Facebook Twitter Email

La 8 mai, în fiecare an, este marcată Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian, oferindu-se astfel oportunitatea de a intensifica informarea cu privire la această boală.

Foto: (c) ovariancancerday.org

Rata de supraviețuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzuta dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conștientizare a simptomelor, lipsei unui test de depistare precoce, precum și diagnosticul tardiv, există puțini supraviețuitori ai bolii. Prin acțiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmărește o informare și o educare a populației cu privire la boală, mai ales asupra simptomelor care sunt generate și de alte boli mai puțin grave, în special boli cronice gastrointestinale. Conștientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient crește mult șansa de supraviețuire a unei femei.

O descoperire recentă face ca o simplă analiză de sânge să poată detecta în proporție de 86 % cancerul ovarian cu o mai mare precizie decât orice diagnostic actual, potrivit unui studiu publicat la 5 mai 2015 de revista britanică “Journal of Clinical Oncology”. Studiul elaborat de “University College London” presupune un avans important în diagnosticarea anticipată a acestei boli și în lupta împotriva ei. El se bazează pe analizarea nivelurilor unei proteine — CA125—, prezentă în sânge, având în vedere că ea crește în cazul pacientelor care suferă de cancer ovarian.

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global și este responsabil pentru 140.000 de decese. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statistica arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supraviețui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-uluiovariancancerday.org.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociațiilor de pacienți din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în țara noastră, Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a 5-a formă de cancer ca frecvență, la femei, cu o incidență care este cu 50% mai mare decât media mondială — 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. În fiecare an, în țara noastră, se raportează peste 1.800 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce peste 1.000 de românce mor anual, potrivit Globocan 2012. Vârsta la care apare boala este între 40-50 de ani și între 60-70 de ani.

În 2009, reprezentanți ai organizațiilor pacienților din întreaga lume și profesioniști din domeniul medical s-au reunit într-o conferință internațională axată pe un schimb de experiență din lupta lor împotriva acestui tip de cancer. Inițiativa marcării Zilei internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul întrunirii, fiind adoptată de către toți participanții și devenită zi internațională în anul 2013.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva