Facebook Twitter Email

Expoziția-eveniment itinerantă ”Aurul și argintul antic al României”, care reunește peste o mie de artefacte, cum ar fi brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia și Tezaurul de la Pietroasa, va putea fi admirată în premieră, la Alba Iulia, fără taxă de intrare.

Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES FOTO

Alba Iulia este al optulea oraș în care ajunge, în ultimul an și jumătate, expoziția “Aurul și argintul antic al României’, fiind pentru prima dată însă când accesul publicului va fi liber, fără taxă de intrare, motiv pentru organizatori să se aștepte la un aflux de vizitatori.

Expoziția, care are o valoare de asigurare de 70 de milioane de euro, este găzduită, în condiții de maximă securitate, de Sala Unirii din Alba Iulia, unde va putea fi văzută în perioada 4 iunie-12 iulie. Costurile legate de asigurarea securității expoziției, care se ridică la 12.000 de lei, sunt asigurate de către administrația locală, potrivit primarului Mircea Hava.

Prezent la vernisaj, care a avut loc miercuri seara, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberlander-Târnoveanu, a afirmat că expoziția a fost o mare provocare.

‘Este o mare provocare pentru că a fost gândită, încă de la început, ca să fie prezentată în cât mai multe locuri din țară’, a declarat directorul general al MNIR, instituție căreia îi aparține această inițiativă expozițională.

Ernest Oberlander—Târnoveanu a vorbit și despre provocările și greutățile întâmpinate în realizarea acestui demers realizat în parteneriat cu alte 31 de muzee din țară. ”Nu este ușor să colaborezi. Școala colaborării încă trebuie să urmeze. Probabil suntem la faza grădiniță. A negocia între noi este o muncă pe care v-aș dori să o faceți în fiecare zi pentru a înțelege cât de greu este să pui 31 de instituții la aceeași căruță și să tragă toți în aceeași direcție’, a spus directorul general al MNIR.

Prezent la eveniment, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, a apreciat că expoziția este o demonstrație pentru cei care poate nu au înțeles încă ceea ce înseamnă poporul român și valorile sale.

”Cred că trebuie să-i lăsăm pe alții să ne vorbească de rău, iar noi să vorbim despre noi și despre valorile noastre, ca să audă toată lumea cine suntem și de unde venim. Și nu ne-am născut ieri și nu o să murim mâine. Iată că și ultimele documente pe care Vaticanul le-a desecretizat ne apropie și mai mult de diferite teorii care vorbesc despre latinitatea acestui popor — și se refereau la poporul dac și nicidecum despre romanizarea, de la Roma, a dacilor. De altfel e suficient să ne uităm pe Columna lui Traian ca să vedem că lipsește un personaj esențial, pe care-l găsim pe toate basoreliefurile diferitelor momente ale istoriei lumii, personajul Traducătorul. De unde, o concluzie simplă: dacii și romanii vorbeau aceeași limbă’, a declarat secretarul de stat.

Stanoevici a subliniat că tezaurul cuprins în cadrul expoziției nu are preț, indiferent de cât ar costa asigurarea sa.

‘Cultura este un factor de dezvoltare socială și economică, pe care alte țări l-au înțeles și care folosesc fiecare ciob ca să facă din el un eveniment. Noi avem mult mai mult decât cioburi. Avem o istorie întreagă și un patrimoniu enorm de care beneficiem și pe care trebuie să-l protejăm’, a afirmat secretarul de stat.

Directorul general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a subliniat că ‘Aurul și argintul antic al României’ este cea mai valoroasă expoziție găzduită în cei 127 de ani de funcționare a muzeului.

Expoziția a debutat în 2013 la București și a ajuns, în 2014, la Timișoara, Oradea, Satu Mare și Sibiu, iar în 2015 la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, urmând să fie deschisă la Sfântu Gheorghe, Buzău și Craiova.

În expoziție sunt expuse peste o mie de piese, care acoperă o perioadă de peste șase mii de ani, din care circa două sute de artefacte aparțin MNIR, iar restul provin din colecțiile a 31 de muzee din țară. Este pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre—și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.

MNU Alba Iulia participă la această expoziție cu 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

Structura expoziției ilustrează, prin artefactele de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică, o perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic și Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea î.Hr. — secolul al VII-lea d.Hr.). De altfel, în cadrul expoziției este prezentată o hartă a României care indică locurile de unde provin podoabele.

AGERPRES/ (A,AS — autor: Marinela Brumar, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva