Facebook Twitter Email

Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală și Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenții este prof. dr. Irinel Popescu.

Prof.dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni
Foto: (c) Vlad STAVRICĂ / Arhiva AGERPRES

Programul de transplant hepatic de la Institutul Fundeni a început după ce medicul Irinel Popescu a efectuat un stagiu de trei ani, fără întrerupere, la Spitalul Universității din Pittsburg și la Spitalul Mount Sinai din New York (SUA). Apoi programul a cunoscut un curs permanent ascendent. ”După o perioadă extrem de grea a începutului 1997-2000, la 15 aprilie 2000 a fost efectuat primul transplant după care pacientul — Gheorghe Penea — a supraviețuit, a declarat prof. dr. Irinel Popescu într-un interviu acordat AGERPRES, în 2009.

Între 2000 și 2006 numărul de operații a fost relativ redus, din cauza dificultăților financiare și mai ales a numărului mic de donatori. Atunci când au existat donatori, s-au efectuat și 4 transplanturi într-o singură zi (în 2001).

În 2008 s-au efectuat 20 de transplanturi, iar la finalul anului respectiv numărul total de transplanturi efectuate în institut ajunsese la 100.

Din 2006 până în 2009, datorită creșterii semnificative a numărului de donatori, programul de transplant hepatic a cunoscut o curbă ascendentă, ajungând la valoarea unor programe vest-europene, iar rezultatele de supraviețuire au ajuns la 90%.

Începând din 2000, mai mulți membri ai echipei de transplant hepatic au efectuat stagii de pregătire în Franța, Italia, Germania, Coreea de Sud.

Activitatea centrului este susținută de Fundația pentru Chirurgia Ficatului, înființată în anul 2000. Sponsorizările și donațiile colectate au permis modernizarea centrului prin dezvoltarea unei rețele de calculatoare și informatizarea evidentei pacienților, dotarea cu aparatură medicală performantă, precizează site-ul www.icfundeni.ro.

În cadrul modernizărilor înregistrate se înscrie și informatizarea Clinicii prin desfășurarea primului Centru Pilot de Telemedicină din România în colaborare cu Agenția Spațială Română. În Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic au fost create un compartiment de chirurgie toracică precum și două unități de diagnostic, de endoscopie și de ecografie, toate acestea având un efect benefic în abordarea multidisciplinară a pacienților operați.

Experiența de peste 800 de rezecții hepatice în decursul a 10 ani și cea în transplantul hepatic a permis redactarea tratatului ”Chirurgia Ficatului”, publicat în 2004, sub conducerea prof. dr. Irinel Popescu, cu colaborare internațională. De asemenea, activitatea universitară a fost perfecționată prin elaborarea unui curs pentru studenți, precum și un manual utilizat pentru admiterea în rezidențiat. În colaborare cu alte centre chirurgicale, Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic a organizat o serie de congrese cu participare internațională: simpozioanele și cursurile postuniversitare ale Secției Române a IASG (International Association of Surgeons and Gastroenterologists), congresele ARCE (Asociația Română de Chirurgie Endoscopică), potrivit site-ului www.icfundeni.ro.

La Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat aproape toate procedeele de transplant cunoscute — transplant cu ficat întreg de la donator decedat, transplant cu ficat parțial de la adult la copil (utilizat în cazul copiilor sub 2 ani), dar și de la adult la adult (utilizat mai ales în cazurile de cancer hepatic), transplant cu ficat împărțit, cu ficat redus, transplant de tip ”domino”. Acest ultim tip de transplant a fost efectuat prima oară în 2002, unei paciente cu hipercolesterolemie ridicată, căreia i s-a transplantat un ficat normal, iar ficatul acesteia a fost transplantat unei bolnave cu ciroză.

Acest caz rar a fost publicat, în 2003, în revista ”Transplantation”, iar, în 2009, în publicația ”Clinical Transplantation”.

Institutul Fundeni a dezvoltat de-a lungul anilor o permanentă colaborare cu programe de transplant de la Spitalul Niguarda din Milano, condus de profesorul Domenico Forti, și cu Spitalul Universitar din Essen, condus de profesorul Cristoph Broelsch, explica profesorul Irinel Popescu în interviul acordat AGERPRES.

Alte colaborări au fost cu Spitalul Lozenec din Sofia și Spitalul Universitar din Novisad, de această dată pentru ca prin programul românesc de transplant să poată fi dezvoltat programul de transplant din Bulgaria și Serbia.

Centrul de Chirurgie generală și transplant hepatic Fundeni este un centru metodologic pentru formarea în supraspecializarea de chirurgie hepatică și transplant hepatic pentru cursanți din centrele universitare de la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași.

La 17 aprilie 2015 s-au împlinit 15 ani de la primul transplant hepatic reușit din România. ”Pacientul Gheorghe Penea, Jean cum îl știu toți, are 61 de ani și multe planuri de viitor. La 46 de ani, credea ca totul s-a sfârșit. Avea ciroză cu virusul hepatitei B, în ultimul stadiu. Iar transplantul de ficat era singura lui șansă. Fusese la Milano, în Italia, pentru un ficat sănătos, dar ajunsese pe lista de așteptare. Boala nu aștepta, însă… Salvarea i-a venit la Fundeni, când nu mai spera. Pe 15 aprilie 2000, a beneficiat de primul transplant de ficat reușit în România, de către profesorul Irinel Popescu.”, se arată pe site-ul medicului, irinel-popescu.ro.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva