Facebook Twitter Email

Cel mai mare cheese-cake făcut vreodată în România va fi preparat duminică, de o echipă de bucătari, în cadrul “Zilelor Clujului”.

Prăjitura va avea 210 kilograme, iar pentru prepararea ei se vor folosi 120 de kilograme de cremă de brânză, 40 de kilograme de biscuiți și pandișpan, 20 de kilograme de unt, 20 de kilograme de smântână, 8 kilograme de zahăr și două kilograme de cremă de ciocolată.

Prăjitura se va monta în decurs de trei-patru ore, într-o tavă imensă, care a fost făcută special în anii trecuți pentru alte campionate de gătit organizate în cadrul “Zilelor Clujului”, un festival dedicat orașului Cluj-Napoca.

“Pentru anul acesta ne-am gândit să realizăm acest desert, atât pentru partea de spectacol, cât și pentru o acțiune caritabilă. La prepararea lui vor participa în jur de 15-20 de persoane, maeștri bucătari cu care vom colabora la toate acțiunile culinare care au loc în cadrul festivalului dedicat municipiului Cluj-Napoca, iar astăzi vom realiza acest desert de dimensiuni mari. La final, principalii beneficiari ai tortului vor fi, pe lângă vizitatori, copiii de la Asociația Down — Centrul Educațional Raluca, care ne vor și ajuta să împărțim cele peste 2.000 de porții care vor rezulta”, a declarat Gheorghe Vișan, coordonatorul restaurantului care organizează evenimentul.

Cheese-cake-ul pe care îl vor prepara bucătarii va fi realizat după o rețetă simplă, care poate fi încercată, la proporțiile de rigoare, în orice bucătărie. Pe lângă ingredientele amintite, care sunt elemente de bază pentru orice tip de cheese-cake, la prăjitura de 200 de kilograme se vor mai folosi și batoane de vanilie și zahăr vanilat.

“Prepararea este simplă, se macină biscuiții, care apoi se amestecă cu untul. Vom folosi și pandișpan, cu ajutorul căruia se va crea un alt strat al prăjiturii, după care brânza, amestecată cu smântâna, va fi turnată peste această bază. Pentru că cheese-cake-ul are dimensiuni foarte mari și nu îl preparăm într-o bucătărie, ci în aer liber, vom folosi la prepararea cremei o gelatină naturală care rezistă la temperaturi mari. Nu vom folosi nici ou la preparare, tot așa, pentru că este cald afară și prăjitura nu poate fi realizată prin coacere”, a explicat Robert Vass, cel care va coordona realizarea cheese-cake-ului uriaș.

Clasicul topping care ar trebui să acopere prăjitura va fi servit de data aceasta separat, deoarece bucătarii consideră că, date fiind dimensiunile prăjiturii, ea nu va arăta bine dacă va fi acoperită cu ciocolată.

După toată strădania, va rezulta un cheese-cake înalt de vreo opt centimetri, care va avea aproximativ cinci metri pătrați ca suprafață.

Toate ingredientele necesare au fost donate de două firme partenere ale evenimentului “Zilele Clujului”. Copiii de la Centrul Educațional Raluca vor împărți cele două mii de porții trecătorilor, aceștia fiind rugați, dacă vor, să contribuie cu o mică donație la sprijinirea asociației.

Organizatorii speră să reușească să strângă în acest fel aproximativ 4.000-5.000 de lei, care vor fi oferiți centrului.

“Noi suntem convinși că locuitorii Clujului vor primi cu bucurie această inițiativă și că ne vor sprijini în această acțiune distractivă, dar și caritabilă”, a spus administratorul Restaurantului Memo 10, Gheorghe Vișan.

Restaurantul este practic o cantină foarte modernă și este singurul local din România administrat de o autoritate publică, respectiv Primăria Cluj-Napoca. Echipa cantinei participă în fiecare an la festivalul “Zilele Clujului” prin organizarea unor demonstrații culinare, preparatele fiind de fiecare dată oferite gratuit. “Zilele Clujului” se desfășoară între 22 și 29 mai.

AGERPRES/(A — autor: Elena Stanciu, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva