Facebook Twitter Email

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980. În 1991, a fost aniversată pentru prima dată la 5 mai. De atunci, peste 50 de națiuni celebrează anual această zi.

Foto: (c) www.internationalmidwives.org

Tema principală, “Lumea are nevoie de moașe — acum mai mult decât oricând”, are în 2015 mai multe subteme. În acest an, Ziua internațională a moașelor are o importanță deosebită dată de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului al căror program se încheie în luna septembrie, se va intra astfel într-o nouă etapă pentru care vor fi alese alte obiective. Confederația Internațională a Moașelor a transmis un apel către toate moașele din lume și către asociațiile membre să celebreze împreună, în acest an, această zi, pentru a sublinia importanța existenței profesiei de moașă și implicarea moașelor în dezvoltarea unui nou viitor. Acesta este motivul pentru care CIM a ales subtema “Moașele: pentru un viitor mai bun”. Acest slogan confirmă faptul că moașele trebuie să se implice în activitatea de realizare a noului set de obiective numite Obiectivele pentru Dezvoltarea Durabilă și în crearea unui viitor mai luminos pentru mame, copii și familii, potrivit http://www.internationalmidwives.org.

În fiecare an, Ziua internațională a moașelor este sărbătorită de moașe, studenți, beneficiari și toate părțile implicare în procesul nașterii printr-o conferință online de 24 ore, care acoperă o gamă largă de subiecte cu vorbitori din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moașă ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcție de particularitățile (obiceiuri, tradiții, sisteme medicale) din fiecare țară. Moașele sunt considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor OMS și CIM de reducere a mortalității materne și a noilor născuți.

În multe țări, sunt organizate activități în colaborare cu asociațiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informații și consiliere. Organizarea unor reuniuni, conferințe sau a unor ateliere urmărește informarea despre noile evoluții în obstetrică, și schimbul de experiență între moașele din regiuni diferite. Profesia de moașă este autonomă și este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată.

Confederația Internațională a Moașelor este o organizație non-guvernamentală acreditată și reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților. Aceste organizații includ OMS și alte agenții ale ONU, organizații globale de îngrijire a sănătății profesionale, inclusiv Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică, Asociația Internațională de Pediatrie, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, organizațiile non-guvernamentale și grupuri ale societății civile. După cum se menționează pe www.internationalmidwives.org, în prezent, CIM are ca membre 119 Asociații ale Moașelor, reprezentând 106 de țări de pe toate continentele. Confederația este organizată în patru regiuni: Africa, America, Asia Pacific și Europa. Împreună, aceste asociații reprezintă peste 400.000 de moașe la nivel global.

În România, a fost înființată la începutul anului 2013 Asociația Moașelor Independente din România (AMI), de către un grup format din 10 moașe cu experiență și 5 studente ale Facultății de Moașe — UMF Carol Davila. La prima întâlnire a moașelor, organizată în preajma Zilei Internaționale a Moașei, au participat medici, moașe, copii și părinți. După conceptul din Occident, moașa este prietena familiei. Din păcate, rolul ei social și juridic în România nu este prea bine definit.

Scopul AMI este promovarea sănătății femeilor, nou-născuților, familiei lor și a întregii comunități prin dezvoltarea și susținerea profesiei de moașă. De asemenea, își propune conștientizarea și promovarea profesiei de moașă prin organizarea de evenimente, acțiuni, seminarii și conferințe. În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei Internaționale a Moașei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării acestor activități.

În țara noastră există aproximativ 5.000 de moașe recunoscute de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Romania, atât cu studii postliceale, cât și universitare.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva