Facebook Twitter Email

Se apropie vara, adică perioada în care încep să se coacă prunele, motiv pentru care prezentăm rețeta unei delicatese gastronomice de sezon, adică gomboții cu prune.

Pentru a prezenta această rețetă am apelat la tanti Maria, o octogenară din Arad.

Mai întâi, iată ingredientele folosite: 0,600 kg cartofi, 150 grame de zahăr, un plic cu praf de scorțișoară, 150 grame făină, sare, 4 — 5 linguri de untură de porc, 3 — 4 linguri de pesmet, 0,5 kg prune fără sâmburi.

‘Fierbem cartofii în apă cu sare, îi facem piure, îi amestecăm cu făina, după care frământăm un aluat moale, pe care îl lăsăm mai apoi să se odihnească puțin’, spune tanti Maria.

În continuare, se taie prunele jumătăți și se scot sâmburii, iar pesmetul se pune într-o cratiță și rumenește în untură. ‘Punem aluatul pe o planșetă din lemn tapetată cu făină și îl întindem la o grosime de cca 0,5 — 1cm grosime., după care îl tăiem în pătrate cu latura de de 8 — 10 cm. În fiecare pătrat punem câte o jumătate de prună, în care punem puțin zahăr și praf de scorțișoară, după care formăm biluțe sferice de aceeași dimensiune, în măsura în care se poate’, a arătat tanti Maria.

Se pune pe foc o oală de mărime corespunzătoare, în care se pune la fiert apă în care s-a pus un praf de sare, oală în care se pun la fier gomboții.

‘După ce gomboții se ridică la suprafață, îi mai lăsăm să fiarbă circa 5 minute, iar mai apoi îi scoatem din apă cu paleta. Urmează ultima fază, în care gomboții sunt trecuți prin pesmet, acum fiind gata de a fi puși în farfurie, spre a fi mâncați’, a adăugat tanti Maria.

Gomboții pot fi umpluți și cu caise, sau chiar cu gem, nu doar cu prune.

AGERPRES/(AS — autor: Ioan Weisl, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva