Facebook Twitter Email

INDRUMAR PENTRU AFACERI ÎN STATUL QATAR

Cuprinsul documentarului

DATE GENERALE

Scurta prezentare a economiei qatareze

Structura economica

Produsul Intern Brut

Finante Publice

Principalele directii ale politicii financiare in perioada urmatoare:

Programe de dezvoltare economica

MEDIUL DE AFACERI DIN STATUL QATAR

Sectorul bancar

Banca Centrala a Qatarului

Bancile comerciale

Sistemul bancar islamic

Unitati bancare offshore

Bursa de valori Doha

Investitiile externe

Transfer liber

Participarea straina

Filialele bancilor din spatiul CCG

Stimularea investitiilor

Finantarea investitiilor externe

Infiintarea unui Centru Financiar International

Industriile esentiale:

Sectorul petrolier

Sectorul gazelor naturale

Alte sectoare industriale

Comertul Exterior

Zone libere

Activitatile de export-import

Documentele necesare

Admisia temporara

Efectele personale si restrictii

Comerţul exterior

Exporturi

Importuri

Principalele produse importate de Qatar

Potentialul de absorbtie al pietei pentru produse romanesti

Relatiile economice dintre Romania si Qatar din perspectiva de membra UE

Export

Import

Inregistrarea autorizatiilor, marcile inregistrate, drepturile de autor asupra proprietatii intelectuale

Structura si administrarea companiilor

Companie in parteneriat simplu

Companie in parteneriat mixt

Companie mixta (Joint Venture)

Companie publica pe actiuni

Companie pe actiuni, cu raspundere limitata

Companie/Societate cu Raspundere Limitata

Filiale ale companiilor externe

Documente

Structura investitorilor externi

Transformari, fuziuni si divizari ale companiilor

Structura taxelor

Taxele Directe

Adrese ale paginilor de informatii electronice utile

Regimul vizelor in Statul Qatar

Coordonatele Ambasadei Romaniei la Doha

Coordonatele Ambasadei Statului Qatar în România

Sarbatorile legale

Condiţii de intrare şi regim de şedere

DATE GENERALE

Scurta prezentare a economiei qatareze

De la descoperirea titeiului in 1940 si, indeosebi dupa 1950, economia Qatarului s-a bazat,preponderent, pe roductia si exportul acestei resurse. Vulnerabilitatea economiei la fluctuatiile de preturiale petrolului, precum si resursele petroliere limitate au schimbat optica guvernului, Qatarul incepand sa exploateze rezervele insemnate de gaze naturale, precum si sa promoveze investitiile in sectoarele nonpetroliere ale economiei.

Resursele de gaze naturale situeaza Qatarul pe locul trei in lume, dupa Rusia si Iran. Uriasul rezervor de gaze neasociate din nord continua sa atraga investitori majori din tarile dezvoltate. Campul de gaze “Nord” al Qatarului a fost descoperit in 1971 si se constituie in cel mai mare rezervor de gaze naturale neasociate din lume; rezervele sigur descoperite sunt apreciate la aproximativ 164 miliarde barili echivalent titei ceea ce reprezinta 20% din totalul mondial si exprima suficienta de productie in domeniu pe un termen de 200 de ani. Campul de Nord acopera o suprafata de 6000 kmp care se subscrie, in cea mai mare parte, apelor teritoriale ale Statului Qatar.

Qatarul a inregistrat constant in ultimii ani unul din cele mai inalte ritmuri de dezvoltare din lume, acesta atingand, in 2007, 26,1%. Cresterea rapida a economiei, raportata la o populatie de circa 180.000 qatarezi a facut ca Statul Qatar sa aiba unul din cele mai mari venituri pe cap de locuitor in lume: in 1998 – 19.000 USD; in 1999 – 22.600 USD; in 2000 – 30.600 USD ; in 2001 – 28.545 USD; in 2002 – 28.125 USD, in 2004 – 30.000 USD, in 2005 – 45.700 USD in 2006 – 52.900 USD si in 2007 – 57.936 USD.

Structura economica

Dependenta de titei si gaze, economia qatareza se caracterizeaza printr-o activitate economica direct legata de cheltuielile de la stat pentru dezvoltarea infrastructurii. Mentinerea la un nivel neasteptat de ridicat al preturilor la titei a determinat orientarea politicii economice a Dohai atat pe segmentul dezvvoltarii industriale a tarii cat si pe cel al investitiilor pe termen lung in exterior. Principalele regiuni vizate pentru investitiile externe raman in continuare Europa occidentala (Marea Britanie, Franta) si spatiul MENA (Egipt, Algeria), in timp ce domeniile predominant vizate sunt cel imobiliar si turistic-hotelier.

In scopul diversificarii productiei interne, statul a investit masiv in dezvoltarea altor ramuri industrial precum industria otelului, cimentului, fertilizatorilor si industria petrochimica, contribuind la crearea unei baze industriale solide.

Industria serviciilor contribuie si ea semnificativ la realizarea PIB, fiind in continua crestere.

Sectorul financiar este sanatos si o politica monetara prudenta, dictata de Banca Centrala  a Qatarului  a contribuit la crearea de institutii financiare bine capitalizate.

Deficitul de forta de munca inalt calificata, a incurajat aducerea de specialisti din Europa, America de Nord si Asia, in paralel cu mentinerea fortei de munca brute, predominant din tari asiatice. Numarul strainilor care muncesc in Qatar este estimat, pentru anul 2008, la peste 1,2 milioane. Guvernul promoveaza insa, in paralel, o politica de qatarizare a fortei de munca, cautand sa plaseze conationali in principalele functii din industria qatareza.

Produsul Intern Brut

Produsul intern brut al Qatarului in 2007 a atins cifra record de 71,04 miliarde USD consemnand o crestere de peste 25% fata de anul precedent.

Principalul contributor la realizarea PIB ramane in continuare domeniul hidrocarburilor a carui cota a atins, in 2007, 56.5%.

Tabelul de mai jos prezinta detalii privind contributia, pe sectoare, la formarea PIB in 2007:

Nr. Domeniu de activitate          Procentaj

1 Agricultura si pescuit                        0,1

2 Extractiv (petrol si gaze)               56,5

3 Manufacturier                                       7,5

4 Apa si electricitate                               1,7

5 Constructii                                               5,6

6 Comert, hoteluri si restaurante      4,6

7 Finante, asigurari, imobiliare       12,3

8 Alte servicii, inclusiv taxe vamale 7,8

9 Transporturi si comunicatii              3,8

Rata inflatiei a scazut constant in perioada 1997 (4,9%) pana in 2002 (0,2%), pentru ca in incepand cu 2004 sa creasca ingrijorator pana la peste 14% in 2007. Principala cauza a cresterii inflatiei este ritmul fara precedent de crestere a nivelului chiriilor (peste 100%) in ultimii trei ani, la care se adauga cresterile de preturi la importurile de hrana, imbracaminte, incaltaminte, bauturi, tabac si devalorizarea rialului qatarez odata cu dolarul american, fata de care si-a mentinut aceeasi paritate.

Finante Publice

Bugetul statului joaca un rol important in economia qatareza deoarece cheltuielile publice reprezinta o parte insemnata din cererea totala efectiva, care este principalul factor in atingerea scopului guvernului de dezvoltare economica. Politica fiscala este considerata cea mai importanta parte a politicii economice, care isi doreste sa utilizeze toate resursele economice pentru a ridica standardul de viata in Qatar.

Principalele directii ale politicii financiare in perioada urmatoare:

– finantarea proiectelor din domeniul titei si gaze, petrochimie, metalurgic, cu asigurarea infrastructurii aferente;

– investitii in domeniul educational si al sanatatii;

– restructurarea aparatului guvernamental, in scopul optimizarii utilizarii resurselor, cresterii ratei productivitatii si a calitatii serviciilor;

– reducerea datoriei externe si interne si constituirea de rezerve financiare.

Qatarul este complet integrat in sistemul economic mondial de comert liber si in 1996 a devenit al 121-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

MEDIUL DE AFACERI DIN STATUL QATAR

Sectorul bancar

Banca Centrala a Qatarului

BCQ actioneaza ca agentul guvernului care controleaza politica monetara a tarii si monitorizeaza sistemul bancar comercial. Banca administreaza de asemenea relatiile tarii cu agentiile financiare internationale, actioneaza ca un bancher al statului si emite bancnotele si monedele nationale. Banca supravegheaza activitatea bancilor locale si straine din Qatar, verificand conformitatea activitatii lor cu standardele promulgate de ea, care sunt in conformitate cu Standardele de Raportare Financiara Internationala.

Incepand cu anul 2000 BCQ a impus bancilor comerciale mentinerea unei rezerve minime de lichiditati de 2,75% din totalul depozitelor.

Bancile comerciale

Qatarul are o retea bine structurata de banci locale si filiale ale unor banci straine care asigura intreaga gama de servicii bancare.

In Qatar opereaza, la nivelul trimestrului III/2008, 17 banci comerciale si trei banci islamice.

Sectorul este dominat de Banca Nationala a Qatarului, al carui capital este in proportie de 50% de stat.

In august 1997, si-a inceput activitatea  Banca de Dezvoltare Industriala a Qatarului, care finanteaza activitatile firmelor industriale mici si mijlocii promovate de patronii qatarezi. Banca ofera credite pentru proiecte, practicand dobanzi subventionate.

Bancile straine care opereaza in Qatar sunt: HSBC, Arab Bank, BNP Paribas, Standarg Chartered, United Bank, Mashreq Bank si Bank Saderat Iran.

Anul 2007 a marcat aspecte de interes in domeniu dominate de extinderea a multora dintre bancile qatareze in exteriorul tari atat prin filiale cat si prin birouri de reprezentare. Principalele zone vizate sunt Asia si Orientul Mijlociu insa si Europa incepe sa devina atractiva; in ceea ce priveste Romania, Doha Bank a deschis, in primul trimestru al anului 2008, un birou de reprezentare la Bucuresti urmand sa il transforme in filiala in perioada viitoare.

Sistemul bancar islamic

Acest sistem bancar este bine reprezentat in Qatar. El finanteaza proiecte specifice sau tranzactii in spiritul Legii Islamice (Sharia). Potrivit acestei legi, dobanda este interzisa iar finantarea tranzactiilor comerciale este promovata pe baza impartirii profitului (sau pierderilor). Exista trei banci islamice in Qatar si un numar de case de finantare islamica.

Unitati bancare offshore

Legea nr. 19/1997 permite infiintarea in Qatar a filialelor unor banci straine.

BCQ, dupa obtinerea aprobarii Consiliului de Ministri, poate emite licente bancilor nationale sau straine pentru antamarea de activitati bancare offshore. Acestea nu pot opera depozite de la cetateni sau rezidenti in Qatar, dar poate accepta depozite si poate gestiona investitii pentru corporatii, institutii publice si pentru sectorul privat, daca aceste activitati sunt considerate a fi benefice dezvoltarii industriale sau de natura a facilita desfasurarea unor tranzactii bancare specifice.

Capitalul minim pe actiuni solicitat pentru deschiderea unor unitati bancare offshore este de 20 milioane riali pentru bancile qatareze si de 10 milioane riali pentru bancile straine.

Bursa de valori Doha (Doha Security Market – DSM)

Bursa de valori din Doha a inceput sa opereze in mai 1997, listand actiunile companiilor de stat pe actiuni. In prezent sunt inregistrate la bursa 43 de companii din domeniile bancar, al asigurarilor, industrial si al serviciilor. Pentru a putea fi inscrisa la DSM, o companie trebuie sa aiba cel putin 100 de actionari si un capital minim de 10 milioane QR, din care trebuie platiti pe loc cel putin 50%. Companiile inregistrate trebuie sa publice annual rezultatele controlului financiar, precum si un raport la sase luni.

Opt brokeri au primit licenta de a tranzactiona actiuni la bursa, intre acestia numarandu-se si patru banci (inclusiv Banca Nationala a Qatarului). S-au luat masuri cu scopul de a asigura transparent efectiva si monitorizarea fluctuatiilor preturilor. In august 1998, dezvoltarea tehnologica a permis DSM centralizarea electronica a inregistrarilor, precum si cliringul electronic. De asemenea, la inceputul anului 2002, a fost pus in functiune sistemul de tranzactionare electronic, acesta facilitand legaturile DSM cu celelalte burse din zona Golfului.

Ca rezultat al unui amendament la Legea Companiilor Comerciale Qatareze, intrat in vigoare la 18 iulie 1998, companiile qatareze cu capital mixt sunt obligate sa-si imparta capitalul de actiuni in parti egale, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 10 QR si nu in parti egale in care valoarea unei actiuni sa fie nu mai mult de 1000 QR si mai putin de 100 QR, cum a fost cazul inaintea aparitiei acestui amendament.

Incepand cu aprilie 2005 strainii rezidenti in Qatar au dreptul sa tranzactioneze la bursa din Doha intr-un volum de maxim 25% din totalul actiunilor oricareia din firmele listate. De notat si faprtul ca DSM

este singura bursa din GCC care permite strainilor tranzactionari la toate companiile inscrise.

Volumul tranzactionarii in prima jumatate a anului 2008 a fost de 28,2 miliarde USD.

Compania privatizata Q-TEL a fost inregistrata in ianuarie 1999. In iulie 1999, Q-TEL a devenit prima companie qatareza si a doua din zona Golfului care a fost inregistrata la Bursa de la Londra (London Stock Exchange).

Investitiile externe

Qatarul considera binevenita participarea externa in societati mixte prin furnizarea sau transfer de tehnologie, servicii de marketing si capital social. Initiativele guvernamentale de atragere a fluxului de capital extern in interiorul tarii pot fi atribuite stimularii investitiilor. Angajamentul Qatarului in aceasta directie s-a vazut si mai mult prin punerea in aplicare a Legii investitiilor externe (Legea 13/2000).

La 12 ianuarie 2005, Qatarul a anuntat aplicarea unei serii de amendamente anumitor prevederi ale acestei legi, in sensul permiterii investitorilor neqatarezi sa posede nu mai mult de 25% din actiunile ce sunt cotate la Bursa din Doha.

Se estimeaza ca masura va duce la cresterea valorii actiunilor de pe piata bursiera, prin cresterea cererii de actiuni si la activizarea acesteia.

Transfer liber

O companie pe actiuni (capital mixt) este obligata sa transfere o suma egala cu 10% din profitul ei anual intr-un depozit pana cand aceasta suma ajunge cel putin 50% din capitalul platit. Aceasta cerinta legala reprezinta singura restrictie pentru o participare externa intr-o companie cu capital mixt care intentioneaza sa-si trimita tot profitul anual obtinut in Qatar inapoi la compania din tara de origine.

Capitalul social, imprumuturile si toate veniturile (profitul) obtinute in Qatar se pot transfera gratuit. Nu exista restrictii asupra schimbului valutar.

Participarea straina

Strainii, fie persoane fizice sau corporatii, nu au voie sa importe in Qatar bunuri si servicii in nume personal; trebuie sa isi vanda bunurile unui agent qatarez sau unui distribuitor care le va vinde pe plan local. Personalul trebuie sa fie angajat in numele agentului qatarez, pe al carui nume trebuie semnate toate ofertele si contractele. Legea Agentilor Comerciali, Legea nr. 8, a intrat in vigoare in 2002, anuland prevederile Legii nr. 4 din 1986.

Principalele prevederi ale noii legi sunt:

• Comerciantii inregistrati in registrul de importuri au permisiunea de a importa bunuri prevazute in acordurile de agentie, supuse aprobarii Ministerului Economiei si Comertului;

• Agentul Comercial are dreptul la un comision stabilit de Ministerul Economiei si Comertului, care nu va fi mai mare de 5% din valoarea bunurilor importate pentru comercializare;

• Departamentul de Afaceri Comerciale din Ministerul Economiei si Comertului va mentine un registru  de inregistrare/evidenta a Agentilor Comerciali;

• Agentiile se limiteaza la persoane qatareze sau la firme aflate in proprietate exclusiv qatareza;

• Acordul de Agentie poate fi incheiat pe o perioada limitata sau nelimitata. In cazul unui acord pe o perioade limitata, Agentia va expira odata cu expirarea termenului respectiv, cu exceptia cazului in care partile convin asupra reinnoirii acordului. In cazul unui acord de Agentie pe termen nelimitat, cu exceptia cazului in care ambele parti sunt de acord cu terminarea sa, acesta poate fi anulat numai de o autoritate insarcinata a reglementa astfel de dispute;

• Agentilor Comerciali si Furnizorilor externi le revine obligatia de a le asigura consumatorilor piese de schimb si facilitatile de intretinere necesare (ateliere) pentru produsele acoperite de Agentie;

• Tribunalele statului Qatar vor avea competenta de a reglementa disputele ivite intre Agent si Furnizor cu referire la contractul de Agentie, cu exceptia cazului in care exista un acord care sa prevada contrariul.

Filialele bancilor din spatiul CCG

Guvernatorii Bancilor Centrale din spatiul CCG au convenit la cea de-a 25-a lor intalnire de la Riyadh din octombrie 1997, sa permita bancilor nationale din spatiul CCG sa-si deschida filiale in celelalte tari din acest spatiu cu respectarea urmatoarelor conditii principale:

• Capitalul de cel putin 100 de milioane USD;

• Banca sa fi functionat de cel putin 10 ani;

• Banca se supune cerintelor statului gazda referitoare la valoarea capitalului;

• Banca se supune inspectiei si supervizarii Bancii Centrale din statul gazda in conformitate cu regulile interne. Prevederile si clauzele sunt stabilite de asemenea de Banca Centrala a statului gazda.

Stimularea investitiilor

Qatarul a apreciat participarea externa la joint-ventures prin furnizarea de tehnologie, market administration si equity participation, Guvernul oferind cateva stimulente atractive pentru atragerea participarii in societati mixte:

• gazul natural evaluat la 0,60 $ – 0,75 $ / milion Btu;

• electricitate la 0,0178 $/kw ora;

• o infrastructura dezvoltata;

• teren industrial la o chirie nominala de 1 rial (1 $ = 3, 64 riali/mp/an;

• absenta taxelor vamale la importurile de utilaje, echipamente si piese de schimb;

• absenta taxelor vamale la export

• absenta taxelor pe profitul companiilor pe perioade pre-determinate.

In plus, Guvernul mai ofera :

• scutire de taxe pe 10 ani;

• absenta taxelor pe veniturile persoanelor fizice;

• absenta unor reguli de control a schimbului valutar (rialul qatarez este  liber convertibil la paritatea de  1$ = 3,64 riali, rata fixata cu doua decenii in urma);

• excelente conditii in sectorul medical si de invatamant;

• acces usor la pietele mondiale prin conexiuni aero si maritime de inalta clasa;

• facilitati excelente de telecomunicatii ;

• reguli liberale de angajare a fortei calificate si necalificate de munca.

Masurile de liberalizare economica au fost implementate pentru a incuraja investitiile pe plan intern. Sectorului privat i-a fost acordat un rol mai important pe care sa-l joace in dezvoltarea tarii.

Urmarind dezvoltarea unui puternic sector privat cu o baza industriala largita, in 1997 a fost infiintata Banca pentru Dezvoltare Industriala din Qatar (QIDB) cu un capital autorizat de 200 milioane riali (55 milioane $). Aceasta a fost desemnata sa se ocupe de derularea operatiunilor in sectorul privat, asigurand imprumuturi la rate competitive ale dobanzii. QIDB este 100% proprietatea statului Qatar.

Stimulente generoase au fost oferite investitorilor privati si au fost luate masuri pentru incurajarea proiectelor grass-roots si investitiilor in crearea de companii mixte. Capitalul non-qatarez este binevenit in investitiile din domeniul afacerilor si cel industrial din tara. Au fost date legi in domeniul reformei economice pentru activarea investiilor in domeniul industrial si pentru accelerarea ritmului actual de dezvoltare. Intre acestea amintim propunerile pentru liberalizarea actualelor restrictii in ceea ce priveste detinerea de catre straini a companiilor qatareze, precum si planuri de revizuire a principalelor prevederi ale legii comerciale.

In octombrie 2000, a fost aprobata noua Lege privind investitiile de capital strain in activitatea economica, Legea nr. 13/2000.

Finantarea investitiilor externe

Nu exista restrictii in ceea ce priveste folosirea de catre investitorii externi a fondurilor proprii la participarea in afacerile qatareze. Daca fondurile unui investitor extern sunt insufciente pentru a finanta afacerea, acesta poate apela la o persoana fizica sau juridica din Qatar sau din spatiul CCG, sau oricare banca pentru a solicita fonduri. In Qatar, finantarea bancara este acordata in termeni comerciali normali.

Banca pentru Dezvoltare Industriala a fost infiintata in 1997, iar scopul ei este de a finanta firmele industriale mici si mijlocii ale persoanelor fizice qatareze sau ale unor grupuri de investitori. Banca acorda imprumuturi cu dobanda mica.

Centrul Financiar al Qatarului (Qatar Financial Center)

Consiliul de Ministri al Qatarului a aprobat la 12 ianuarie 2005 infiintarea, la Doha, a unui Centru Financiar International al carui obiectiv este acela de a atrage participarea a cat mai multor institutii financiare internationale si corporatii multinationale. Centrul a fost inaugurat oficial in mai 2005 si are ca obiectiv atragerea de institutii financiare internationale si corporatii multinationale care sa isi deruleze afacerile intr-un mediu de clasa internationala si sa participle in parteneriate pe termen lung la devoltarea economica a Qatarului

Qatarul are in vedere, pe perioada urmatorilor cinci ani, investitii in valoare de 108 mld USD in proiecte de infrastructura, ceea ce va oferi firmelor amplasate in cadrul Centrului bune oportunitati in proiecte de finantare, emiteri de garantii, asigurari-reasigurari, gestionare fonduri, banci private etc.

Legislatia permite repatrierea integrala a profitului si a proprietatii straine pana la 100%. Firmele beneficiaza de scutire completa de taxe pe profit, pe o perioada de 3 ani, dupa care le vor fi aplicate taxe la niveluri preferentiale.

Industriile esentiale:

Sectorul petrolier

Statul Qatar isi desfasoara activitatile economice in domeniul hidrocarburilor prin compania de stat Qatar Petroleum (QP), aceasta avand in portofoliu toate intreprinderile tarii in sectoarele aferente:

titei, gaze naturale, ingrasaminte, petrochimie si rafinare, atat in interiorul emiratului cat si in exterior.

Politica guvernamentala in sectorul titeiului are in vedere un obiectiv general dublu, constand atat in reimprospatarea produsului in campurile petroliere afalate in exploatare cat si descoperirea de noi rezerve.

La sfarsitul anului 2007 rezervele de titei ale Qatarului au fost apreciate la 25,7 miliarde barili, volum aflat intr-o crestere accentuata avandu-se in vedere faptul ca in 1999 cifra era situata la numai 3,7 miliarde barili.

Daca se ia in calcul productia medie a aultimilor cinci ani (776.000 barili/zi) ca medie viitoare, rezervele sigure de titei vor fi de ajuns pentru 90 ani.

Veniturile substantiale obtinute de statul qatarez in ultimii ani ca urmare a preturilor ridicate ale petrolului au permis QP sa intocmeasca un plan cincinal consistent de investitii si dezvoltare ce prevede alocarea, in perioada 2008-2012 a sumei de 62,3 miliarde USD pentru proiecte in extractie, rafinare, petrochimie, constructia de orase industriale, etc.; programele finantate pe aceasta baza au ca obiectiv inclusiv cresterea capacitatii de productie a titeiului, atat on cat si off-shore, de la cea actuala, de 860.000 la 1.080.000 barili pe zi pana in anul 2010.

Productie

La acest moment QP exploateaza pe cont propriu un camp terestru si doua submarine si, in regim de contracte in participatie pentru explorare/dezvoltare si productie (CPEP/CPDP) cu unele din principalele concerne internationale, mai multe alte rezerve.

Pe latura exclusiva, QP opereaza campul Dukhan care este cel mai vechi si singurul onshore.

Acesta cuprinde trei rezervoare de titei si unul de gaze neasociate si conteaza pentru 220.000 barili/zi in aceasta perioada.  Rezervele sale sunt estimate la peste 2 miliarde barili titei.

In afara acestuia QP mai opereaza in acelasi regim doua campuri offshore in apele teritoriale: Maydan Mahzam, cu o productie zilnica de 35.000 b/z si Bul Hanine la o capacitate de 57.000 b/z.

La nivelul anului 2007 productia realizata de QP pe baza exclusiva reprezenta 43% din cantitatea totala de petrol extrasa in Qatar.

Productia realizata in sistem CPEP/CPDP se realizeaza pe o suprafata de 43.246 kmp impartita in 22 ”blocuri” de hidrocarburi. Incepand cu 1990 QP a inceput operarea in sistemul de mai sus. In regim CPEP contractorul are dreptul sa exploreze in blocul alocat si, daca se descopera titei, sa dezvolte campul respectiv. In regim CPDP contractorul trebuie sa acopere aspectele de evaluare/estimare si dezvoltare a structurilor deja descoperite sau sa extinda dezvoltarea unor campuri deja in exploatare.

Intre principalii parteneri straini ai QP in domeniul titeiului se inscriu Maersk, Occidental Petroleum, TotalFinaElf si ChevronTexaco.

Productia de titei a Qatarului in prima jumatate a anului 2008 a fost de 868.000 b/zi, in crestere fata de 819.000 b/zi in 2007.

In aceeasi perioada pretul petrolului qatarez a inregistrat o medie de 106,8 USD/baril, si ea superioara celei de 70 USD/baril in 2007.

Sectorul gazelor naturale

Campul de gaze “Nord” al Qatarului a fost descoperit in 1971 si se constituie in cel mai mare rezervor de gaze naturale neasociate din lume; rezervele sigur descoperite sunt apreciate la aproximativ 162 miliarde barili echivalent titei ceea ce reprezinta 14% din totalul mondial si exprima suficienta de productie in domeniu pe un termen de 200 de ani.

Campul de Nord acopera o suprafata de 6000 kmp care se subscrie, in cea mai mare parte, apelor teritoriale ale Statului Qatar.

Poiectele Qatarului in domeniul gazului natural lichefiat

Pentru exploatarea resursei de gaze Qatar Petroleum a initiat si implementat, in participatie cu parteneri externi, doua proiecte majore in domeniu productiei si exportului gazului natural lichefiat (LNG). Cele doua proiecte, denumite Qatargas si RasGas, acopera intregul spectru al sectorului asigurand o productie curenta de 31 milioane tone LNG pe an.

Cererea tot mai mare de import LNG pe plan mondial a condus la initierea de proiecte de extindere a capacitatilor celor doua proiecte. Conform Acordurilor de Vanzare Cumparare (AVC) si Protocoalelor de Intentii (PI) semnate in acest sens, autoritatile qatareze au in vedere atingerea unui export de 61,3 milioane tone pe an in 2010 si 77,4 mta in 2012

Transportul LNG se efectueaza prin intermediul Qatar Gas Transport Company (Nakilat), companie de shipping maritim infiintata in anul 2005.

Pe langa LNG, Qatarul dezvolta si alte proiecte complementare pentru exploatarea gazelor naturale ce vizeaza, in principal, exportul acestora prin conducte, utilizarea gazelor naturale in forma lichida (NGL) pentru industria proprie sau conversia produsului in combustibili lichizi (GTL).

Alte sectoare industriale

In plus fata de rolul sau de produs de baza al industriei de gaz natural lichefiat (LNG) si de combustibil pentru producerea de energie, gazul natural mai este folosit (ca materie prima sau sursa de energie) in urmatoarele ramuri industriale: productia de otel si fier (Qatar Steel Company – QASCO), ingrasaminte (Qatar Fertilizer Company – QAFCO), substante petrochimice (Qatar Petrochemical Company – QAPCO) precum etilena, polietilena de joasa densitate, sulf etc.

In Qatar exista si o fabrica de ciment “Qatar National Cement Company”, avand in prezent o capacitate anuala de productie de 1 milion tone (ciment portland si rezistent la sulfat), care va fi extinsa curand la 2,4 mil. tone.

Alte unitati industriale sunt:

– Qatar Fuel Additives Company (QAFAC), cu o capacitate anuala de 610.000 tone Metil Tertil Butil Eter MTBE) si 830.000 tone de Metanol;

– Qatar Vinyl Company care produce annual 175.000 tone de etilena diclorid (EDC) si 230.000 tone de Vinyl Chloride Monomer (VCM) si 390.000 tone de soda caustica si clorina;

– Qatar Chemical Company (Q-Chem) care produce annual 500.000 tone de etilena de carcare, convertita in 273.000 tone de polietilena de densitate inalta (HDPE), 189.000 tone de polietilena lineara de densitate joasa (LLDPE) si 47.000 tone de hexan-1.

Un proiect ambitios aflat in curs de derulare este acela de productie a aluminiului (QATALUM) al carui contractor general este Norsk Hydro. Capacitatea initiala va fi de 585.000 tone annual incepand, probabil, cu 2009.

Comertul Exterior

In Qatar, comertul exterior este guvernat de Legea Vamilor nr. 5 din 1998. In general, persoana care doreste sa importe bunuri in Qatar pentru a le vinde, trebuie sa fie inregistrata in Registrul Importatorilor si trebuie sa fie autorizata de Camera de Comert si Industrie a Statului Qatar.

Importatorii individuali trebuie sa aiba cetatenia qatareza. Companiile trebuie sa fie detinute in totalitate de catre cetateni qatarezi cu exceptia urmatoarelor situatii:

• Compania externa este angajata in proiecte industriale si agricole vaste si are contract direct cu Guvernul, ceea ce ii permite sa importe bunuri care ii sunt esentiale in activitatea sa;

• Daca importatorul a fost scutit, prin decret al Emirului, de supunerea la Legea nr. 25 din 1990, in legatura cu participarea externa in activitatile comerciale, industriale agricole si de servicii;

• Daca importatorul este o companie industriala, capitalul companiei trebuie sa fie 51% detinut de cetateni qatarezi si trebuie sa aiba aprobare printr-un decret sa importe bunuri.

In Qatar, taxa vamala standard este de 5% din valoarea bunurilor importate. Anumite bunuri, care sunt in concurenta cu producatorii locali, sunt supuse unui tarif vamal mai mare, ca o masura de protectie.

Acestea sunt urmatoarele: ciment: 20%; otel: 20%; uree: 30%; tigari: 100%; casete si instrumente muzicale: 15%.

La inceputul anului 2008 autoritatile qatareze, confruntate cu un deficit acut de ciment si alte materiale de constructie, au eliminat, pentru un interval de doi ani, taxa vamala de import la ciment aceste produse si au plafonat pretul de vanzare al acestora compensand diferentele prin subventii.

De notat faptul ca, atunci cand situatia o impune, statul qatarez obisnuieste sa intervina pentru reglementarea pietei inclusiv prin modificarea tarifului vamal pe baza temporara.

Bunurile realizate in statele din spatiul CCG sunt scutite de plata taxelor vamale cu conditia sa fie insotite de un certificat de producator, eliberat de Camera de Comert si Industrie a statului din spatial mentionat.

Scutirile de taxa vamala se aplica urmatoarelor produse: efecte personale, mobila si aparatura casnica folosita apartinand cetatenilor straini care sosesc in Qatar pentru o sedere mai lunga;

echipamente, materiale si alte provizii apartinand persoanelor juridice guvernamentale sau companiilor de stat; produse alimentare cum ar fi grane, animale, ceai, cafea, zahar, orez, lapte pentru copii, precum si alte produse esentiale de consum; bunuri importate de ambasade, legatii sau consulate.

Pentru a scoate produsele din vama, sunt necesare urmatoarele documente: factura si documente de transport; certificat de producator; declaratia producatorului de respectare a regulilor referitoare la boicotul asupra Israelului; descrierea detaliata a produselor; certificat de sanatate sau de calitate (acolo unde este cazul).

Valoarea principala a taxei vamale este valoarea CIF a bunurilor. Acolo unde nu poate fi stabilit decat pretul FOB, taxa vamala se compune din pretul FOB plus 15%.

Autoritatile vamale qatareze permit importul temporar pentru anumite bunuri sau echipamente.

Importurile temporare trebuie sa aiba aprobarea prealabila a Directiei Generale a Vamilor. Aceasta aprobare are, in mod normal, o valabilitate de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pe inca 6 luni. In cazuri exceptionale autoritatile vamale pot acorda o perioada de “import temporar” mai lunga de 6 luni. Pentru siguranta importului temporar, va trebui depus la autoritatile vamale un cec sau o garantie bancara, echivalenta cu taxa vamala pe un import normal.

Ca regula generala, nu se acorda scutiri de taxe vamale. Totusi, guvernul permite scutirea de taxa vamala pentru companiile qatareze cu capital mixt, unde exista o investitie substantiala din partea partenerului extern. In anii trecuti, au fost acordate scutiri de taxe vamale la importul de materiale de constructii si echipamente de catre principalii contractori care lucreaza la proiecte din sectoarele de petrol si gaze, precum si de apa si electricitate.

Zone libere

In Qatar nu exista inca nici o zona de comert liber.

Intelegand corect importanta acestora, statul qatarez a demarat, cu consultanta straina, un amplu studiu de fezabilitate pentru implementarea proiectului de consitituire a primelor zone de comert liber. Planul prevede infiintarea a trei asemenea zone, localizate in vecinatatea aeroportului international, a zonei industriale a capitalei si a orasului industrial Mesaieed.

Prima dintre acestea va concentra activitati in domeniul industriei usoare si serviciilor pe segmet financiar, juridic, comercial si consultanta tehnica, cea de a doua va cuprinde industria manufacturiera cu accent pe cea de inalta tehnologie si infrastructura logistica de anvergura iar cea de a treia va fi strict specializata in domeniul petrochimic si altele conexe prelucrarii hidrocarburilor.

Autoritatile qatareze vor fi in masura sa analizeze rezultatele studiului dupa ce acesta va fi finalizat catre sfarsitul acestui an.

Pe segmentul zonelor libere se inscrie si Parcului Qatarez pentru Stiinta si Tehnologie, fiind de institutia fiind de fapt un centru de cercetare si excelenta comerciala pentru dezvoltarea stiintifica si producerea de proprietate intelectuala pentru partenerii qatarezi si internationali. Sectoarele in care este promovata cercetarea si comercializarea proiectelor tehnologice sunt : titei si gaze, sanatate, surse alternative de energie, recuperarea florei si faunei desertului, motoare aeronave, avionica, energii recuperabile, tehnologii hidro, turism. Produsele aduse, prelucrate sau produse aici vor fi scutite de orice taxe vamale, inclusiv la export. Acestea vor fi de asemenea scutite de orice restrictii si taxe aferente repatrierii sau transferului de capital, profit etc.

Intre gigantii economici deja functionali in cadrul Parcului pot fi mentionati EADS, ExxonMobil, GE, Microsoft, Shell si Total.

Activitatile de export-import

Importul de produse in Qatar este reglementat de Legea nr. 40/2002 care aplica reglementarile Uniunii Vamale a CCG. In general o persoana care doreste sa importe bunuri in Qatar in vederea comercializarii trebuie sa fie inregistrata in Registrul Importatorilor si sa fie aprobata de Camera de Comert si Industrie a Qatarului.

Importatorii individuali trebuie sa fie de nationalitate qatareza. Companiile trebuie sa fie detinute in totalitate de nationali qatarezi cu exceptia cazurilor in care:

– daca importatorul este o companie industriala, capitalul acesteia trebuie sa fie detinut, in proportie de minimum 51% de catre nationali qatarezi si trebuie sa aiba permisiunea, prin decret, sa importe bunuri;

– daca firma este angajata intr-unul din sectoarele de afaceri desemnate in Legea Investitiilor Externe (Legea nr 13/2000) si are un contract cu guvernul care-I permite sa importe bunuri care sunt esentiale pentru functionarea sa;

– daca firma este angajata in sectorul de contractare si este inregistrata ca o filiala in Qatar sub o Rezolutie Ministeriala emisa de Ministerul Economiei si Comertului.

Majoritatea bunurilor pot fi importate prin intermediul unui importator inregistrat cu plata unei taxe standard de 5% ad valorem. Anumite bunuri care concureaza anumite produse manufacturate in interior sunt supuse unor taxe mai mari , ca o masura protectionista. Acestea inclus otelul si cimentul, unde taxele sunt de 20% si ureea (30%).. Taxa standard, valabila la nivelul tarilor membre ale CCG este de 5% din valoarea CIF a facturii. Tabacului si produselor din acesta lise aplica o taxa de 100%.

La nivelul spatiului CCG sunt scutite de taxe 417 produse, printre care:

– alimente de baza;

– importurile pentru misiunile diplomatice si consulare;

– importurile pentru fortele armate si de securitate interna;

– importurile pentru liniile aeriene civile si elicoptere;

– efectele personale si produse de uz casnic;

– bagajele si cadourile transportate de pasageri;

– bunurile destinate societatilor de caritate;

– nave si alte ambarcatiuni pentru transportul de pasageri si platforme plutitoare.

Statele CCG au aprobat de asemenea noi reglementari care prevad scutirea de taxe pentru importurile aferente unor proiecte industriale: utilaje si echipamente, piese de schimb, materii prime, bunuri semifabricate, materiale de ambalat.

Documentele necesare:

In vederea eliberarii materialelor importate sunt solicitate urmatoareke documente:

– certificat de origine;

– factura si document de transport;

– descrierea completa a bunurilor;

– certificat de sanatate si de calitate (daca e cazul)

Este preferabil ca respectivele documente sa fie redactate in limba araba sau engleza. Facturile comerciale pot fi legalizate de Sectia Comerciala a Ambasadei Qatarului din tara de origine sau de catre autoritatile vamale la punctul de import din Qatar. Taxele de legalizare sunt percepute in functie de valoarea facturii, variind de la 100 riali in cazul unei facturi in valoare de 5.000 riali, la 0,4% din valoarea facturii care depaseste suma de 1 milion riali.

Evaluarea în vamă

Valoarea de baza luata in calcul la calculul taxei este CIF. Acolo unde numai valoarea FOB poate fi stabilita, vamesii vor aplica la valoarea FOB procentul de 15%.

Admisia temporara

Autoritatile vamale qatareze permit ca anumite bunuri, inclusiv echipamente, sa fie importate in regim temporar. Aceste importuri sunt supuse aprobarii prealabile a Directorului Vamii. Aprobarea este data, de regula, pe o perioada de 6 luni, dar poate fi prelungita pe altye 6 luni. O perioada mai lunga poate fi acordata de autoritatile vamale numai in cazuri exceptionale.  Un cec sau o garantie bancara echivalenta taxei aferente unui import obisnuit trebuie depusa la vama ca garantie.

Efectele personale si restrictii

Un salariat strain rezident in Qatar poate sa-si aduca efectele personale fara taxe vamale (cu exceptia produselor de porc si indeosebi a alcoolului).

Importul si vanzarea bauturilor alcoolice si a carnii de porc sunt interzise. Este permis importul animalelor de casa. Pentru importul lor in Qatar este nevoie de un certificat de sanatate vizat de un medic veterinar acreditat de catre autoritatile din tara de origine. Animalele aduse in Qatar trebuie sa fie vaccinate impotriva turbarii.

Nu se practica taxe asupra exporturilor.

Exporturi

Suma totala a exporturilor Qatarului a inregistrat o crestere majora, de la 3,5 miliarde USD. in 1995, la 11,6 miliarde USD in 2002 si 40 miliarde USD in 2007. Economia qatareza cauta sa diversifice sursele de venit, cunoscand fiind ca principalele surse sunt industria gazelor si petrochimica.

Principalele produse exportate sunt titeiul, produsele petroliere rafinate, lichide din gaze naturale, amoniac, uree si substante petrochimice. Acestea reprezinta aproximativ 89,5% din totalul produselor exportate de Qatar in 2007.  Nu se percep taxe vamale la export. Este interzis exportul de bunuri in Israel si exportul anumitor produse subventionate sau a antichitatilor.

Importuri

Qatarul importa indeosebi produse prelucrate, masini-unelte si echipamente de transport si materiale de constructii, acestea reprezentand peste 70% din totalul importurilor.

Principalele produse importate de Qatar:

Qatarul fiind o tara mica, cu o industrie foarte putin diversificata si o agricultura cvasi-inexistenta (in virtutea solului arid si a caldurii excesive), se poate spune ca importa aproape orice.

Dintr-o sumara analiza a structurii importurilor rezulta urmatoarea structura a importurilor:

– produse alimentare (grane, produse vegetale si animale, fructe, produse lactate, mirodenii,tutun, sucuri)

– materii prime (fier, cupru, aluminiu, otel etc.);

– materiale de constructii (ciment, lemn etc.);

– produse chimice organice si anorganice produse farmaceutice (medicamente, antibiotice, vitamine etc.);

– produse cosmetice

– masini industriale (macarale, struguri, pompe etc.) si piese de schimb pentru acestea;

– generatoare abur

– echipamente foraj si articole pentru industria de titei si gaze (conducte, fitinguri, pompe etc.);

– produse electronice (computere,  televizoare, combine audio,video, telefoane etc. etc.);

– produse electrice (cabluri inalta tensiune, intrerupatoare etc.);

– autovehicule mari si autoturisme si piese de schimb;

– produse plastice (inclusiv tevi din PVC etc.);

– articole din cauciuc , pneuri;

– articole din piele;

– hartie; si carton;

– articole sanitare si ceramice;

– textile, confectii, articole imbracaminte si incaltaminte;

– produse sticlarie, cristaluri;

– piese schimb avioane si nave maritime;

– articole optice si fotografice;

– instrumente medicale;

– ceasuri;

– mobila;

Totalul importurilor inregistrat in anul 2007 a fost de  19.83 mld. USD, cu 34% mai mare decat in anul precedent.

Potentialul de absorbtie al pietei pentru produse romanesti:

Conform ultimelor date furnizate de Banca Centrala a Qatarului Romania ocupa locul 15 in randul exportatorilor membrii UE in Qatar, cu exporturi in continua crestere in valoare de la 6 milioane USD in 2005 la 22.8 milioane USD in 2007. Pentru anul 2008 se prevede continuarea procesului ascendent.

Relatiile economice dintre Romania si Qatar

1. Comerţ bilateral România – Qatar

Milioane USD

                                                     2006           2007              2007/2006 (crestere%)

EXPORT RO in Qatar             10,04        17,66                          76

IMPORT in RO din Qatar       0,004        0,31                         300

2. Structura schimburilor comerciale bilaterale

a) Export românesc:

Cherestea şi articole din lemn, maşini, aparate şi echipamente electrice, produse din fontă, fier, oţel, instrumente şi aparate optice, produse chimice anorganice, produse din tutun, articole de îmbrăcăminte, combustibili şi uleiuri minerale, mobilier medico-chirurgical,  articole din piele, produse cosmetice.

În continuare, ponderea în structura exporturilor româneşti o deţin produsele lemnoase şi cele metalice cu grad redus şi mediu de prelucrare. In ultima perioadă se remarcă interesul firmelor qatareze pentru importul de produse alimentare, ca şi cel al unora din contractorii generali pe proiecte complexe în domeniul hidrocarburilor pentru piese şi subansamble specifice (cazane industriale, valve, teava, fitinguri, etc)

b) Import românesc:

Importurile din Qatar constau, in principal, din bunuri de consum diverse, volumul acestora fiind constant nesemnificativ.

3. Cooperarea economica pe obiective complexe in Qatar este dificila de realizat de societatile comerciale romanesti datorita prezentei pe piata qatareza, dominata de sectorul energetic, a marilor concerne internationale.

Subcontractarea ramane o solutie posibila prin participarea la licitatiile organizate de contractorii generali.

4. Relaţia UE – Qatar

UE este unul dintre principalii partenerii comerciali ai Qatarului, fiind principalul exportator in tara araba si ocupand locul 4 in topul regional al importurilor din emirat.

In 2006 valoarea exporturilor UE in Qatar a fost, conform statisticilor locale, de 5,7 miliarde USD qa crescand in 2007 la 7,43 miliarde dolari.

Gama UE de produse la export cumuleaza masini, utilaje si echipamente industriale, vehicule de transport, produse chimice, textile si produse alimentare.

Importul din Qatar a fost in 2007 de 1,85 miliarde USD este reprezentat in special din petrol si gaze naturale si produse petrochimice.

Relatiile economice si comerciale se deruleaza inca in baza Acordului de Cooperare Economica semnat de UE cu Consiliul de Cooperare al Golfului din care Qatarul face parte. Negocierile demarate in 1990 pentru semnarea unui Acord de Comert Liber au fost revigorate dupa 2003, odata cu constituirea Uniunii Vamale intre cele sase state membre GCC. Ultimele runde de discutii au scos in evident progrese consistente, ambele parti fiind increzatoare ca documentul va putea fi definitivat si semnat in viitorul apropiat.

Marea majoritate a investitiilor UE in Qatar sunt orientate catre domeniul energetic, in special in cel al facilitatilor de extractie, procesare si transport a gazelor naturale.

Fluxurile de export/import ale UE cu Qatarul comparativ cu fluxurile bilaterale de comerţ ale României cu Qatarul Cconform statisticii locale) Milioane dolari

                                                 2007         Pondere (%) Ro in exp/imp  UE – Qatar

EXPORT UE în Qatar        7430

EXPORT RO in Qatar              22,8           0,31

IMPORT in UE din Qatar 1850

IMPORT in RO din Qatar 0,31             0,02

Nota:

Avand in vedere ca 75% din populatia Qatarului este constituita din forta de munca bruta,provenita din tari asiatice, mare parte din produsele industriei usoare (textile si tricotaje, imbracaminte si incaltaminte, electrocasnice, mobilier, produsele alimentare s.a.) sunt de calitate inferioara, fiind la preturi accesibile acestei categorii sociale cu venituri mici. Asa se explica numarul mare de produse din China, India sau Tailanda de pe piata locala.

Inregistrarea autorizatiilor, marcile inregistrate, drepturile de autor asupra proprietatii intelectuale

Autorizatiile sunt protejate de un sistem de inregistrare pe o perioada de 10 ani; dupa aceea pot fi reinnoite pe o perioada de numai 5 ani. Marcile pot fi inregistrate pe o perioada de 10 ani si prelungite pe perioade de 10 ani pe timp nelimitat. Daca o marca nu a fost folosita timp de 5 ani, aceasta poate fi anulata de catre instanta la cererea partii interesate. Inregistrarea unei marci da proprietarului ei dreptul exclusiv de a o folosi pe produsele pe care acea marca este inregistrata. Proprietarul poate interzice folosirea marcii sale de catre alte parti pe produse competitoare.

Legea nr. 25 a dreptului de autor asupra proprietatii intelectuale a fost promulgata in Qatar la 22 iulie 1995. Implementarea prevederilor legii a avut loc incepand cu data de 1 mai 1997. Potrivit acestei legi, operele literare, artistice si stiintifice, inclusiv produsele software, casete audio si video sunt protejate.

Legea include si amenzi pentru incalcarea acestei legi, intre 30.000QR si 50.000QR, precum si pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la un an. Legea este pusa in aplicare de catre un Birou al Copyright-ului, compus din 12 inspectori.

Structura si administrarea companiilor

Reglementarile referitoare la structura si administrarea companiilor sunt prevazute de Legea Companiilor Comerciale, Legea nr 5 pe 2002, care a inlocuit Legea nr 9 din 1998. Noua Lege a Companiilor Comerciale prevede sase tipuri diferite de companii:

1. Companie in parteneriat simplu

Este o companie formata de doua sau mai multe persoane naturale care sunt personal si solidar responsabile de obligatiile companiei.

• Numele companiei va fi format prin referire al numele tuturor partenerilor sau al unui partener, urmat de cuvintele “si partenerii”. Aceasta poate avea si o denumire comerciala speciala cu conditia sa aiba legatura cu faptul ca este o companie in parteneriat simplu;

• Toti partenerii intr-o companie in parteneriat simplu trebuie sa fie nationali ai statului;

• O astfel de companie va trebui sa aiba un Memorandum de Asociere.

2. Companie in parteneriat mixt

Compania in parteneriat mixt include doua tipuri de parteneri:

I. Parteneri micsti care sunt  imputerniciti sa administreze afacerile ompaniei si care isi asuma solidar si individual responsabilitatile companiei;

II. Parteneri giranti, care contribuie numai la capitalul companiei fara a avea  alte responsabilitati, cu exceptia valorii actiunilor lor la capitalul acesteia.

– Toti partenerii in cadrul unei companii in parteneriat mixt trebuie sa fie nationali ai statului;

– Un partener girant nu va interveni in managementul Companiei.

3. Companie mixta (Joint Venture)

O Companie mixta este formata din doua sau mai multe persoane. Este o entitate ne-incorporata, fara valabilitate fata de terte parti si nu are personalitate juridica si nu se supune niciunor proceduri de inregistrare in registrul comercial. Memorandumul unei companii mixte poate fi probat prin toate caile,inclusiv evidenta substantiva si circumstantiala.

– Hotararile in cadrul unei companii mixte sunt luate prin votul unanim al tuturor partenerilor, cu exceptia cazului in care se prevede altfel in Memorandum;

– Daca non-qatarezi sunt partenerii unei companii mixte, atunci compania are dreptul sa desfasoare numai acele activitati de afaceri prevazute prin lege pentru ne-qatarezi.

4. Companie publica pe actiuni

O companie publica pe actiuni este acea companie care are capitalul divizat in actiuni de valoare egala, care sunt transferabile. Actionarii unei companii publice pe actiuni nu raspund de obligatiile acesteia cu exceptia sumei valorii nominalke a actiunilor pentru care au subscris.

– O companie publica pe actiuni trebuie sa aiba un minim de 5 actionari si in toate cazurile numele companiei va fi urmat de cuvintele “Qatari Public Share holding Company”.

– O companie publica pe actiuni va avea un termen determinat, care va fi indicat in Memorandumul de Asociere si in Articolele de Asociere, potrivit unui format emis printr-un Decret ministerial. Termenul fixat pentru o companie publica pe actiuni poate fi extins printr-o rezolutie extraordinara a Adunarii Generale.

– Capitalul unei companii publice pe actiuni nu va fi mai putin de 10.000.000 riali.

– Membrilor fondatori li se solicita sa subscrie minim 20% din actiuni si maxim 45% din acestea.

Nici un membru fondator nu va putea subscrie mai mult de 10% din capital.

5. Companie pe actiuni, cu raspundere limitata

O companie pe actiuni cu raspundere limitata este formata din doua grupari:

I. Parteneri micsti, incluzand unul sau mai multi parteneri, care poarta raspundere personala pentru datoriile companiei.

II. Parteneri giranti, constituite din minim patru parteneri pe actiuni a carei raspundere este limitata la valoarea actiunilor detinute in capital.

– Compania trebuie sa aiba un Memorandum si Articole de Asociere semnate de toti partenerii fondatori. In toate cazurile vor fi adaugate, la numele Companiei, cuvintele “Limited Shares Partnership Company”.

– Pentru partenerii micsti, compania va fi guvernata in aceeasi maniera ca o Companie in parteneriat simplu, toti partenerii micsti trebuie sa fie nationali ai statului;

– Compania va trebui sa aiba un capital minim de 1 milion riali, divizat in actiuni de valoare egala, care sunt transferabile si indivizibile si care vor trebui achitate integral la incorporare;

– Compania va trebui sa aiba o Adunare Generala compusa din toti partenerii actionari, micsti si giranti.

– O companie pe Actiuni in Parteneriat Limitat este condusa de unul sau mai multi parteneri micsti.

6. Companie/Societate cu Raspundere Limitata

O companie cu Raspundere Limitata este o companie formata din minim doi parteneri si maxim cincizeci, ale carei raspunderi sunt limitate la valoarea actiunilor detinute in cadrul companiei. Actiunile nu sunt transferabile.

– Compania va trebui sa aiba un Memorandum si un Articol de Asociere semnat de toti partenerii.

In toate cazurile se va adauga numelui companiei SRL.

– Compania va trebui sa aiba un capital minim de 200.000 riali, divizat in actiuni in valoare de minim 10 riali.

– Managementul va fi asigurat de unul sau mai multi directori, parteneri sau nu in cadrul Companiei.

– O companie cu Raspundere Limitata nu se poate angaja in afaceri de asigurari, bancare, sau in investirea de fonduri, in calitate de principal sau de agent.

Filiale ale companiilor externe

Participarea externa la activitatile de afaceri in Qatar este reglementata de legea nr. 25 din 1990.

O companie straina poate, prin decret al Emirului, sa deschida o filiala in Qatar pentru a investi in dezvoltarea economica a tarii sau pentru a imbunatati calitatea serviciilor publice sau a sectoarelor industrial, agricol, minier, turistic. Unei companii straine ii este, de asemenea, permis sa importe materiale necesare acestor proiecte daca nu exista produse similare pe piata locala. Filiala trebuie sa numeasca un agent qatarez care sa acorde asistenta in obtinerea vizelor si a permiselor de munca precum si recrutarea fortei de munca si cazarea in Qatar. Agentul nu poarta nici o responsabilitate fata de obiectul afacerii, in general, filialele companiilor fiind create numai pe perioada derularii proiectelor pe care le-au obtinut.

Documente

Formularele necesare crearii unei filiale in Qatar trebuie adresate Ministerului Afacerilor si Comertului pentru a obtine un decret al Emirului. Formularele trebuie insotite de urmatoarele documente:

– copie a acordului cu agentul qatarez.; daca acordul este in limba engleza, el trebuie sa fie tradus in limba araba; daca agentul este o companie, atunci trebuie atasata si o copie a certificatului de inregistrare al acestei companii;

– o copie a proiectului de acord cu partea qatareza; este necesara o traducere in limba araba in care sa fie specificat tipul si durata proiectului ce urmeaza a se derula;

– o copie legalizata a Memorandumului si Articolelor de asociere ale companiei straine; este ceruta si o traducere in limba araba a “object clause”;

– numele reprezentantului in Qatar al companiei straine care este autorizat sa semneze in numele companiei (imputernicire);

– un certificat care sa ateste faptul ca respectiva companie nu se afla pe lista neagra a Oficiului pentru Boicotul Israelului.

Un asemenea decret al Emirului poate fi obtinut in doua luni de la data depunerii cererii, la recomandarea ministrului. Decretul Emirului este acordat pe toata durata derularii proiectului.

Structura investitorilor externi

Persoanelor fizice sau juridice straine nu le este permis sa aiba activitati de agenti comerciali sau activitati de import.

Investitorii externi pot lucra in Qatar adoptand una din urmatoarele structuri:

– creand o filiala a unei companii straine, prin obtinerea unui decret al Emirului, pentru realizarea unui proiect;

– creand un parteneriat sau o companie pentru a se angaja in afaceri de contractare cu unul sau mai multi parteneri qatarezi, cu aprobarea Ministerului Economiei si Comertului, iar pachetul de actiuni al investitorului extern nu depaseste 49% din capital; trebuie indeplinite doua conditii: este nevoie de crearea acestei companii, dupa luarea in considerare a factorilor de cerere si oferta si este nevoie de expertiza si tehnologia unei asemenea companii.

Transformari, fuziuni si divizari ale companiilor

O companie isi poate schimba tipul printr-o rezolutie a Adunarii Generale, cu conditia sa fie conforma cu exigentele rezultate din amendamentul adus Memorandumului si Articolelor de Asociere si pasii necesari incorporarii si inregistrarii comerciale aplicabili categoriei companiei transformate. Daca transformarea are loc  intr-o companie publica pe actiuni, trebuie sa fi trecut o perioada de 3 ani de la inregistrarea companiei in Registrul Comercial si firma trebuie sa fi indeplinit deja obiectul sau de activitate si sa fi realizat profituri in valoare de minim 10% din capitalul companiei pe perioada celor doi ani ce preced cererea de transformare.

Fuziunea poate avea loc prin absorbtia de catre o companie a uneia sau mai multor companii, sau prin combinarea a doua sau mai multor companii cu o noua companie in proces de incorporare. O companie poate fuziona cu o alta chiar daca este in faza de lichidare. Nici o fuziune nu este valabila fara ca fiecare dintre companii sa emita o rezolutie din care sa reiasa ca este parte la respectiva fuziune, in conformitate cu solicitarile stabilite pentru amendarea Memorandumului si Articolelor de Asociere.

O companie se poate diviza intr-una sau mai multe companii in baza unei aprobari obtinute printr-o rezolutie emisa de Adunarea generala, din partea unui numar de actionari care sa detina impreuna minim trei sferturi din capitalul companiei. Fiecare noua companie rezultata in urma divizarii isi va asuma o entitate legala separata, cu toate consecintele ce rezulta de acolo. Rezolutia de divizare a companiei va determina numarul de actionari sau parteneri, numele lor, functia fiecaruia in cadrul companiilor rezultate in urma divizarii, drepturile si obligatiile respectivelor companii si metoda de distribuire a fondurilor si obligatiilor intre ei.

Structura taxelor

Legea nr. 11 din 1993 a fost emisa la 14 iulie 1993 pentru a acoperi sistemul taxelor pe venit in Qatar. In general, legea prevede ca orice activitate de afaceri desfasurata in Qatar va fi supusa taxelor.

Activitate a fost denumita orice ocupatie, profesie, serviciu, comert sau executarea unui contract sau a oricarei alte afaceri cu scopul obtinerii de profit. Taxa pe venit este perceputa companiilor create pe baza de parteneriat si companiilor care isi desfasoara activitatea in Qatar, fie ca lucreaza prin filiale sau in sistem de parteneriat cu companii straine.

Legea nr. 9 din 1989 prevede ca cetatenii tarilor din spatiul CCG, sunt, incepand cu 1 martie 1989, considerati cetateni qatarezi in ceea ce priveste taxa pe venit. In acelasi mod, companiile straine detinute in intregime de cetateni apartinand statelor CCG, nu sunt supuse taxelor pe venit in Qatar. Nu se percep taxe intreprinderilor detinute in intregime de cetateni qatarezi.

Nu exista taxe personale, taxe pentru asigurari sociale sau alte deduceri din salariile platite in Qatar.

Taxele Directe

Taxa va fi perceputa pe venitul provenit din activitatile prestate pe teritoriul Statului Qatar. Aceste activitati includ:

–  profituri realizate din oricare din proiectele executate in Qatar;

–  profituri realizate din vanzarea oricaror bunuri ale companiei;

– comisioanele datorate agentiilor sau provenite din acordurile de reprezentare sau agentii comerciale, indiferent daca aceste comisioane sunt realizate in interiorul sau in afara Statului Qatar;

– taxe platite pentru consultanta, arbitraj, expertiza sau alte servicii adiacente;

– chirii pe proprietati (eludata prin prevalarea de prevederea ca nu se percep taxe intreprinderilor detinute in intregime de cetateni qatarezi);

– sumele primite din vanzarea, inchirierea sau incredintarea unei concesionari, precum si folosirea unei marci inregistrate, unui proiect, a dreptului de autor, know-how;

– sumele primite din datoriile anulate anterior;

– profiturile realizate din lichidare.

In plus, dobanda si alte venituri bancare primite in afara Qatarului vor fi supuse taxarii in Qatar daca aceste venituri au legatura cu sumele provenite din activitatile desfasurate in Qatar de catre contribuabil.

Nu exista taxe pe vanzari sau Taxa pe Valoarea Adaugata.

Nu exista taxe pe avere sau pe cadouri.

In luna septembrie 2008 a fost semnat “Acordul intre Guvernul Statului Qatar si Guvernul Romaniei privind indeplinirea conditiilor de reciprocitate pentru acordarea scutirii de TVA pentru misiunile diplomatice ale Statului Qatar si ale Romaniei”.

Adrese ale paginilor de informatii electronice utile:

1. Guvern, ministere, Camera de Comert si Industrie, Vama,:

– Divanul emirului – www.diwan.gov.qa

– Ministerul de Externe – www.mofa.gov.qa

– Ministerul Educatiei – www.moe.edu.qa

– Ministerul Afacerilor Municipale si Agriculturii – www.mmaa.gov.qa

– Consiliul National pentru Cultura, Arte si Patrimoniu – www.qatarculture.org

– Hamad Medical Corporation – www.hmc.org.qa

– Camera de Comert si Industrie a Qatarului – www.qcci.org

– Asociatia Oamenilor de Afaceri Qatarezi – www.qataribusinessmen.org

– Centru Expozitional (Qatar International Exhibition Co.) – www.qiec.com.qa

– Autoritatea Vamala si Portuara – www.cpga.gov.qa;

2. Banci, asigurari, comunicatii, transport:

– Banca Centrala a Qatarului – www.qcb.gov.qa

– Doha Bank – www.dohabank.com.qa

– HSBC – www.hsbc.com

– Banca Nationala a Qatarului – www.qatarbank.com

– Banca Comerciala a Qatarului – www.cbq.com.qa

– Banca de Dezvoltare Industriala a Qatarului – www.qidb.com.qa

– Banca Qatareza Islamica – www.qib.com.qa

– “Qatar general Insurance and Reinsurance” – www.qgirc.com

– “Qatar Telecom”(Qtel) – www.qtel.com.qa

– “Qatar national Navigation&Transport” – www.qnntc.com

3. Industrie, titei si gaze, petrochimie, licitatii:

–     Gulf Organisation for Industrial Consulting – www.goic.org.qa

– Qatar Petroleum – www.qp.com.qa

– Qatar Petrochemical Company – www.qapco.com

– Qatar Liquefied Gas Company (Qatargas) – www.qatargas.com

– Qatar Industrial Manufacturing Co. (Qimco) – www.qimco.com

– RasGas – www.rasgas.com

– Qatar General Electricity & Water Corporation – www.kahramaa.com

– Ras Laffan Liquefied Natural Gas Co. Ltd. – www.rasgas.com

– Qatar Fertilizer Company – www.qafco.com

– Qatar Steel Company (QASCO) – www.qasco.com.qa

– Gulf Driling International (GDI) – www.gdi.com.qa

– Central Tenders Committee – www.ctc.gov.qa

Regimul vizelor in Statul Qatar:

1. Codificarea normelor privind regimul juridic al strainilor s-a facut prin Legea nr. 3 din 1963 – Regulamentul de intrare si rezidenta al strainilor in Qatar, careia I-au fost aduse mai multe amendamente, ultimele fiind cele din februarie 2000.

2. Vizele sunt obligatorii pentru toti strainii care doresc sa intre in Qatar, cu exceptia nationalilor tarilor Golfului (Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman si Bahrein) si se acorda de catre misiunile diplomatice ale Qatarului, iar pentru oamenii de afaceri care fac dovada faptului ca vin in interes de afaceri pot fi acordate si la punctele de frontiera.

Dreptul la viza il au strainii care fac dovada unui sponsor qatarez (in sensul de garant): Ministerul Afacerilor Externe – pentru functionarii misiunilor diplomatice, Camera de Comert si Industrie – pentru oamenii de afaceri, persoane fizice sau juridice, hoteluri – pentru turisti.

3. Tipurile de viza care acorda strainului dreptul de intrare in Qatar sunt: viza turistica, (“visit visa”), viza

de familie (“family visa”), viza pentru afaceri (“commercial visa”) si viza de lucru (“work visa”).

a) “Visit visa

” – se acorda de catre misiunile diplomatice ale Qatarului si permite intrarea pentru o perioada de 30 zile.

Cei care au solicitat viza pentru a munci in Qatar trebuie ca in perioada legala de sedere, sa se adreseze Departamentului de Emigrare si Evidenta a strainilor solicitand “work visa”. Pentru obtinerea acesteia, vor

trebui sa faca dovada ca sunt apti din punct de vedere medical, au contract de munca valabil si carte de

identitate qatareza.

b) “Work visa

” da titularului dreptul legal de sedere de 5-10 ani (cu posibilitatea  prelungirii), la obtinerea permisului de conducere auto, invitarea sotiei si copiilor in tara de resedinta, pentru perioada legala de sedere a sa, inscrierea copiilor la orice institutie de invatamant public sau privat, obtinerea, individuala, a cartii de sanatate (in caz de imbolnavire titularul acesteia se bucura de unele facilitati din ce in ce mai limitate).  De asemenea, atat titularul cat si membrii de familie pot iesi si reintra in Qatar pe baza vizei de iesire (au dreptul la viza de iesire cei care nu se afla sub urmarire penala, nu au debite si au acordul sponsorului).

c) “Family visa

” se acorda membrilor de familie ai titularului de “work visa’, cu drept de sedere de 30 de zile. Pentru prelungirea termenului legal de sedere, in termen de 15 zile de la intrare sunt obligati sa se supuna unui control medical, la o comisie constituita in acest scop, iar in 30 de zile de la aceeasi data, sa se prezinte la Departamentul de Emigrare pentru a li se lua amprentele.

d) “Commercial visa

” se acorda de misiunile diplomatice sau la punctele de frontiera ale Qatarului, calatorii multiple valabile un an, cu posibilitatea prelungirii anuale a termenului legal de sedere.

4. Dreptul la munca, potrivit normelor privind regimul juridic al strainilor, il au strainii titulari de “work visa”

si se exercita in conditiile prevazute de contractul de munca, precum si ale normelor privind regimul juridic al strainilor.

In raportul sponsor-sponsorizat relatiile au, in numeroase cazuri, un caracter de discriminare sociala si etnica.

Sponsorul poate hotari in orice moment denuntarea contractului si retragerea acordului de sedere a strainului, ceea ce implica expulzarea acestuia din Qatar.

Actualele reglementari interne prevad ca un strain poate lucra numai pentru compania sau persoana care il sponsorizeaza. “Nu se admite munca in regim partial cu exceptia celor care au obtinut derogari de la

Ministerul de Interne” “… “cei care muncesc ilegal, pentru o alta firma, nu vor fi protejati de lege pentru ca

au incalcat-o”.

5. Strainii sunt obligati sa cunoasca si sa respecte normele interne de convietuire sociala si a celor care

decurg din Islam. Nu se bucura de drepturi politice si nu se pot organiza in partide si sindicate.

Neintelegerile dintre sponsor si strain sunt solutionate in instante, la termene cerute de sponsor, dar sunt

numeroase cazuri de abuzuri, inclusiv fizice sau in care sponsorul, in mod arbitrar, retrage strainului dreptul legal de sedere astfel incat ramanerea acestuia in Qatar determina autoritatile sa initieze procedura de urmarire, de sanctionare si de expulzare a strainului inaintea primirii drepturilor ce-i revin potrivit contractului de munca. De asemenea, sunt expulzati cetatenii straini care se fac vinovati de incalcarea unor norme privind siguranta nationala, a celor de convietuire sociala si a celor specifice tarilor musulmane.

Autoritatile pot hotari expulzarea strainului care reprezinta un pericol pentru siguranta si securitatea statului, pentru sanatatea sau pentru ordinea publica. La aceeasi data vor fi expulzati si membrii sai de familie. Daca face dovada ca detine bunuri sau venituri care, in vederea lichidarii, impun amanarea plecarii, termenul de expulzare ar putea fi amanat cu 3 luni.

NOTA: Ambasada Romaniei la Doha a efectuat demersurile necesare pentru ca autoritatile locale sa recunosca calitatea de membru a UE a tarii noastre si, ca urmare, sa aplice regimul vizelor pentru cetatenii romani in respectiva calitate (“visa on arrival”).

Coordonatele Ambasadei Romaniei la Doha:

40, Ibn Rushd St., Dafna Area, P.O.Box. 22511, Doha, State of Qartar;

tel:+974-4934848, fax +974-493.47.47;

e-mail: romamb@qatar.net.qa sau bcedoha@qatar.net.qa (Biroul de Promovare Comercial- Economica)

website: romania.qatar.com.qa

Coordonatele Ambasadei Statului Qatar în România

Cancelaria: Bucuresti, Str. Venezuela nr. 10A, sector 1, Telefon:(0040-21) 230.47.41, 230.79.33,

Fax: (0040-21) 230.54.46. Program de lucru: luni-vineri 9.00-15.00.

Reprezentantul Agentiei TAROM pe teritoriul Statului Qatar este compania “Trans Orient Travel and Tourism Centre”: domnul Zuhair Hubrack, Director General, (coordonate: tel: 0974-445.84.58,

0974-442.34.96, 0974-445.83.40; fax 0974-432.10.99; adresa de e-mail:tottc@qatar.net.qa), domnul Jerry Rodriguez, General Sales Agent (cordonate: tel. 0974-445.84.58, 0974-445.83.06; fax 0974-

432.10.99, 0974-432.72.45).

Singurul organism de pe teritoriul Statului Qatar care are ca obiect furnizarea de informatii economice si comerciale este Camera de Comert si Industrie a Statului Qatar (www.qcci.org).

Sarbatorile legale sunt: 27 iunie – Ziua accederii la conducerea statului a A.S. Emirului Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani; Eid Al Fitr (patru zile); Eid Al-Adha (doua zile); Ziua Nationala – 18 decembrie.

Punctele de intrare in Statul Qatar sunt: Aeroportul International Doha; Vama Salwa – punct terestru de frontiera la granita cu Arabia Saudita; Portul Doha; Portul Mesaieed; Portul Ras Laffan, Portul Ruwais.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Qatar. Aceasta poate fi obţinută laAmbasada Statului Qatar în România. Pentru turişti, viza de şedere poate fi valabilă până la 30 de zile. Nu se eliberează vize la punctele de frontieră.
Cetăţenii români nu pot intra pe teritoriul Statului Qatar în baza unui paşaport temporar, deoarece autorităţile qatareze nu-l recunosc ca document de călătorie.

Viza de intrare (permisul de muncă) pentru persoanele din România angajate cu contract de muncă în Qatar se obţine, în prealabil, de angajatorul qatarez, în baza documentelor solicitate de la viitorul angajat român (curriculum vitae, copie a paşaportului românesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical).

Activitatea lucrativă pentru străini este reglementată de Legea muncii, angajatul fiind obligat să respecte cu stricteţe condiţiile contractuale.
Părăsirea ţării de către angajatul străin sau schimbarea locului de munca în Qatar se pot face numai cu acordul scris al angajatorului.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională qatareză, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile Statului Qatar:

  •  Ministerul Afacerilor Externe al Statului Qatar (www.mofa.gov.qa)
  • Ambasada Statului Qatar în România

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Ameninţările teroriste din regiunea Orientul Mijlociu şi zona Golfului au determinat autorităţile Statului Qatar să adopte şi să pună în aplicare măsuri ferme de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Qatar li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile qatareze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).


Siguranţă şi criminalitate 

Qatar este o ţară sigură pentru turişti.

Recomandări generale:

  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în public.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Evitaţi fotografierea persoanelor care poartă costume locale.
  • Se recomandă evitarea manifestărilor de afecţiune în public.
  • Manifestaţi prudenţă pe timpul călătoriei, în aeroport /în port /în punctele de trecere a frontierei
  • Evitaţi locurile publice cu mari aglomerări.

Băuturile alcoolice se pot consuma în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale.
În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Statul Qatar.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Statul Qatar.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat  numărul de urgenţă 999. 


Sistemul medical 

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
În Qatar sistemul medical este bine dezvoltat.
Responsabilitatea asigurării sănătăţii angajaţilor revine angajatorilor.
Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii (certificatele eliberate de autorităţile medicale străine anterior sosirii în Qatar nu sunt recunoscute).

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto   

  • Circulaţia auto:

În Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului.
Conducerea sub influenţa alcoolului este considerată un delict grav.
Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile.

  • Starea drumurilor: 

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.

  • Limitele de viteză admise:
  • 60/80 km/h în localităţi
  • 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone.
  • Permisul de conducere:

Cetăţenii români pot să solicite autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără efectuarea în prealabil a unui examen auto.
Pentru mai multe detalii vă recomandăm să vă adresaţi Departamentului Poliţiei Rutiere şi Patrulare din Ministerul Internelor qatarez.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul unui accident de circulaţie autoturismul nu trebuie deplasat, până la sosirea poliţiei.
Sunaţi la numărul de urgenţă 999 şi aşteptaţi sosirea poliţiei.
În cazul unui accident cu victime, şoferul este reţinut până la încheierea cercetărilor poliţiei.


Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.
Este interzis importul de alcool, produse din carne de porc, arme şi obiecte religioase.


Operaţiuni bancare

Nu sunt limitate sumele în valută trimise sau primite în/din străinătate.
Cursul rialului qatarez este fix in raport cu dolarul SUA (3,64 riali = 1 dolar SUA)


Comunicaţii şi electricitate

În Qatar, sistemul de telefonie fixă şi mobilă se ridică la standardele internaţionale.
Codul de acces pentru Qatar este +974. Din Qatar, se formează un singur 0 înainte de codul de acces internaţional respectiv.
Curentul este de 230V. Se foloseşte ştecker cu trei picioruşe, de tip britanic.


Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Municipale.
Se interzice intrarea unor rase de câini, în special cele de talie mare.

Facebook Twitter Email