Facebook Twitter Email

Regatul Hașemit al Iordaniei, cu o suprafață de 92.300 kmp și o populație de 7.930.491 locuitori (estimare din iulie 2014) potrivit www.cia.gov, sărbătorește la 25 mai Ziua Națională. În 1946, Iordania și-a proclamat independența.

Sursa: international.visitjordan.com

Locuit de triburi semite și arabe, teritoriul Iordaniei a fost succesiv ocupat de asirieni, babilonieni, greci, de imperiile Roman (106 d. Hr.) și Bizantin (395), de Califatul arab (636, în urma bătăliei de la Yarmuk), care impune islamul ca nouă religie, și, parțial, de cruciați (Regatul Latin de Ierusalim 1118-1187). Teritoriul Iordaniei a fost cucerit în 1187 de Saladin, el rămânând în stăpânirea Aiubizilor până în 1257, când s-a instituit stăpânirea sultanilor mameluci din Egipt. O dată cu marea campanie de cucerire a lui Selim I, din 1516-1517, teritoriul Iordaniei a fost cucerit și inclus în Imperiul Otoman, rămânând în componența acestuia până la Primul Război Mondial.

După Primul Război Mondial, potrivit www.mae.ro, teritoriile aflate la est de Iordan au fost puse sub mandat britanic, cu numele de Transiordania. La 15 mai 1923, Marea Britanie a recunoscut Transiordania, ca regat sub tutelă britanică, sub conducerea emirului Abdallah. La 25 mai 1946, Transiordania devine independentă, iar în 1948, emirul Abdullah a fost proclamat rege al Regatului Hașemit al Iordaniei. Acesta a fost asasinat în 1951, la tron urmându-i Talal și apoi Hussein, fiul acestuia din urmă. Actualul rege Abdullah al II-lea conduce Regatul din februarie 1999.

Capitala Amman numără circa 1.148.000 (2014) de locuitori, potrivitwww.cia.gov, fiind cel mai mare oraș al Regatului Iordaniei, amplasat pe șapte coline (acoperite cu sute de case din calcar alb-bej), într-o zonă deluroasă între deșert și Valea Iordanului. Amman este unul dintre cele mai frumoase și curate orașe din lumea arabă.

Sursa:Freedigitalphotos.net

Primele mărturii despre oraș datează de aproape 4.000 de ani. Rând pe rând, aici s-au stabilit poporul regelui David, asirieni, persani, babilonieni și arabi. Iordania, în general, și Amman, în particular, au dezvoltat o adevărată industrie turistică, devenind, astfel, un oraș modern și cosmopolit, fără a-și uita trecutul și tradițiile orientale, a căror urme sunt întâlnite tot pasul, potrivit www.paralela45.ro.

În centrul orașului, se înalță, Moscheea Al Hussein, ridicată în 1924 pe locul uneia mai vechi, construită de Omeyyazi, în stil islamic, din piatră albă și roz. Zona dealului Citadelei (837 metri) — Djebel Al-Qalla, este o zonă arheologică, cu vestigii din numeroase perioade ale istoriei îndelungate a orașului: Templul lui Hercule, Palatul Omeyyad, Biserica bizantină, Poarta Qasr, Teatrul Roman (cu o capacitate de 6.000 de locuri, o acustică excelentă, ce găzduiește spectacole și concerte chiar și în prezent) și Muzeul de Arheologie — cel mai complex muzeu arheologic din Iordania, cu colecții de ceramică, sticlă și piatră.

În parcul regelui Hussein se poate vizita Muzeul Regal de Automobile, o colecție de motociclete și mașini luxoase sau militare achiziționate de familia regală ori primite cadou din partea altor oficiali. Alte puncte de interes: Muzeul Tradiției Populare, în care sunt expuse mozaicuri, colecții de bijuterii de epocă și costume tradiționale și Casa de Arte Darat Al Funun — o galerie cu lucrări ale unor artiști arabi.

Pe lista patrimoniului internațional UNESCO au fost incluse, între anii 1985-2011, patru dintre cele mai spectaculoase obiective naturale sau culturale ale Iordaniei: ruinele orașului Petra, Cetatea Q’useir Amra, situl arheologic de la Um er-Rasas, zona protejată Wadi Rum. Totodată, pe lista patrimoniului umanitar al UNESCO figurează, începând cu 2005, tradițiile culturale ale beduinilor din zona Petra și Wadi Rum.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva