Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă propunem ”Plesiruri” și ”Învârtită cu spanac”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Plesiruri

Amestecă vro 150 grame de făină bună cu patru gălbenușuri de ou, 75 grame de zahăr pisat și cernut, coaja rasă dela o lămâe, 300 grame de lapte dulce, și patru linguri de vin, și apoi amestecă-le toate bine la un loc.

După aceasta se înferbântă deasupra focului ferul de plesiruri (acest fer se găsește pe la tinichigii nemți), se unge pe dinăuntru cu unt și se șterge cu hârtie și apoi se deschide. Se pune o lingură de aluat în partea de jos, se închide și se ține iar deasupra focului, când pe o parte, când pe alta, până ce crezi că sa rumenit; atunci deschizi încet ferul, dar trebue să mai fie cineva, să ia plesirul după fer și să-l înfășure pe un făcăleț. După ce se răcește, se scoate, și în chipul acesta se pregătesc toate.

Învârtită cu spanac

Ia 600 grame de făină bună și pune-o pe o masă, fă o groapă în mijlocul făinei, apoi pune în ea un ou, puțină sare și unt cât o nucă; după aceea ia puțină apă caldă și începe s’o frămânți cu mâna, și frământând astfel aluatul acesta, bate-l bine de masă de trei sau patru ori; apoi lasă-l ca la o jumătate de oră la un loc cald. După aceea, așterne o față de masă pe o masă mare și întinde o foaie; după ce ai întins-o, las-o pe masă ca un sfert de oră ca să se usuce puțin. După ce s’a uscat stropește-o cu 150 grame de untdelemn de cel mai bun.

Spală și curăță 1.200 grame de spanac în cinci-șease ape, apoi opărește-l cu apă clocotită și toarnă-l în strecurătoare ca să se scurgă de zeama cea verde; apoi taie mărunt două cepe de mijloc și pregătește-le cu untdelemn sau unt, trei linguri de smântână și trei gălbenușuri de ou; fă-le spumă, amestecă ceapa cu spanac și cu 150 grame de untdelemn și toacă-le foarte bine, adică foarte mărunt. Apoi pune spanacul în foile acelea stropite, și ia foaia la strâns cu fața de masă dela un capăt. Unge tava cu unt sau untdelemn și pune-o să se coacă.

Tot în chipul acesta se face și cu varză acră murată, pe care o tai ca fideaoa, o storci de zeama cea sărată și o pui într’o tingire curată cu puțin untdelemn, cu trei linguri de smântână, și cu puțin piper. Rumenește puțin varza și întinde-o pe aluat, pune-o în cuptor.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva