Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Săptămâna aceasta vă propunem ”Jumări cu cartofi și ceapă” și ”Mărunțișuri”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Jumări cu cartofi și ceapă 
Rumenește în unt câteva cepe tăiate felii, după un minut adaogă aceiași cantitate de cartofi tăiați ca paiul. De îndată ce aceste legume s-au copt, mai pune și aceiași cantitate de pătlăgele roșii fără pieliță și semințe și un cățel de usturoi. Coace până ce se va fi evaporat lichidul.

Bate bine ouăle, pune sare și o lingură de lapte (unii adaugă și malaiu). Adaogă ouăle bătute în proporția următoare: o linguriță de tocătură pentru două sau trei ouă.

Mărunțișuri
Dospește împreună 250 grame făină, 2 ouă întregi, o lingură de zahăr pisat, două degete sare, un ou de unt, o lingură de coniac sau o lingură de apă de trandafiri. Pasta să fie plină, dar moale la pipăit. Întinde-o cu vergeaua. Tai în bucăți de 1 centimetru pe 2. Fă noduri, funde, orice figură poți. Aruncă-le în unt fierbinte. Lasă-le până ce se auresc. Presară-le cu zahăr și servește-le calde.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva