Facebook Twitter Email

Un restaurant din municipiul Sfântu Gheorghe va organiza sâmbătă cea de-a patra ediție a Festivalului florilor comestibile, unde vor putea fi degustate diverse preparate cu petale de trandafir, panseluțe, lalele, flori de soc, de dovleac și salcâm.

Meniul a fost pregătit de maestrul bucătar Blasko Janos din Ungaria și conține, printre altele, fâșii de piept de pui cu petale de trandafir, cotlet alb cu flori de soc, baghete cu piept de pui sau ficat de pasăre și panseluțe, supă-cremă de salvie, flori de dovlecel pane umplute cu mascarpone, pui cu flori de salcâm, orez cu fructe și mușcate, precum și curcan cu flori de liliac.

Maestrul Blasko Janos a declarat vineri, pentru AGERPRES, că în jurul nostru sunt o sumedenie de flori care conferă o savoare deosebită preparatelor culinare, însă, asemenea ciupercilor din flora spontană, acestea trebuie verificate înainte de a se prepara, deoarece unele nu pot fi consumate integral, doar petalele sau frunzele, iar altele pot fi consumate doar în anumite perioade ale anului. Printre florile comestibile se mai numără zorelele, gălbenelele, crăițele, păpădia, levănțica, mușețelul, florile de tei, talpa gâștii, limba mielului, etc.

Patronul restaurantului, Kovacs Istvan, a declarat că anul viitor, în paralel cu festivalul florilor comestibile, va organiza și un festival al prăjiturilor de casă.

‘Este al patrulea festival al florilor pe care îl organizăm, dar problema e că la noi vremea nu a fost chiar atât de călduroasă, aici primăvara e încă la început, nu prea s-a deschis salcâmul și nici floarea de soc, care ar fi trebuit deja să înflorească. Așa că am avut puțin probleme cu adunatul florilor și ne gândim ca la anul să programăm festivalul puțin mai târziu, în luna iunie, în funcție de cum va fi vremea. Am adunat toate florile de dovleac din curtea părinților mei, pentru că florile trebuie să fie cât mai puțin poluate și nicidecum stropite cu diverse chimicale, vom aduna tot de acolo și lalele galbene (…) Anul viitor vrem să facem și un festival al prăjiturilor de casă ca pe lângă flori să mai fie și dulciuri tradiționale (…) Pregătirile pentru festivalul de mâine sunt aproape gata, ne vom apuca dimineață de preparat și la prânz le vom putea servi specialitățile’, a declarat Kovacs Istvan.

El a mai spus că oaspeții vor putea consulta lista florilor comestibile și toxice și chiar vor putea învăța câteva rețete de la maestrul Blasko Janos, care are o vastă experiență culinară, iar de 15 ani experimentează și inventează tot felul de rețete pe bază de flori.

AGERPRES / (A — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva