Facebook Twitter Email

La 21 mai, în fiecare an, marcăm Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare. Ea oferă oportunitatea de a înțelege profunzimea valorilor diversității culturale și de a învăța să trăim împreună.

Foto: (c) un.org

În mesajul său, pentru marcarea zile în acest an, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, subliniază faptul că într-o lume diversă, distrugerea culturilor este o crimă. Scopul nostru trebuie să fie acela de a crește diversitatea culturală care reprezintă patrimoniul nostru comun, un simbol al gândirii libere și cea mai mare oportunitate pentru omenire.

Această zi este marcată printr-o serie de reuniuni, mese rotunde și seminarii la care participă specialiști din domeniul academic, al științelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, precum și istorici, antropologi, reprezentanți guvernamentali sau ai organizațiilor neguvernamentale.

Evenimentul important dedicat Zilei mondiale pentru diversitate culturală, din acest an l-a constituit cel de-al 3-lea Forum mondial privind dialogul intercultural, desfășurat la Baku, în Azerbaidjan, între 18-19 mai 2015. Având ca temă principală “Cultura și dezvoltarea durabilă în agenda de dezvoltare post-2015” s-a concentrat în principal pe proiecte și programe dedicate zilei și pe rolul credinței, religiilor, migrației, sportului, educației, artei, afacerilor în construirea încrederii și cooperării între culturi și civilizații. Forumul a fost organizat în colaborare cu UNESCO, Alianța pentru Civilizații a ONU, Organizația Mondială pentru Turism, Consiliul Europei și Organizația Islamică Educațională, Științifică și Culturală, potrivit paginii dedicate de ONU zilei www.un.org.

Campania de baza lansată în 2011 “Do One Thing For Diversity and Inclusion” pentru a marca această zi, continuă încurajând persoanele și organizațiile din întreaga lume în luarea de măsuri concrete pentru a sprijini diversitatea culturală. Campania are de dedicată o pagină de facebook, servind ca o platformă pentru oamenii din întreaga lume pentru a împărtăși experiențele lor prin postări de imagini și videoclipuri.

În urma adoptării, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinței generale a UNESCO, desfășurată la Paris, la 2 noiembrie 2001, a Declarației universale privind diversitatea culturală, Adunarea Generală a ONU a decis, la 20 decembrie 2002, prin Rezoluția 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare. Pe plan mondial, UNESCO joacă un rol important în promovarea diversității culturale.

Atât dialogul inter-cultural, cât și dezvoltarea culturală trebuie să facă parte din strategiile naționale de dezvoltare, fiind, totodată, unele dintre preocupările de bază ale Organizației Națiunilor Unite.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva