Facebook Twitter Email

Maestrul Zamfir Dumitrescu a deschis, marți seară, o expoziție personală de pictură, la Galeria Senso din Capitală, prima în ultimii 21 de ani, care reunește peste 130 de lucrări, realizate, potrivit artistului, “în ultimii doi-trei ani”.

Foto: (c) Radu TUTA / AGERPRES FOTO

Cele mai multe dintre tablouri sunt de dimensiuni medii și mici, realizate în ulei pe carton, ulei pe pânză și pe lemn, pictorul abordând o tematică obișnuită pentru cei care îi cunosc pictura — naturi statice, peisaje, interioare—, unele teme fiind reluări ale unor teme anterioare, preluări.

Pictorul a declarat, pentru AGERPRES, că încearcă “sentimente de confuzie după avalanșa de felicitări”: “Am un vag sentiment de confuzie. E plăcut. Am uzajul unor asemenea experiențe. Nu e ceva nou, iar pauza de 21 de ani, dacă e să catalogăm după ultima expoziție avută nu e atât de gravă ca emotivitate”.

Directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, a afirmat în deschiderea evenimentului, că în lucrările lui Zamfir Dumitrescu “cele mai multe scene pictate de artist se petrec în interior: spațiul evoluează spre adâncime prin culisele laterale — de obicei perdele din materiale transparente, mătăsuri sau brocarturi cu falduri grele—, dar și prin pavimente sau plafoane, adeseori casetate, pentru a ridica gradul de dificultate al meșteșugului bine stăpânit”.

Prezent la vernisaj, fostul premier Adrian Năstase a declarat presei că a venit “în primul rând din prietenia pe care i-o poartă artistului și apoi din pasiunea constantă pentru artă” și a elogiat “stilul inimitabil” al maestrului Dumitrescu.

“Privesc lumea prin ferestrele pe care le desenează Firu Dumitrescu, îmi plac lucrările lui, ele sunt într-un fel imagini tridimensionale ale lumii pe care nu știm s-o privim și fiecare dintre noi adaugă a treia dimensiune practic imaginația cu care privește aceste lucrări”, a apreciat Năstase, care a venit la vernisaj însoțit de băiatul cel mare, Andrei.

Pentru Adrian Năstase, lucrările pictorului reprezintă “o suită de fotograme care dau o anumită imagine despre lumea în care trăiește el și uneori descoperim că este și lumea în care trăim noi”.

La vernisaj au fost prezente personalități ale lumii culturale, academice și politice românești, colegi de școală ai maestrului.

Ucenic al maestrului Corneliu Baba, Zamfir Dumitrescu, pentru care pictura a devenit “un mod de viață, un alt fel de a explora și a înțelege lumea”, face parte, alături de Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Florin Codre, din generația de aur a Institutului de Artă Plastică “Nicolae Grigorescu” din București.

AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva