Facebook Twitter Email

Republica Sierra Leone este situată în Africa de vest, între Guineea (la nord), Liberia (la vest) și Oceanul Atlantic (la sud). Cu o populație de 5,743 milioane locuitori (estimare 2014) si o suprafață de 71.740 kmp, statul sărbătorește la 27 aprilie, Ziua Națională, potrivit mae.ro. La această dată în 1961, Sierra Leone și-a declarat independența față de Marea Britanie.

Cotton Tree simbolul capitalei Freetown
Foto: (c) afrotourism.com


La mijlocul secolului XV, navigatorii portughezi erau primii dintre europeni care descopereau acest teritoriu. În următoarele trei secole, potrivit infotour.ro, acest teritoriu a fost disputat între cele trei mari puteri coloniale — francezi, olandezi și englezi, miza fiind veniturile obținute din comerțul cu sclavi trimiși pe continentul american.

În 1787, o organizație filantropică britanică a întemeiat așezarea Freetown (Orasul liber), ca adăpost pentru sclavii fugari sau eliberați. În 1808, regiunea de coastă a devenit colonie britanică, dobândind protectoratul britanic în 1896. În 1961, și-a câștigat independența, iar în 1971 a devenit republică.

La sfârșitul secolului XX, Sierra Leone a fost zguduită de mișcări politice și economice, regimuri militare succesive încercând să preia puterea. Războiul civil a durat 11 ani și s-a încheiat în 2002. Capitala, de asemenea, a trecut prin momente extrem de dificile în timpul Războiului Civil, atât populația, clădirile cât și infrastructura au avut de suferit.

În prezent, Freetown este cel mai mare oraș din Sierra Leone, fiind capitala acestui stat din 1961 și este principalul centru politic, economic, cultural și educațional al țării. Aici, potrivit www.nationsonline.org, se află cea mai veche universitate din Africa de Vest — Colegiul Fourah Bay fondat în 1827.

Foto: (c) visitsierraleone.org


Un punct de plecare pentru a descoperi comorile ascunse ale acestui oraș, îl reprezintă Portul Regina Elisabeta a II-a, al treilea mare port natural din lume, înconjurat de o vegetație bogată.

În oraș există câteva puncte de interes istoric legate de comerțul cu sclavi, potrivit globi.ro, care include faimosul Cotton Tree (“Arborele de Bumbac”), “Poarta Sclavilor” și “Treptele Portugheze”, în timp ce colinele ce domina vizual orașul sunt continuate de satele pitorești de munte, construite de sclavii americani eliberați și relocați.

Un alt punct de interes este Muzeul Căilor Ferate, în care sunt expuse câteva locomotive diesel și cu aburi, inclusiv una folosită de regina Elisabeta a II-a în timpul vizitei sale în Freetown. Toate exponatele sunt restaurate.

Muzeul Căilor Ferate
Foto: (c) visitsierraleone.org

Alte locuri care se pot vizita sunt cascada Charlotte, Muzeul Național Sierra Leone, Farul Sierra Leone și casele coloniale de la Hill Station.

La aproximativ 30 de kilometri distanță de Freetown, spre gura de vărsare a râului Sierra Leone, se găsește fortul istoric fondat în 1670 ca cea mai mare fortăreață de pe coasta vest-africană, locul de unde mii de sclavi erau îmbarcați spre America de Nord.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva