Facebook Twitter Email

Africa de Sud este o țară așezată la extremitatea sudică a continentului Africa, ce are 2.798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian și o suprafață totală de 1.219.080 kmp. Statul are o populație de 49 milioane locuitori (iulie 2011), potrivit mae.ro.

Muntele Capul Leului (Lion Head)
Foto: (c) freedigitalphotos.net


În fiecare an, la 27 aprilie, Africa de Sud marchează Ziua națională. La această dată, în 1994, au fost organizate primele alegeri democratice după regimul de apartheid. Alegerile au fost câștigate de Congresul Național African (ANC), iar liderul sau Nelson Mandela a devenit primul președintele al țării din rândul populației de culoare.

Africa de Sud este o țară în care cultura și civilizația africană se îmbină armonios cu bogății naturale unice în lume. De aceea, Africa de Sud a devenit una dintre cele mai căutate destinații de vacanță.

Este o țară deosebită deoarece are trei capitale: Pretoria, capitala administrativă, Cape Town, capitala legislativă, unde se afla Parlamentul Africii de Sud, și Bloemfontein, capitala juridică, ce găzduiește Curtea Supremă de Justiție din Africa de Sud.

Orașul a fost fondat în 1855 de către Marthinus Wessel Pretorius, lider al burilor, unul dintre principalii întemeietori ai fostei Republici Sud-africane, potrivit infotour.ro. Republica Boerilor și Colonia Orange River s-au unit cu Cape Colony și Natal Colony în 1910 devenind Uniunea Africa de Sud. Pretoria a devenit atunci capitala administrativă a întregii Africa de Sud, iar la Cape Town a fost stabilită capitala legislativă. La 14 octombrie 1931, Pretoria a căpătat statutul oficial de capitală, iar când Africa de Sud a devenit republică în 1961, Pretoria a rămas capitala sa administrativă.

Muntele celor 12 Apostoli
Foto: (c)freedigitalphotos.net

Istoria Pretoriei este reflectată în clădirile vechi și muzeele impresionante. Muzeul Transvaal oferă o bogată colecție de exponate ce vorbesc despre istoria regiunii, dar cea mai importantă dintre acestea este fosila de Australopithecus numita “Doamna Ples” și descoperită la Sterkfontein considerat leagănul umanității.

Artefacte din Epoca fierului descoperite în statul Mapungubwe se află la Muzeul cu același nume al Universității din Pretoria. Rinocerul de aur, sceptrul de aur, vasul de aur, câteva ornamente din aur, fildeș și cupru, mărgele folosite pentru comerț și ceramica chinezească se numără printre exponate.

Itinerariul continuă cu Forturile Pretoriei, un complex spectaculos de fortificații construit de guvernul sud-african înainte de izbucnirea celui de-al doilea război bur, apoi cu Melrose House, un conac în stil victorian, unde a fost semnat, în 1902, tratatul de pace care a încheiat cel de-al doilea război bur, și în cele din urmă, cu Parcul Libertății, unde există un memorial cu numele celor uciși în timpul războaielor bure, în cele două războaie mondiale și în timpul apartheidului.

Complexul de clădiri Union Buildings, unde se află sediul președinției Africii de Sud, dar și al Guvernului, reprezintă cel mai mare centru politic din Africa de Sud, dar este totodată și un obiectiv important turistic. Ansamblul a fost construit între anii 1910-1913, pentru a da o legitimitate politică și legislativă noii Uniunii Africa de Sud.

Cu peste 600 000 de vizitatori anual, Gradina Zoologică din Pretoria este cea mai mare din Africa de Sud, fiind printre cele mai spectaculoase din lume. Construita în 1899, Gradina Zoologică înglobează un acvariu și un parc pentru reptile și găzduiește toate mamiferele mari din lume.

Alte atracții turistice sunt: Grădina Botanică, Clădirile Guvernamentale, Rezervația Naturală Wonderboom, Piața Catedralei și Rezervația Naturală Groenkloof (a doua cea mai veche rezervație naturală din lume), Rezervația ornitologică Austin Roberts, Muzeul de Istorie Culturală al Africii de Sud, Teatrul de Stat (în 1981 era, cu cele cinci săli de spectacole, cel mai mare complex teatral din emisfera sudică).

Pretoria mai este numit și Orașul Jacarandei datorită copacilor care, vara colorează orașul în mov.

În estul orașului Pretoria se află satul Cullinan, faimos pentru mina de diamante. Satul a intrat în atenția întregii lumi când, la 25 iunie 1905, potrivit inntour.ro, a fost descoperit un diamant de 3108 carate — Diamantul Cullinan — cel mai mare diamant descoperit vreodată.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor:Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva