Facebook Twitter Email

Ziua internațională de acțiune pentru sănătatea femeilor este marcată la 28 mai, în numeroase țări, pentru a reaminti tuturor celor ce au responsabilități în domeniul sănătății, dar și organizațiilor civice, școlilor, mass-media faptul că sănătatea este considerată una dintre valorile fundamentale ale omenirii. Sănătatea femeilor este asociată cu cea a copiilor și a celorlalți membri ai familiilor, pentru că o femeie sănătoasă reprezintă o garanție pentru sănătatea celor din jurul ei.

Sursa: wgnrr.org

În acest an, campania desfășurată sub sloganul “Sănătatea noastră, drepturile noastre, viețile noastre!” este condusă de Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii (Global Network for Reproductive Rights — WGNRR) și partenerii săi. Acest slogan ne îndeamnă să luăm atitudine față de violența împotriva femeilor în toate formele sale. WGNRR face apel la autoritățile din întreaga lume pentru a respecta, proteja și a asigura dreptul femeilor la sănătate, demnitate și integritate corporală.

Potrivit OMS, la nivel mondial, în fiecare an, producerea de avorturi este estimată între 40-50 de milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 125.000 de avorturi pe zi. În prezent, peste 60% din populația lumii trăiește în țări în care avortul permis este justificat de un număr mare de motive sau nu este restricționat în niciun fel. În contrast, peste 25% din populație locuiește în țări în care avortul este în general interzis iar aproximativ 14% din populație se află în țări unde avortul este permis doar pentru a salva sănătatea femeii.

Organizația Națiunilor Unite evidențiază că “una dintre formele cele mai prevalente de încălcare a drepturilor omului la nivel mondial” o reprezintă constrângerea emancipării femeilor, împiedicând, astfel, dezvoltarea durabilă. Cu toate acestea, “violența instituțională” continuă să se manifeste față de femei, în numeroase părți ale lumii, atunci când dreptul la serviciile de sănătate, în special în domeniul sănătății sexual-reproductive, le este refuzat. Declarația Organizației Națiunilor Unite din 1993 privind eliminarea violenței împotriva femeilor definește ”violența instituțională” ca fiind “violența fizică, sexuală și psihică comisă sau tolerată de către stat sau de agenții săi, indiferent de locul în care acesta se produce.” Cu toate acestea, exemple de violență și discriminare, care rezultă din încălcarea dreptului femeilor la sănătatea sexuală și reproductivă, au rămas mult prea larg răspândite.

Decizia de a lansa o campanie pentru sănătatea femeilor a fost luată la 28 mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaționale pentru Sănătatea Femeilor, desfășurată în Costa Rica. De atunci, organizațiile de femei din toată lumea desfășoară anual diverse activități pentru a scoate în evidență probleme majore legate de acest aspect.

Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii este o rețea la nivel mondial, formată în 1984. În cei peste 30 de ani de experiență a mobilizat și desfășurat campanii ale mișcărilor care luptă pentru asigurarea sănătății sexuale și reproductive. WGNRR are statut consultativ în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Rețeaua este formată din peste 1.000 de membri individuali și organizații din 105 de țări, după cum se menționează pe site-ul acesteia, wgnrr.org.

WGNRR va acționa în sensul reunirii tuturor guvernelor pentru a permite accesul universal la serviciile de sănătatea reproductivă și pentru a elimina violența împotriva femeilor în toate formele sale, obiective ce vor fi incluse în Agenda de dezvoltare post-2015 a ONU, considerate esențiale în realizarea dezvoltării durabile.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva