Facebook Twitter Email

Smoothie verde, ciorba de ciuperci pleurotus cu lapte de cocos sau mâncarea de năut cu cartof dulce – sunt doar câteva rețete recomandate a fi consumate după mesele îmbelșugate de sărbători, când organismul are nevoie să ia o pauză de la mâncărurile bogate în calorii.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Andreea Rovența din Târgu-Jiu vine cu câteva idei, care să vă scoată din monotonia culinară și să vă energizeze. Niciuna dintre rețetele propuse de ea nu este greu de realizat și nici nu necesită prea mult timp, deoarece acestea vin din partea unei mămici pentru care timpul a devenit foarte prețios de la o vreme, mai exact de un an și zece luni, de când a venit pe lume Sandra, micuța care a luminat viața familiei.

“Dacă simțiți că ați întrecut măsura în săptămâna Paștelui, v-aș sfătui să vă începeți ziua cu un smoothie verde. Nu vă sfiiți să jonglați cu cantitățile și ingredientele după bunul plac. Să nu mai spunem că rețetele preparate ‘după ochi’ devin ceva obișnuit atunci când apare o minune de copil în familie, căci, zău, cine mai are timp de cântărit, deschis cărți de bucate sau google?”, ne spune Andreea.

Astfel, pentru micul dejun, tânăra mămică ne vine în ajutor cu mai multe opțiuni, dintre care puteți să alegeți sau să combinați ceea ce este pe placul dumneavoastră, propunând un meniu cu smoothie-uri pentru mai multe zile: un pahar cu apă plată, o banană, un kiwi, o mână de pătrunjel și/sau o mână de spanac; un pahar cu apă plată, un castravete bio, o mână de pătrunjel/spanac și sucul de la o jumătate de lămâie; un măr, o banană, spanac și/sau salată verde, sucul de la jumătate de lămâie mică; un pahar cu apă plată, o mână de spanac și/sau salată verde, 2-3 fire de pătrunjel, o jumătate de măr, un avocado; un pahar cu apă plată, o jumătate de avocado, un măr micuț, o cană cu lapte de migdale (făcut în casă), o linguriță cu miere; un pahar cu lapte de migdale sau de cânepă decorticată, o banană, o lingură cu cacao sau puțină scorțișoară, puțină miere; o banană, un măr, o mână de urzici, o mână de lobodă, un pahar cu apă.

“În smoothie-uri puteți adăuga pudră de chlorella și spirulină, ulei de cocos, semințe de chia sau semințe decorticate de cânepă. Ingredientele se mixează în blender și se servesc cu multă poftă”, ne sfătuiește tânăra mămică, o adeptă a stilului vegan.

Pentru masa de prânz, cele două propuneri ale Andreei sunt: orez brun cu o salată bogată de primăvară, care se prepară din salată verde, ridichi, ceapă verde, semințe de floarea soarelui sau semințe decorticate de cânepă, ulei de măsline sau de dovleac, presat la rece, sare neiodată și piper proaspăt râșnit sau mâncare de năut cu cartof dulce, rețetă ale cărei ingrediente sunt: năut fiert, cartof dulce copt, ceapă, sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper și boia iute.

Pentru cină, Andreea ne recomandă o supă cremă de mazăre, pentru care este nevoie de mazăre, cartofi, ceapă, țelină, morcovi și ardei gras. Toate legumele se fierb și se pasează, apoi se adaugă sare, piper, condiment natural pentru supă și ulei de măsline, iar supa se servește cu crutoane din pâine integrală, aromate cu ulei de măsline și oregano.

O altă variantă pentru cină este ciorba din ciuperci pleurotus cu lapte de cocos. Pentru această rețetă se folosesc ceapă, morcov, țelină, ardei, ciuperci pleurotus tocate fâșiuțe și fierte 30 de minute în prealabil, câteva polonice de lapte de cocos făcut în casă, care se adaugă spre final, sare, piper, sucul de la o jumătate de lămâie mică și pătrunjel.

Ca și gustări sănătoase, Andreea propune nucile românești, migdalele, semințele de floarea soarelui sau de dovleac, fructe sau ciocolată neagră.

AGERPRES/ (AS — autor: Oana Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva