Facebook Twitter Email

Deși pare o mâncare de iarnă, cartofii la tavă cu șuncă sau cu alte afumături rămân un deliciu în orice sezon, mai ales când avem alături niște murături de casă pe care le “mănânci cu ochii”.

Aurica Susan din Hitiaș pregătește crumpi în cipsâie (cartofi la tavă), dar cipsâia trebuie să fie, musai, de pământ. La ceasurile prânzului sau ale cinei, vom constata că mâncarea e bună și dacă e pregătită în oală de tuci, important este să aibă pereții mai groși.

“Acești crumpi sunt fripți în tăvi de pământ și au un gust și un saft aparte. Pentru zilele de post sunt făcuți fără carne, iar în rest sunt gătiți cu carne de porc mai grasă sau chiar cu clisă (slănină — n.r.) proaspătă cu pecină (carne) din călai (călaiul este vasul special în care se păstrează carnea în untură — n.r.) sau cu cârnați, carmanadă de porc ținută în saramură afumată și friptă în untură. În Banat, carnea de porc este pregătită într-un mod special și se spune că porcul pe care-l tai de Crăciun trebuie să țină tot anul”, spune pentru AGERPRES doamna Aurica.

Pentru mâncare avem nevoie de: un kg cartofi, 4 căței de usturoi, o ceapă, boia, sare, 100 ml ulei și de carne/afumătură de porc.

“Se taie cartofii în felii mai groase și se pun în tava de pământ. Separat se face un rântaș din ulei, ceapă tocată, boia, făină și apă și se toarnă în tavă peste cartofi. Acest rântaș trebuie să acopere cartofii. Apoi se pune usturoiul tăiat mărunt și bucățile de carne. Toate acestea se pun la cuptor. Sunt gata când apa din compoziție a scăzut”, explică Aurica Susan.

Se servesc cu murături, dar și cu vin. AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva