Facebook Twitter Email

Prima ediție a Târgului European al Castelelor s-a deschis vineri la Castelul Corvinilor din Hunedoara, pe lista expozanților fiind cuprinse 21 de castele sau palate importante din șase țări europene, pe parcursul următoarelor trei zile acestea urmând să-și prezinte oferta turistică prin care speră să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.

Foto: (c) Sorin BLADA / AGERPRES

În numai câteva ore de la inaugurarea oficială, pe la standurile amenajate în Sala Dietei au trecut sute de turiști atrași de ineditul eveniment, dar mai ales de posibilitatea de a cunoaște și alte locuri frumoase, potrivite ca viitoare destinații de vacanță.

Foto: (c) Sorin BLADA / AGERPRES

‘Târgul European al Castelelor este un eveniment deosebit pentru Castelul Corvinilor și pentru municipiul Hunedoara. Sperăm să devină o tradiție’, a declarat primarul localității, Viorel Arion, care s-a arătat încrezător în potențialul de dezvoltare economică al orașului văzut prin prisma turismului de nișă reprezentat de Castel.

‘Dacă până acum am trăit din metalurgie, este momentul să învățăm să trăim din turism. O spun în cunoștință de cauză, din păcate metalurgia nu mai are un viitor ca acum 20 de ani și este momentul să ne construim viitorul pe baza oportunităților pe care le avem’, a completat Arion.

Opinia sa este împărtășită și de primarul orașului Veles, Slacio Csadir, o localitate din centrul Macedoniei care a fost declarată Capitala Culturală a țării sale, în acest an. Prezent la deschiderea Târgului European al Castelelor, primarul macedonean a menționat că orașul Veles va organiza pe parcursul acestui an 222 de evenimente culturale.

‘Suntem un oraș cu o arhitectură foarte frumoasă și cu o moștenire culturală bogată. În discuțiile pe care le-am purtat cu primarul din Hunedoara și cu alți membri ai echipei sale, am descoperit că avem multe puncte în comun pe tărâmul cultural. Avem și un trecut industrial similar, Veles fiind al doilea centru industrial din fosta Iugoslavie’, a spus primarul orașului Veles, menționând că localitatea pe care o reprezintă este cunoscută turiștilor din România prin festivalurile ce au fost organizate acolo.

Foto: (c) Sorin BLADA / AGERPRES

Pregătirile pentru Târgul European al Castelelor au început încă de anul trecut, după o idee a autorităților locale, evenimentul fiind unic în Europa. Principalul câștig al Castelului Corvinilor din Hunedoara, dar și al celorlalți expozanți este unul de imagine, este de părere directorul acestuia, Costin Tinca. Acesta a declarat că are în plan constituirea unei asociații din care să facă parte castelele care au fost prezente la Hunedoara și care să organizeze acțiuni comune de promovare.

‘Este un câștig pentru că atât timp cât lucrăm împreună putem câștiga împreună. Ne dorim ca împreună cu expozanții prezenți la Târg să găsim o formă de asociere și să ne promovăm reciproc, să încercăm să dezvoltăm acest turism de nișă ce este reprezentat de castele și de monumentele istorice. La finalul târgului vom avea o întâlnire unde vom încerca să stabilim o formă de asociere și acțiunile viitoare’, a afirmat directorul Castelului Corvinilor.

Foto: (c) Sorin BLADA / AGERPRES

Printre castelele sau palatele reprezentate la ediția din acest a Târgului European al Castelelor se află nume cunoscute din România, cum sunt Palatul Brukenthal din Sibiu, Castelul Bran, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Turnul cu Ceas din Sighișoara, Cetatea Făgărașului sau Castelul Cantacuzino. De peste hotare au venit la târg reprezentanți ai Castelului de la Mota (Spania), Institutului Patrimoniului Național din Cehia, Palatul Regal din Godollo (Ungaria) sau ai Palatului Balchik (Bulgaria), alături de municipalitatea din Veles (Macedonia), Muzeul Rakoczi (Ungaria) sau Cetatea Shumen din Ungaria.

Cu toții și-au pregătit standuri cât mai atractive, cu pliante și filme de prezentare, iar o parte dintre ei au îmbrăcat ținute croite după modele medievale sau specifice zonei din care provin.

Turiștii sunt întâmpinați de cavalerii și domnițele de la Castelul Corvinilor, împreună cu care pot face fotografii sau pot atinge replicile unor arme folosite în Evul Mediu.

Foto: (c) Sorin BLADA / AGERPRES

Pentru zilele următoare, au mai fost pregătite lansări de carte, o expoziție de tablouri, audiții de muzică medievală sau o montare de teatru în stil medieval după piesa ‘A treia țeapă’ de Marin Sorescu. Sâmbătă seara va avea loc premiera filmului documentar ‘Istorii despre Vlad Voievod Drăculea’, iar apoi un bal medieval. Duminică sunt programate un turnir medieval, demonstrații și lecții de tir cu arcul.

Târgul European al Castelelor se va încheia duminică și poate fi vizitat zilnic între orele 9,00-17,00, fără nicio taxă suplimentară în afara biletului de intrare la Castelul Corvinilor.

AGERPRES / (A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva