Facebook Twitter Email

La 22 mai, Republica Yemen sărbătorește ziua națională, Ziua Unificării. La această dată, în 1990, Republică Arabă Yemen (RAY sau Yemenul de Nord) s-a unit cu Republica Democrată Populară Yemen (PDRY sau Yemenul de Sud).

Captură Foto: (c) travelertaka / YouTube

Având o suprafață de 528.000 kmp și o populație de 25.535.086 de locuitori conform estimărilor World Population Review din 2015, Republica Yemen este situată în sudul Peninsulei Arabe și se învecinează la Nord cu Arabia Saudită, la Est cu Oman și Marea Arabiei, la Sud se află Golful Aden, iar la Vest Marea Roșie.

Potrivit MAE, teritoriul Yemenului a fost locuit în antichitate de triburi arabe, fiind considerat placa turnantă a comerțului țărilor din bazinul Mediteranei cu India și China. În secolul VI d.Hr. a fost ocupat, pe rând, de Abisinia și Persia, iar în anul 631, a fost încorporat în Califatul arab. Din secolul al XVI-lea, cu intermitențe, Yemenul s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman. În 1839, orașul Aden din sudul țării a fost ocupat de britanici, Marea Britanie impunându-și protectoratul în 1882, influența sa devenind astfel preponderentă în această zonă.

După prăbușirea Imperiului Otoman, partea de nord s-a proclamat, la 30 octombrie 1918, stat independent, condus de o monarhie teocratică, cu structuri feudale. În septembrie 1962, printr-o lovitură militară, monarhia a fost răsturnată și a fost proclamată Republica Arabă Yemen. În august 1967, Marea Britanie a început retragerea trupelor sale din Yemenul de Sud, la 30 noiembrie 1967 fiind proclamată Republica Democrată Populară Yemen.

În perioada scurtă a existenței celor două state yemenite independente, între acestea au izbucnit dese conflicte militare, la frontierele comune, care au fost aplanate de Liga Statelor Arabe. La 22 mai 1990, s-a decis unificarea celor două state, sub denumirea de Republica Yemen, cu capitala la Sana’a. Situația internă a rămas fragilă, agravată fiind de starea economică dificilă, iar noul stat unificat s-a caracterizat printr-o continuă instabilitate politică și economică.

Instabilitatea puterii guvernamentale și-a spus cuvântul în toamna anului 2014, când rebelii Houthi au pătruns în Sana’a și au preluat puterea în capitală. În martie 2015, președintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, s-a retras din calea rebelilor în orașul-port din sudul țării, Aden. Potrivit informațiilor prezentate de ONU la 19 mai 2015, violențele din Yemen s-au soldat cu moartea a aproximativ 1.850 de persoane și 500.000 de refugiați. Potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), care citează serviciile de sănătate din Yemen, numărul răniților a ajuns la 7.394 și cel al morților este de 1.850. Adrian Edwards, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a indicat că numărul persoanelor strămutate din martie este estimat la peste 545.000.

Capitala țării este Sana’a, oraș localizat la o altitudine de 2.300 de metri. Metropola nu face parte dintr-un guvernorat, ci formează unitatea administrativă distinctă Amanat Al-Asemah. Sana’a este unul din cele mai vechi orașe locuite constant din lume. Vechiul oraș, care face parte din patrimoniul UNESCO, este definit de caracteristici arhitecturale unice, evidențiate în special de clădirile cu mai multe etaje, stilizate cu forme geometrice. Aden, al doilea cel mai mare oraș al țării, menționat, din cele mai vechi timpuri, ca și port important la golful ce-i poartă numele, reprezintă un punct de legătură important dintre Marea Roșie și Marea Arabică.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva