Facebook Twitter Email

Cercetătoarea Maria Ivașcu, doctor în horticultură și fostă cercetătoare la Stațiunea viti-vinicolă Pietroasele din județul Buzău, susține că bucătăria din flori cunoaște o revitalizare în țara noastră și ne propune două rețete de sezon din cea mai populară plantă, socul.

‘Există peste 150 de flori comestibile în câmpuri și grădini care se dezvoltă bine în climatul nostru temperat, le putem contempla, dar le putem folosi și în hrana noastră, acest tip de hrănire se poate adăuga celui vegetarian, pentru că florile pot fi utilizate cu orice ingrediente’, a declarat, pentru AGERPRES, Maria Ivașcu, autoare a unui studiu despre florile comestibile.

Ea ne propune două rețete pe baza unei plante de sezon existente aproape în fiecare grădină: florile de soc.

‘Florile de soc se prepară în aluat, se confiază, se cristalizează, se adaugă în salate, tarte, parfumează vinul sau băuturile răcoritoare. Ele împrumută parfumul lor fructelor’, a mai declarat Maria Ivașcu.

Flori de soc în aluat: se iau 20 de flori de soc și se face un aluat din 125 de grame de făină, două ouă, o lingură mare de ulei, un pahar de bere blondă, o lingură de zahăr pudră, o lingură de coniac. Mod de preparare: se umectează florile cu albuș de ou, se pudrează cu zahăr, se trec apoi inflorescențele prin aluat, ținându-le de codiță și se coc în uleiul încins până se auresc ușor. Se servesc calde, pudrate cu zahăr. Se servesc cu bere rece.

Socata: Se iau 10-15 flori mari de soc, 1 kg de zahăr, două lămâi, 8-10 grame drojdie proaspătă și se amestecă într-un borcan de 10 litri plin cu apă. Mod de preparare: se spală florile de soc și se pun pe fundul borcanului. Se adaugă zahărul, sucul de lămâie, la care se adaugă cojile de lămâie tăiate și se lasă la macerat.

După 24 de ore, se umple borcanul cu apă, se adaugă drojdia și se lasă circa 48 de ore într-un loc cald și însorit, răstimp în care se amestecă lichidul din borcan. Când amestecul a ajuns la nivelul de aciditate dorit, se strecoară, se pune în sticle și se păstrează la rece.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dorin Ivan, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva