Facebook Twitter Email

Lucrări și experimente științifice ingenioase, precum o mână robotică, diferite mașinuțe și roboți din materiale reciclabile sau vulcani, au putut fi admirate sâmbătă, pe platoul de marmură din centrul Zalăului, la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național al Științei, eveniment ce a reunit peste 600 de elevi din cinci județe și la care a fost prezent, alături de autoritățile locale, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop.

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES FOTO

“Azi, elevii noștri, așa cum ne-au obișnuit, și-au mutat din nou micile lor laboratoare în aer liber, pentru a ne prezenta și explica experimentele lor spectaculoase. Preț de câteva ore, vom putea admira proiectele realizate de elevi și profesori din județele Cluj, Mureș, Tulcea, Vâlcea și bineînțeles Sălaj. La ediția din acest an a Festivalului Științei Zalău s-au înscris peste 600 de elevi din 32 de unități de învățământ din județ și din țară, care vor încerca să vă împărtășească creativitate și idile lor prin experimentele științifice extrase din manualele de fizică, biologie chimie sau alte științe”, a declarat, la festivitatea de deschidere, Maria Pop, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj.

La rândul său, ministrul Liviu Pop a subliniat că astfel de evenimente arată adevărata reformă din învățământ.

“Vă felicit pentru perseverență și consecvență, pentru că știm ce greu este să transformi o acțiune locală, la nivel de regiune și la nivel național. Faptul că astăzi sunteți la ediția a VII-a e o dovadă în plus de consecvență, perseverență, seriozitate și, de ce nu, de reformă în sistemul de învățământ, o reformă reală, nu o reformă cum o văd unii politicieni, din birourile de ministru, o reformă în care este nevoie ca la masă să stea școala, administrația, agentul economic, cadrul didactic, elevul și părintele fără de care nu poate să existe un sistem educațional integrat. (…) Vă doresc din toată inima ca aceste model de bună practică să reușiți să-l exportați în cât mai multe județe ale țării și, de ce nu, aceste festival care acum este național să devină cât mai repede un festival internațional sau cel puțin european”, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES FOTO

Printre cele mai interesante lucrări ale ediției din acest s-a numărat o mână robotică manevrată pe calea undelor de către o mănușă purtată de utilizator, mână ce imită exact mișcările mănușii și care are costuri de realizare mult mai mici decât produsele similare existente pe piață.

“Este o mână robotică. Sunt cinci senzori pe mănușa care coordonează mâna robotică. Valorile de la senzori sunt trimise wireless la mâna robotică, iar aceasta interpretează valorile de pe senzor și deschide sau închide niște conexiuni cu servomecanisme, care la rândul lor trag de niște pârghii ce acționează degetele. Astfel, mâna imită mișcările mănușii pusă pe mâna utilizatorului. Costă 200 de lei în total”, a explicat, pentru AGERPRES, Stoica Marian, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea.

Foto: (c) Sebastian OLARU / AGERPRES FOTO

Ediția din acest an a festivalului a inclus secțiunile: inventivitate — creativitate (liceu și gimnaziu), aplicabilitate (liceu și gimnaziu), micii inventatori (clasele I-IV și — învățământ preșcolar), postere cu tema “Anul internațional al luminii” (liceu, gimnaziu și învățământ primar), și scenete cu conținut științific — reprezentări artistice, scurte piese de teatru cu subiect științific. De asemenea, au fost acordate trei trofee ale festivalului, pentru cele mai bune lucrări ale elevilor de liceu, gimnaziu și învățământ primar.

Pentru toate secțiunile festivalului Consiliul Județean Sălaj a acordat în total 72 de premii (I, II, III, mențiuni și trofee ale festivalului), în valoare totală de 4.250 de lei.

AGERPRES/(AS — autor: Sebastian Olaru, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva