Facebook Twitter Email

Uniunea Europeană a declarat data de 20 mai ca fiind Ziua maritimă europeană. Aceasta oferă ocazia de a pune în evidență rolul crucial pe care îl au oceanele și mările în viața cotidiană a tuturor cetățenilor UE, nu doar în cea a comunităților costiere, ci și în dezvoltarea durabilă a Europei și în ocuparea forței de muncă în general.

Foto: (c) ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/home

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, această zi dedicată mării reprezintă și o platformă de dezbateri pentru a încuraja gestionarea mai bună a zonelor costiere, a mărilor și a oceanelor de către toți cetățenii și toate părțile interesate.

Evenimentul important dedicat acestei zile este ”Conferința Zilei Maritime Europene”. Ea se desfășoară în fiecare an într-o regiune diferită. În 2015, timp de două zile (28-29 mai), experți din toate sectoarele maritime de pe întreg continentul european se vor reuni la Atena. Conferința se va concentra pe porturi și zonele de coastă ca motoare pentru “creșterea albastră”, potrivit site-ului ec.europa.eu.

În România este marcată prin organizarea celei de-a V-a ediții a Forumului Inovării Social-Economice Dunăre-Marea Neagră, în zilele de 28 și 29 mai 2015, la Palatul Parlamentului. Reuniunea este direct legată de asumarea coordonării Priorității Tematice “Promovarea Orașelor Dunărene” de către Asociația Comunitățile Locale Riverane Dunării (CLDR România — www.cldr.ro) în cadrul Platformei Urbane a Regiunii Dunării de la Viena.

Obiectivul principal al evenimentului cu participare europeană constă în definitivarea prin consultări și negocieri directe cu principalii decidenți europeni în domeniu a unui proiect de anvergură care să permită o promovare concertată a potențialului capitalului uman, social, economic și turistic printr-o strategie SMART de inter-conectare a principalelor zone de atracție din fiecare subregiune în parte.

Cu același prilej, cele mai inovative idei, proiecte, inițiative și rețele cu vocație dunăreană vor fi evidențiate și răsplătite prin atribuirea, în urma unei selecții internaționale prealabile, a Trofeelor “Black Sea — Danubian Social & Economic Innovator” (2015).

Ziua maritimă europeană a fost lansată oficial la 20 mai 2008 la Strasbourg, unde a fost semnată o declarație tripartită comună de către președintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, președintele Consiliului Uniunii Europene, Janez Jan?a, și președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Edițiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2012), Valetta (2013) și Bremen (2014).

AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva