Facebook Twitter Email

La 27 aprilie, Regatul Țărilor de Jos sărbătorește Ziua națională: Ziua Regelui (Het Koningsdag), semnifică data nașterii Regelui Willem – Alexander.

Parcul Keukenhof, situat în orașul Lisse (Olanda), cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădina de flori din lume
Foto: (c) Răzvan CHIRIȚĂ / Arhiva AGERPRES

Având o suprafață de 41.543 kmp, este situată în vestul Europei și are ca vecini Germania, Belgia, Marea Nordului.

Parcul Keukenhof, situat în orașul Lisse (Olanda), cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădina de flori din lume
Foto: (c) Răzvan CHIRIȚĂ / Arhiva AGERPRES

Potrivit turistik.ro, Olanda este un amestec de tradiție, țara morilor de vânt și a lalelelor și ritmul rapid al vieții europene moderne. Cu ani în urmă, țara consta doar în câteva insule, despărțite de câteva dune de nisip de Marea Nordului. De-a lungul secolelor, aceste insule au fost legate una de alta, cu ajutorul ingeniozității și măiestriei tipice olandeze. Olanda este și o țară cosmopolită, ale cărei orașe cuprind o serie de muzee din epoca de aur a regatului iar scenele festivalurilor și ale concertelor sunt pline de artiști veniți din întreaga lume, purtați de spiritul new-age și nonconformist al țării.

Parcul Keukenhof, situat în orașul Lisse (Olanda), cunoscut și ca Grădina Europei, este cea mai mare grădina de flori din lume
Foto: (c) Răzvan CHIRIȚĂ / Arhiva AGERPRES

Capitala și principalele orașe: Amsterdam (capitala), Haga (sediul administrației centrale al misiunilor diplomatice și a numeroase organizații internaționale), Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Maastricht.

Amsterdam este un oraș mai discret în culoare, însă bogat în varietatea tonalităților rezultate din jocul luminii și umbrei. Culorile evoluează de la albul pur până la negrul aproape absolut. Amsterdam satisface gusturile fiecărui călător: de la cumpărături în marile centre comerciale și în micile boutique-uri, până la savurarea unei cafele în atmosfera intimă din renumitele puburi și cafenele și la plimbările prin minunatele grădini publice ori o croazieră pe canalele din oraș.

Amsterdam este, probabil, cel mai cunoscut oraș din nordul Europei. În secolul al XVII-lea, Amsterdam era considerat centrul economic al lumii, iar în prezent orașul este cunoscut pentru caracterul său tolerant.

Termenul ”Amsterdam” provine din alăturarea cuvintelor ”dam” (în neerlandeză însemnând baraj) și cuvântul ”Amstel” (râu ce străbate orașul). Prima atestare documentară a numelui Amsterdam o reprezintă un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda și Zeelanda, iar data la care Amsterdam a primit drepturile de oraș se presupune că a fost conferită de către episcopul de Utrecht Guy, în 1306. Începând cu secolul al XIV-lea, Amsterdam a înflorit, datorită comerțului. Secolul al XVII-lea este considerat Era de aur a Amsterdamului, la începutul secolului devenind unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Secolele XVII și XIX au reprezentat declinul prosperității, războaiele cu Anglia și Franța punându-și amprenta pe economia orașului. Sfârșitul secolului al XIX-lea este numit A doua eră de aur a orașului, perioadă în care au fost construite muzee noi, o stație de tren, sala de concerte Concertgebouw, considerată în primele trei ale lumii, și Canalul Amsterdam-Rin, pentru a oferi orașului legătură directă cu Râul Rin portului o legătură mai scurtă cu Marea Nordului.

Amsterdam este unul dintre orașele turistice ale Europei bogate în obiective turistice. Între acestea amintim Muzeul Van Gogh, Cartierul Roșu, Muzeul Madame Tussauds, Piața Dam și Monumentul Național, Casa Anne Frank, Palatul Regal, Muzeul Național — Rijksmuseum, Muzeul de tehnică Nemo, Fabrica Heineken, Piața Albert Cuyp, Artis Zoo Amsterdam, Parcul Vondel, Muzeul Torturilor, Muzeul Lalelelor, Muzeul de Istorie.

Muzeul Van Gogh — situat în Cartierul Muzeelor din Amsterdam, între Rijksmuseum și Muzeul Stedelijk — cuprinde cea mai mare colecție de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume. Tablourile oferă posibilitatea vizitatorilor de a observa evoluția artistului sau de a compara tablourile acestuia cu ale altor artiști ai secolului al XIX-lea. Muzeul oferă, de asemenea, și expoziții cu diverse subiecte artistice ale secolului al XIX-lea. Colecția permanentă a Muzeului Van Gogh cuprinde lucrări ale lui Vincent Van Gogh precum și lucrări ale altor artiști. Lucrările lui Van Gogh sunt prezentate în cinci perioade, fiecare reprezentând o fază diferită din viața și creația marelui pictor. Cele cinci perioade și zone ale muzeului sunt: Olanda, Paris, Arles, Saint-Remy și Auvers-sur-Oise.

Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds situat în Piața Dam cuprinde o serie de exponate de ceară și vedete cunoscute, însă și personalități marcante ale istoriei. Muzeul reprezintă practic o sucursală a bine-cunoscutului muzeu londonez, care și-a deschis ramuri și în Berlin, New York ori Shanghai. În muzeu există și o zonă în care se poate vedea cum arăta Amsterdam în trecut.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva