Facebook Twitter Email

Republica Portugheză, cu o suprafață totală de 92.212 kmp (care include Portugalia continentală, arhipelagul Açores, arhipelagul Madeira și zona maritimă) și 10.813.834 de locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 10 iunie Ziua Națională, respectiv comemorarea poetului Luís de Camőes și marcarea Zilei Comunităților portugheze.

Imagine din Lisabona

Provincie a Imperiului Roman, Lusitania a fost cucerită în anii 711-718 de arabi. În timpul ”Reconquistei” (secolele IX-XIII), pe teritoriul eliberat de sub dominația arabă a luat ființă, în 1095, comitatul Portugaliei, iar în 1139 — regatul independent portughez, potrivit www.mae.ro. Statul a fost fondat în 1413.

Portugalia a devenit, la începutul secolului al XVI-lea, o mare putere maritimă, punând bazele unui imperiu colonial. A fost anexată de către Spania între 1580 și 1640. În 1910 a fost abolită monarhia, iar Portugalia s-a proclamat republică.

Imagine din Lisabona


În 1974, Revoluția Garoafelor Roșii a pus capăt anilor de dictatură ai lui António de Oliveira Salazar. În același an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare și suveranitate.

Capitala și cel mai mare oraș este Lisabona, cu o populație de 2.869.000 locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov); ca principale orașe, amintim: Porto, Setubal, Braga, Coimbra, Evora, Aveiro, Faro.

Lisabona este cel mai vestic oraș al Europei continentale și este situată la vărsarea râului Tejo, pe țărmul Oceanului Atlantic. Vechi oraș european, Lisabona este, în prezent, o importantă metroplă, fiind centrul financiar, comercial, mediatic, educațional și turistic al țării, potrivit www.tap-portugal.ro.

Inima orașului este ”Baixa” sau “Orașul de Jos”, zonă unde se află Castelul Sao Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orașului este Alfama, aproape de râul Tejo.

Imagine din Lisabona


Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Lisabonei, Turnul Belem, parte a patrimoniului UNESCO, se află în cartierul Belem situat la vest de centrul orașului. Turnul Belem este o fortăreață gotică pe malul râului, fiind destinată supravegherii intrării în portul orașului, potrivit www.tap-portugal.ro.

Mănăstirea Sf. Ieronim împreună cu biserica din interior a fost ridicată în prima parte a secolului al XVI-lea, în cinstea lui Vasco de Gama, cu ocazia descoperirii Indiei. În fața mănăstirii, pe malul râului se află monumentul descoperirilor.

Mănăstirea Jeronimos din Lisabona

Cartierul medieval al Lisabonei este Alfama, unde străduțele sunt pavate cu pietre, iar casele văruite în alb. Aici se găsește cetatea Sf. Gheorghe, de unde se deschide o panoramă minunată asupra Lisabonei.

Cu un stil total diferit, cartierul Baixa este un obiectiv minunat de vizitat. Cartierul a fost construit în stil neoclasic, fiind caracterizat de bulevarde orientate spre râu, de piețe impozante și străzi perpendiculare. În această parte a orașului sunt multe restaurante, cafenele, aici își petrec serile atât localnicii cât și turiștii. Tot în cartierul Baixa se află și Centrul Lisabonei, Praca da Comercio.

Bairro Alto este partea de oraș aflată deasupra cartierului Baixa, oferind, cu secole în urmă, adăpost muncitorilor și meșteșugarilor simpli. Aici turiștii pot asculta fado, muzica populară portugheză.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva