Facebook Twitter Email

Actorul Virgil Ogășanu s-a născut la 17 iunie 1940, la Turnu Severin. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov. A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în piesa ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian (rolul lui Miroiu).

Este actor al Teatrului Bulandra din anul 1965. Dintre numeroasele spectacole în care s-a remarcat menționăm: ”Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), ”Scandal la Palermo” de Carlo Goldoni (1997), ”Petru” de Vlad Zografi (1998), ”Turandot” de Carlo Gozzi, (1999), ”Odiseea 2001” (2001), ”Richard al III-lea se interzice” de Matei Vișniec (2006), ”Tatăl”, de August Strindberg, toate în regia Cătălinei Buzoianu. Tot pe scena Teatrului Bulandra s-a remarcat în ”Roberto Zucco” de Bernard Marie-Koltes (regia Benjamin Walther, 2002).

Pe scena Teatrului Național ”I.L. Caragiale” Virgil Ogășanu a interpretat rolurile principale din ”Omul din La Mancha” de Dale Wasserman (r. Ion Cojar, 1999) și ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller (r. Horea Popescu, 1998). Tot la Teatrul Național din București face parte din distribuția spectacolului “Scrisoarea”, după “O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (r. Horațiu Mălăele, premiera în 2012).

A jucat, de asemenea, la Nottara, în spectacolele ”Sirena și Victoria” de Aleksandr Galin (r. Diana Lupescu) (2009), ”Uzina de plăceri S.A.” de Valentin Nicolau (r. Alexandru Berceanu).

Din bogata sa filmografie enumerăm: ”Răutăciosul adolescent” (r. Gh. Vitanidis, 1969), ”Facerea lumii” (r. Gh. Vitanidis, 1971), ”Tufă de Veneția” (r. Petre Bokor, 1976), ”Al treilea salt mortal” (r. Alecu Croitoru, 1980), ”Cântec pentru fiul meu” (r. Constantin Dicu), ”Ministerul comediei” (r. Horațiu Mălăele, 1999), ”Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006). A mai jucat în seriale de televiziune: ”Cu un pas înainte” (2007), ”Regina” (2008).

Printre filmele mai recente din a căror distribuție face parte se numără “Q.E.D.” (r. Andrei Gruzsniczki, 2014), primul film realizat pe peliculă alb-negru după 1989, și “De ce eu?”(r. Tudor Giurgiu, premiera în februarie 2015).

În prezent, Virgil Ogășanu joacă la Teatrul Bulandra în piesele ”La Grande Magia”, de Eduardo de Filippo (r. Alexandru Darie), ”Însemnările unui necunoscut”, după F.M. Dostoievski (r. Alexandru Darie), ”Voiajul domnului Perrichon”, de Eugene Labiche (r. Dinu Cernescu).

Virgil Ogășanu este, totodată, și profesor la Facultatea de Teatru a Universității Hyperion.

La Gala Festivalului Comediei Românești din iunie 2013 a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Zaharia Trahanache, din piesa “O scrisoare pierdută”.

Actorii Virgil Ogășanu și Mircea Albulescu la Festivalul Marin Sorescu de la Craiova (2009)

A fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

AGERPRES (Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva