Facebook Twitter Email

Republica Federală Democratică a Etiopiei, cu o suprafață de 1 104 300 kmp și cu o populație de 96 633 458 locuitori (est. iulie 2014, ”The World Factbook” – www.cia.gov), sărbătorește la 28 mai ziua națională. Această dată semnifică înlăturarea, în 1991, a regimului socialist de către forțele opoziției.

Sursa: Youtube.com

Etiopia este statul african cu cea mai veche organizare statală independentă potrivit volumului ”Mica Enciclopedie de Istorie Universală” (2002). În Antichitate, teritoriul Etiopiei a fost influențat de civilizațiile egipteană, apoi elenistică. Creștinismul (monofizit) a devenit în secolul IV, religie de stat. Statul feudal etiopian, un adevărat bastion creștin, s-a constituit în secolul XIII, și a rezistat cu succes, în secolele XV-XVI, invaziei triburilor galla, sprijinite de turcii otomani.

Negusul Theodoros II (1855-1868) a reunificat și centralizat statul, respingând tentativele anexioniste britanice. Italia a declarat, în 1890, litoralul etiopian, sub numele de Eritreea, colonie, dar încercarea de ocupare a întregii țări a eșuat în urma victoriei repurtate în Bătălia de la Adua (1 martie 1896) de către negusul Menelik II (1899-1913), ”părintele Etiopiei moderne”. Tratatul italo-abisinian de la Addis Abeba (26 octombrie 1896) a recunoscut independența statală a Etiopiei. Victimă a agresiunii italiene inițiate de Mussolini în 1935-1936, Etiopia s-a eliberat cu sprijin britanic, în 1941, de sub ocupația străină.

Capitala și cel mai mare oraș al Etiopiei, Addis Abeba sau Addis Ababa, este așezat pe un platou, în centrul geografic al țării, la o altitudine de 2 450 m. Are o suprafață de 527 kmp și o populație de 3 168 000 milioane locuitori (iulie 2014, ”The World Factbook” — www.cia.gov).

Orașul a fost fondat în 1887 ca o consecință a așezării necorespunzătoare pe care o avea fosta capitală, Entoto, aflată pe muntele cu același nume. A fost capitala Africii de Est Italiene între 1935 și 1941.

Addis Abeba, principal centru economic și cultural al Etiopiei, este supranumit și capitala politică a Africii datorită importanței sale politice, diplomatice și istorice pentru continentul african. Aici se găsesc sediile mai multor agenții specializate ale ONU, printre care Comisia Economică pentru Africa a Națiunilor Unite (UNECA), dar și Centrul de Conferințe al Națiunilor Unite (UNCC-AA).

Sursa: Youtube.com

Principalele obiective turistice ale capitalei etiopiene sunt, potrivitinfotour.ro: Muzeul Național al Etiopiei, Muzeul de Etnologie, Muzeul Național Poștal, Muzeul Căilor ferate, Piața Merkato (cea mai mare piață în aer liber din Africa), Catedrala Sfânta Treime (la un moment dat cea mai mare biserică ortodoxă din Etiopia), Catedrala Sfântul Gheorghe, Palatul Național (reședința președintelui etiopian), Teatrul Hager Fikir (cel mai vechi teatru din țară), clădirea Parlamentului, vechiul palat imperial Menelik (sediu al Guvernului) etc.

În interiorul Muzeului Național sunt expuse descoperiri arheologice și istorice, reprezentativă fiind replica fosilei ”Lucy”, descoperită în 1974, un australopitec ce a trăit acum 3 milioane de ani.

În campusul principal al Universității Addis Abeba se află Muzeul Etnologic, care alături de Institutul de Studii Etiopiene păstrează resursele culturale și istorice ale țării. Muzeul conține colecții complete, care descriu aproape toate grupurile tribale din Etiopia, prezentând astfel o vedere de ansamblu asupra istoriei, culturii și tradițiilor poporului etiopian.

Catedrala Sfânta Treime a fost ridicată cu ocazia eliberării Etiopiei de sub guvernarea italiană. Totodată, catedrala este și cel de-al doilea lăcaș de cult din întreaga Etiopie, ca importanță, după Biserica Sfânta Maria din Axum. Stilul baroc al acesteia o face unică în Etiopia și Africa. Aici se pot vedea cărți aparținând familiilor imperiale, statui grecești, vitralii cu scene din vechiul și Noul Testament, precum și cripta împăratului Haile Silassie I și a soției sale, ctitorii catedralei.

În schimb, Catedrala Sf. Gheorghe este o construcție tipică, tradițională etiopiană. Împăratul Menelik II a construit această biserică octogonală, în 1896, după victoria asupra italienilor din bătălia de la Adua. Pictura bisericească din această catedrală atrage atenția vizitatorilor, fiind realizată atât în stil tradițional, cât și în stil modern.

O altă construcție impresionantă este Biserica Be’ata Mariam sau Mausoleul Menelik. A fost ridicată în 1911, fiind o clădire pătrată din piatră de granit, cu o cupolă centrală și alte patru la colțuri. Aici se află osemintele împăratului Menelik II, ale soției sale Taytu și ale fiicei Zewditu.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva