Facebook Twitter Email

La 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, pentru a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Foto: (c) europarc.org


Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale și naționale) și importanța conservării și gestionării durabile a acestor locuri.

Tema ediției din 2015, care este “Natura este preocuparea noastră”, propusă de Federația EUROPARC, ilustrează importanța ariilor naturale protejate în contextul actual. Sute de parcuri din Europa sunt vizitate de mii de oameni, pentru a lua parte la activități și evenimente, organizate cu acest prilej, pentru a le descoperii bogățiile, frumusețea și importanța în realizarea dezvoltării ecologice, sociale și economice a regiunilor respective. Federația EUROPARC sprijină zonele protejate pentru a garanta că patrimoniul natural și cultural este cea mai mare resursă din Europa.

Pentru a marca ediția din acest an a zilei, se vor desfășura peste 100 de evenimente, precum ar fi excursii, ateliere, piețe locale, în 19 țări, după cum menționează www.europarc.org.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naționale a fost marcată prin organizarea unei manifestări dedicată celebrării unor evenimente cu semnificație deosebită în domeniul protecției naturii și al ariilor naturale protejate, la Centrul de dezvoltare durabilă “Țara Hațegului — Retezat”, din comuna General Berthelot, jud. Hunedoara. Evenimentul a fost organizat de către Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, împreună cu Academia Română — Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii și a inclus o serie de prezentări dedicate valorilor naturale deosebite din Parcul Național Retezat și contribuției oamenilor de știință pentru protejarea și promovarea acestor valori, precum și o expoziție de fotografie, prin intermediul căreia, cei prezenți au avut prilejul de e admira imagini cu peisaje unice din parcurile naționale și naturale.

Pentru România, anul 2015 are o semnificație aparte, având în vedere faptul că se împlinesc 80 de ani de la înființarea Parcului Național Retezat (1935), primul parc național românesc, motiv pentru care s-a ales ca locul de desfășurare a manifestării să fie în raza Parcului Național Retezat. Totodată, pe 21 mai 2015, s-au împlinit 128 de ani de la nașterea marelui om de știință Alexandru Borza (21 mai 1887) — cunoscut și ca “părintele Parcului Național Retezat”, principalul promotor al vremii sale în ceea ce privește ocrotirea naturii și inițiatorul înființării Parcului Național Retezat.

La 23 mai 2015, este organizată, în București, o acțiune dedicată ecologizării lacului Văcărești, pregătitoare pentru instituirea regimului de Parc natural intraurban, sub deviza ”Delta Dunării sprijină Delta Bucureștilor”. Evenimentul este organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Asociația Viitorul în Zori (organizator Let’s Do It Romania!) și debutează cu o conferință de presă susținută de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu.

Inițiativa sărbătoririi acestei zile a aparținut Federației EUROPARC, organizație nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reunește 365 de organizații din 36 de țări europene. EUROPARC recomandă cu acest prilej organizarea de evenimente, plimbări în parcuri și concursuri, urmărind creșterea gradului de informare a publicului larg cu privire la valoarea suprafețelor protejate. Hotărârea celebrării Zilei europene a parcurilor naționale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naționale în Suedia (mai 1909).

România este membru al EUROPARC prin Academia de Științe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidența autorității EUROPARC sunt Delta Dunării și Parcul Național Retezat.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în același timp un adevărat mozaic de națiuni, culturi și organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene, nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre inițiative europene în domeniul conservării mediului. În 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acțiune pentru Ariile Protejate. Inițiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 și altele pregătesc drumul către o rețea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia și migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât și mondial se face simțită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme și de la măsuri naționale la măsuri internaționale.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva