Facebook Twitter Email

La 26 mai, Georgia sărbătorește ziua națională, dată ce marchează prima proclamare a independenței, în 1918.

Sursa: Irma kalandadze / Youtube

Georgia este o țară din regiunea Caucaz, Eurasia, situată la intersecția Asiei de Vest cu Europa de Est. Georgia se învecinează la Vest cu Marea Neagră, la Nord cu Rusia, la Sud cu Turcia și Armenia, iar la Sud-Est cu Azerbaidjan. Georgia se bucură de o moștenire culturală unică, fiind renumită pentru tradițiile sale. Georgia a reprezentat de-a lungul secolelor obiectul rivalității dintre mai multe imperii, înainte să fie anexată la Rusia, în secolul al XIX-lea.

Sursa: Irma kalandadze / Youtube

Țara beneficiază de un decor natural deosebit, o climă blândă și o varietate de floră și faună bogată. Văile înalte, bazinele hidrografice largi, stațiunile cu ape minerale faimoase, peșterile și cascadele se combină armonios în acest spațiu de o frumusețe aparte, potrivitglobi.ro. Georgia a devenit un centru turistic înfloritor și se mândrește cu câteva dintre cele mai uimitoare frumuseți naturale de pe planetă.

Sursa: Irma kalandadze / Youtube

Situată în Caucaz, Georgia s-a aflat în calea Drumului Mătăsii, care a adus multe culturi diferite la granițele sale. Georgia a fost invadată și ocupată de perși, romani, califi arabi și mongoli. Mărturia acestui fapt o reprezintă ruinele arheologice impresionate, unele datând din secolul V IHr., fortărețele și bisericile antice, potrivit turistik.ro.

Bucătăria georgiană îmbină influențe turcești, arabe, grecești și chiar indiene. Mâncarea este adesea condimentată, cu coriandru, tarhon și “khmeli suneli”, un amestec de condimente. O masă festivă tipică include verdețuri și spanac făcute piure și presărate cu semințe de rodie, “khachapuri” (o pâine făcutĂ cu brânză), “satsivi” (carne de pui în sos de alune), “chanakhi” (carne de miel cu tocană de legume), “tolma” (sărmăluțe) și “badrizhani nivrit” (vinete cu usturoi). Vinul reprezintă o parte esențială a mesei iar georgienii prepară o varietate de vinuri roșii (precum Mukuzani) și albe (precum Tsinandali).

Capitala și principalele orașe: Tbilisi (capitala), Kutaisi, Zugdidi, Batumi, Rustavi.

Capitala Tbilisi are o atmosferă mediteraneeană și se află pe malurile râului Mtkvari, într-o vale înconjurată de dealuri. Orașul vechi se întinde la sud de râu și are numeroase biserici cu fresce, case din secolul al XIX-lea cu arcade și galerii la etajul superior, un castel și numeroase cafenele și magazine pentru turiști.

Prima mențiune documentară a orașului Tbilisi datează din anii ’60 ai secolului IV. În acea perioadă, Varaz-Bakur, regele statului georgian Iberia Orientală, care plătea tribut dinastiei persane a Sasanizilor, a ocupat orașul. Perșii, care au sosit în regiune în aceeași perioadă, au construit cetatea Narikala la sfârșitul secolului al IV-lea.

În Tbilisi regăsim parlamentul, guvernul Georgiei și instituții importante precum: Academia Georgiană de Științe, Universitatea de Stat Tbilisi, Universitatea Medicală Georgiană, Universitatea Agrariană Georgiană, Universitatea Tehnică Georgiană, Universitatea Pedagogică de Stat Tbilisi, Conservatorul de Stat Tbilisi, Banca Națională a Georgiei, Biblioteca Națională Publică a Parlamentului Georgian.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva