Facebook Twitter Email

Ziua mondială a metrologiei este sărbătorită anual la 20 mai, ziua în care, în 1815, a fost semnată la Sevres, lângă Paris, “Convenția Metrului”.

Foto: (c) www.worldmetrologyday.org

Peste 80 de state celebrează impactul pe care îl au măsurările asupra vieții noastre cotidiene, în care nu există nicio latură neatinsă de acest aspect esențial. Metrul — unitatea de măsurare la nivel mondial — rămâne la fel de important astăzi, precum a fost și în 1875. O lume fără măsurători exacte este o lume în care știința, tehnologia, comerțul și societatea nu pot comunica și în care eroarea și incertitudinea ar avea dominația supremă.

Tema pentru 2015, “Măsurătorile și Lumina”, a fost aleasă avându-se în vedere marcarea în 2015 a Anului internațional al luminii, pentru a scoate în evidență rolul cheie al luminii și al tehnologiilor opticii în viața de zi cu zi și importanța lor pentru viitorul omenirii și pentru dezvoltarea durabilă a societății în care trăim. Știința și aplicațiile luminii creează tehnologii revoluționare, dar deseori neobservate, care îmbunătățesc calitatea vieții de pretutindeni, potrivit site-ului dedicat zilei.

Anului internațional al luminii și al tehnologiilor bazate pe lumină a fost decretat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 68/221 adoptată la 20 decembrie 2013, la propunerea organizațiilor științifice din toată lumea, fiind atât un proiect educațional interdisciplinar, cât și un proiect de comunicare a științei în care s-au implicat peste 100 de parteneri din peste 85 de țări.

Metrologia joacă un rol central în a permite aplicarea unor tehnologii bazate pe lumină și, la rândul său, lumina se află în centrul multora dintre cele mai importante elemente ale noilor tehnologii de măsurare de ultimă generație.

Sistemul Mondial de Măsurări este destul de simplu și combină eforturile mai multor organizații. La nivel de lucru, măsurările sunt efectuate în laboratoare acreditate de un organism de acreditare (ILAC). ILAC impune ca rezultatele măsurărilor să fie trasabile la Sistemul Internațional de Unități de Măsură (SI) iar etaloanele naționale ale acestor unități sunt deținute de institutele naționale de metrologie (INM-uri).

Sistemul oficial de demonstrare a echivalenței etaloanelor SI la cel mai înalt nivel este gestionat de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) printr-un acord internațional întocmit în 1999 de Comitetul Internațional de Măsuri și Greutăți (CIPM), care se numește CIPM MRA.

În cazul măsurărilor din domeniul reglementat, Organizația Internațională de Metrologie Legală (OIML) aplică un acord asemănător, cunoscut sub numele de Acordul OIML de Recunoaștere Reciprocă (OIML MAA). OIML MAA stabilește încrederea reciprocă a semnatarilor în evaluarea mijloacelor de măsurare și acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluărilor.

Proiectul pentru marcarea Zilei mondiale de metrologie este realizat în comun de către BIPM și OIML.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva