Facebook Twitter Email

Podul Natural de la Grohot este un monument al naturii, format prin prăbușirea, în timp, a tavanului unei vechi peșteri, potrivit site-ului www.turistintransilvania.ro. Unul dintre putinele poduri naturale din România, căutat de amatorii de drumeții pasionați de minuni ale naturii, acesta este situat în județul Hunedoara, pe valea Uibăreștilor, pe teritoriul satului Grohot din comuna Bulzeștii de Sus, la 15 kilometri de orașul Țebea.

Foto: (c) provinciacrisana.blogratuit.ro

Zona pe care se află monumentul este o rezervație naturală de tip geologic ce conservă podul propriu-zis și vegetația dezvoltată pe substrat calcaros cu numeroase elemente specifice zonei mediteraneene. O interesantă varietate de plante crește pe calcarul din zonă, între care se poate remarca, odată cu venirea primăverii, liliacul sălbatic.

Foto: (c) lataifas.ro

Potrivit unor informații geologice, aici ar fi existat, inițial, o peșteră, din care a mai rămas doar podul natural, săpat de ape. Dincolo de ipotezele științifice, priveliștea oferită de natură este impresionantă, așa cum arată site-urile www.speologie.org și www.infopensiuni.ro

Spectaculosul monument pare o șa imensă despre care legendele spun că ar fi aparținut, în vremuri de demult, uriașilor care păzeau minele de aur din apropiere ale dacilor. Alte istorisiri susțin, potrivit www. lataifas.ro, că stânca, în forma ei de odinioară, nesăpată de ape, a ajuns acolo în timpul erupțiilor vulcanice ale muntelui Caraci, aruncată la zeci de kilometri distanță de vulcanul, pe atunci, activ.

Foto: (c) speologie.org

Podul Grohot se întinde pe o suprafață de un hectar, are o lungime de 20 metri și o lățime de 12 metri, este acoperit cu copaci, iar pe sub el curge Pârâul Grohot.

Turiștii pot admira, potrivit surselor amintite, abrupturi desfășurate în întreaga lor splendoare, piscuri ascuțite, ravene în rocă sau grohotișuri mobile. În partea din amonte a Podului, tunelul subteran este mai larg, apele ocupând întreaga albie doar la viituri, iar în cea din aval lărgimea galeriei nu depășește cinci metri, fiind inundată în totalitate.

Podul natural de la Grohot rămâne unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Hunedoara. În țara noastră mai există o singură formațiune asemănătoare, în comuna Ponoarele din județul Mehedinți, fenomenul fiind o raritate.

Foto: (c) speologie.org

Zona este inclusă într-un circuit turistic, numit Circuitul Cheilor: Țebea — Bulzeștii de Jos — Podul Grohotului — Cheile Uibăreștilor — Cheile Ribicioarei — Ribița — Țebea. Nu este amenajată turistic, dar constituie un spațiu perfect pentru amatorii de drumeții prin locuri sălbatice.

Priveliștea este impresionantă în lunile mai-octombrie, iar pasionații de ciclism, moticiclism cross sau enduro apreciază traseul plin de serpentine, cu urcușuri și coborâșuri, așa cum arată www.motociclism.ro

Accesul se face din nordul județului Hunedoara, pe drumul din comuna Baia de Criș spre Bulzeștii de Jos.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva