Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Gil PIETRAR / Arhiva AGERPRES

În această săptămână vă propunem ”Pesmeți (posmagi)” și ”Mușchiu cu macaroane după moda italiană”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Pesmeți (posmagi)

Se ia trei kilograme și 600 grame de făină picluită, pusă într’o copăiță bine uscată; apoi se măsoară trei măsuri polonice drojdie de bere și 300 grame lapte cald și se pun la un capăt al copăiței. Amestecându-se la un loc, se face plămădeala, lăsând-o să dospească; după aceea se frământă, punând înăuntru 13 ouă cu albușuri cu tot, bătute foarte bine, și atâta lapte cât cuprinde făina, 300 grame de unt proaspăt topit, 240 grame de zahăr pisat, sarea trebuitoare și 60 grame de sakâz pulverizat, și apoi se frământă până când începe să ridice bășici; se lasă iar să dospească frumos; pe urmă; adunându-l, îl faci în bucăți ca un sul.

Acelor suluri de aluat le faci măsura cât vrei să fie pesmeții de lați, iar dacă îi vrei rotunzi mai mici, faci aluatul ca grosimea unei chifle. Apoi le faci semn cu cuțitul, îi așezi prin forme și se lasă iar puțin să dospească; apoi, ungându-l deasupra cu ou, se pun în cuptor (cuptorul să fie ca pentru cozonaci). După ce se coace, se lasă de se răcește și se taie în felii cu cuțitul, după semnele făcute, și se mai pun în cuptor, la foc moale, ca să se mai usuce.

Mușchiu cu macaroane după moda italiană

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Ia un mușchiu mare de vacă, așază-l într ‘un vas curat, pune în el o ceapă întreagă, două linguri de unt, o bucățică de usturoiu, puțină scorțișoară, cuișoare pisate, ienibahar, puțin piper pisat și sarea necesară. Pune toate acestea la prăjit cu o bucățică de morcov, împreună cu carnea, aruncând în ele și două foi de dafin.

După ce se rumenesc bine, toarnă apă în carne câtă vei crede că trebue, ca să fearbă, și să treacă de trei degete deasupra. După ce va scădea și carnea va fi feartă, scoate carnea din zeamă, strecoar-o din toate acelea, pune zeama în alt vas curat, pune 600 grame de vin alb și trei linguri de bulion de pătlăgele, mai dă-i un clocot două, pe urmă pune 600 grame de macaroane stătute puțin în apă caldă, ca să fearbă cu sosul acesta până când va trebui să le dai la masă.

Dacă ai sos mai mult, toarnă-le într ‘o strecurătoare, pune-le apoi pe farfurie, presară un rând de parmezan ori de cașcaval bun, iar macaroane și parmezan ori cașcaval, și iar macaroane și parmezan deasupra, și îndată pune mușchiul la o parte de macaroane, taie-l felii, toarnă-i deasupra sosul rămas în tingire, și servește.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva