Facebook Twitter Email

Republica Italiană, cu o suprafață de 301.338 kmp, și o populație de 61.680.122 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov) sărbătorește la 2 iunie, Ziua Națională. În 1946, s-a stabilit prin referendum abolirea monarhiei și proclamarea Republicii.

Istoria Italiei are o importanță deosebită în ceea ce privește dezvoltarea culturală și socială a lumii mediteraneene. Această parte a lumii a fost dominată pe rând de civilizația etruscă, greacă și romană, și apoi de Evul Mediu, cu epocile ”Comunelor” și principatelor. Umanismul și Renașterea, succesiv, au contribuit în mod definitoriu la formarea spiritualității europene.

Italia a devenit stat-națiune în 1861, când cea mai mare parte a statelor Peninsulei au fost unite de regele Victor Emanuel al II-lea din dinastia de Savoia, potrivit www.mae.ro. O contribuție însemnată la unificarea Italiei au avut-o contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al regatului, și generalul Giuseppe Garibaldi. Roma a rămas încă un deceniu capitală a Statului Papal, devenind parte a Regatului Italiei la 20 septembrie 1870, data unificării complete a Italiei.

Pod în Roma

Italia a participat alături de Antantă în Primul Război Mondial. Mai târziu, dictatura fascistă a lui Benito Mussolini, instaurată în 1922, a condus la o alianță dezastruoasă cu Germania nazistă și Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokyo) și la înfrângerea Italiei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 2 iunie 1946, s-a stabilit prin referendum abolirea monarhiei și proclamarea republicii. La 1 ianuarie 1948 a fost adoptată noua constituție republicană.

Ca centru al vastului Imperiu Roman, peninsula italică a moștenit un patrimoniu arheologic, cultural și literar uriaș. Mai mult decât atât, a fost leagănul Umanismului medieval și al Renașterii. Gândirea politică, filosofia și arta europeană s-au dezvoltat considerabil datorită contribuției unor personalități marcante precum Niccolo Machiavelli, Dante Alighieri, Petrarca, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Botticelli, Michelangelo, Rafael, Caravaggio, Verdi, Puccini și mulți, mulți alții.

Situată pe malul fluviului Tibru, în partea centrală a țării, Roma este capitala Italiei și are o populație de 3.697.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Roma, cunoscută și sub denumirea de Caput mundi (Capitala lumii), Citta Eterna (Orașul etern) sau, pur și simplu, l ‘Urbe (Orașul), este o capitală europeană modernă și cosmopolită. Întregul centru istoric al Romei se află sub protecția patrimoniului mondial UNESCO.

Conform legendei, Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus în anul 753 î.Hr., dar mai multe dovezi arheologice sprijină teoria conform căreia Roma s-a dezvoltat pornind de la așezările pastorale aflate pe Dealul Palatin, construite în zona viitorului Forum Roman, și care au stat la baza noului oraș în secolul VIII î.Hr.

Roma istorică, întinsă pe cele șapte coline, a fost locuită încă din Epoca Bronzului (cca 1500 î.Hr.), iar cetatea a fost politic unificată pe la începutul secolului VI î.Hr, potrivit volumului ”Enciclopedia Universală Britanica” (2010). A fost capitala Imperiului Roman. Romanii au cucerit treptat Peninsula Italică, și-au extins dominația în tot bazinul Mării Mediterane, lărgindu-și imperiul până în Europa continentală. Sub conducerea lui Pompei și a lui Iulius Caesar, influența Romei s-a extins până în Siria, Ierusalim, Cipru și Gallia.

După bătălia de la Actium, toate teritoriile romane au fost controlate de Octavianus (Augustus), primul împărat roman. Fiind capitală imperială, Roma avea să devină locul unor clădiri publice splendide, palate, temple, băi publice, teatre și stadioane. A atins punctul culminant al măreției și al populației antice la sfârșitul primului secol și începutul celui de-al doilea d.Hr. A rămas capitala Imperiului Roman până în momentul în care împăratul Constantin cel Mare a creat încă una la Constantinopol (în prezent, Istanbul), în 330 d.Hr.. Până la sfârșitul sec. VI, protecția orașului a fost în mâinile Bisericii Catolice care a obținut controlul total abia în secolul XV.

Orașul a înflorit în timpul Renașterii și a fost capitala statelor Papale și a Papalității. În 1870 a devenit capitala Italiei unite. A fost transformată într-o capitală modernă în anii 1920-1930, fiind centrul administrativ, cultural și de transport al Italiei.

Printre monumentele istorice cele mai faimoase ale Romei și Italiei, deopotrivă, se numără Colosseumul și Columna lui Traian.

Colosseum

”Il Colosseo” era cunoscut în antichitate sub numele de Amphiteatrum Flavium și a fost ridicat între 70-82 d.Hr., în timpul domniei împăraților Vespasian și Titus din familia Flavia, conform volumului amintit mai sus. Termenul Colosseum a început să fie utilizat după secolul VIII d.Hr., datorită mărimii și capacității sale impresionante (50 000 de spectatori). Spre deosebire de amfiteatrele mai vechi, care erau aproape toate săpate în deal pentru a fi mai rezistente, Colosseumul este o structură de piatră și beton de sine stătătoare, de formă ovală, susținută de coloane. A fost scena luptelor dintre gladiatori, dar și a luptelor dintre oameni și animale. Colosseumul a fost avariat de incendii provocate de fulgere și a fost distrus de cutremure în perioada medievală, dar cel mai rău a fost devastat de vandali. În anii 1990 au început lucrări de restaurare, iar, în 2000, Colosseumul a găzduit pe scenă o serie de piese de teatru, primele spectacole cu public după 1 500 de ani. O nouă serie de lucrări de restaurare au început în 2013. Colosseumul fost declarat monument istoric încă din 1744 printr-un edict papal.

Columna lui Traian din Roma

Columna lui Traian este un monument artistic de prim ordin, o mărturie a geniului artiștilor romani sau greco-romani de la începutului secolului II d.H. Monumentul inaugurat la 13 mai 113, a fost construit de arhitectul Apolodor din Damasc, la ordinul Senatului roman, fiind celebru pentru imaginile, sculptate în relief, înfățișând cele două războaie dacice purtate de împăratul Traian (101-102 d.H. și 105-106 d.H.).

Columna lui Traian din Roma


Coloana se înalță deasupra unui soclu cu latura de 5,48 m și e construit din patru rânduri de câte două blocuri mari de piatră. Pe acest soclu se înalță fusul, compus din 19 tamburi uriași din marmură de Carrara; din ei, 17 sunt împodobiți cu reliefuri, unul în formă de cunună de lauri, servește drept bază pentru fusul coloanei, iar ultimul drept bază pentru capitelul ei Doric. Înălțimea totală a Columnei Traiane, fără statuie, este de 39,83 m. Banda sculptată are o lungime de 200 m; pe ea sunt reprezentate 124 de episoade din războaiele dacice și peste 2 500 de figuri. Basoreliefurile Columnei prezintă detalii importante despre îmbrăcăminte, armament, fortificații, harnașament, și mai ales despre figurile personajelor. O copie în mărime naturală a Columnei, realizată între anii 1939-1943, se află expusă din 1972 în lapidariumul Muzeului Național de Istorie a României din București.

Alte obiective turistice în Roma: Bazilica Santa Maria Maggiore, Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtină, Fontana di Trevi, Pantonul, Fontana dei Fiori, Forul lui Augustus și Forul lui Traian, Arcul lui Costantin, Piazza Venezia, Piazza Navona, Muzeul Capitoliului, Capitoliul, Palatul Montecitorio, Forul Imperial, Forumul Roman, Bazilica Santa Francesca Romana, Piazza di Spagna, Bazilica și Piața Trinita dei Monti.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva