Facebook Twitter Email

Republica Zimbabwe, cu o suprafață de 390.757 kmp și o populație de 14.599.325 locuitori (2014), potrivit http://worldpopulationreview.com, sărbătorește la 18 aprilie, Ziua Națională.

Cascada Victoria
Foto: (c) freedigitalphotos.net/images

Regiunile răsăritene ale Zimbabwe au făcut parte, în secolele XII-XVII, din statul Monomotapa (sau Zimbabwe, după numele monumentalei capitale a acestui stat în secolele XIV-XV). Între 1891 și 1923, teritoriul a fost administrat de Compania Britanică a Africii de Sud, fondată de Cecil Rhodes și a primit numele de Rhodesia de Sud, potrivit volumului ”Mica Enciclopedie de Istorie Universală” (ed. Enciclopedică, 2002). În 1923, Rhodesia de Sud a devenit colonie a Coroanei britanice cu o largă autonomie internă, limitată, însă, numai la populația albă. Începând cu 1965 a fost declanșat un conflict rasial, care a durat până în 1979, soldat cu zeci de mii de victime. La 18 aprilie 1980, Zimbabwe și-a declarat independența de stat sub numele de Republica Zimbabwe.

Zimbabwe oferă o varietate uimitoare de frumuseți naturale și peisaje spectaculoase. Peste 11% din teritoriul țării constă în parcuri și rezervații naturale, potrivit www.zimbabwetourism.net, între care: Parcul Național Chimanimani, Parcurile naționale Zambezi și Cascada Victoria aflate în patrimoniul mondial UNESCO, Parcul Național Matobo, parte a patrimoniului mondial UNESCO, Parcul Național Chizarira, Parcul Național Hwange, unul dintre cele mai mari din Zimbabwe, atât ca suprafață, cât și în numărul de animale și păsări, dar și unul dintre marile sanctuare pentru elefanți din Africa, cu peste 40.000 de exemplare.

Beneficiind de peisaje spectaculoase, dar fiind totodată țara celor mai mari mamifere, în Zimbabwe există mai multe grădini botanice, sanctuare, precum și peste zece zone naționale pentru safari și vânătoare. Deteriorarea economiei și instabilitatea socială i-au descurajat, însă, pe cei mai mulți dintre potențialii vizitatori.

Elefanți africani
Foto: (c)freedigitalphotos.net


Țara este împărțită, sub aspect administrativ, în opt provincii, fiecare cu capitala sa, și două orașe, cele mai importante, cu statut de provincie, Harare și Bulawayo.

Capitala este orașul Harare, fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea, sub numele de Salisbury, pe atunci centrul administrației coloniale britanice, potrivit infotour.ro. A devenit capitala statului odată cu declararea independenței în 1980 și astăzi este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe de pe continent, cu un aspect modern și numeroase parcuri, fiind centrul politic, economic, industrial și cultural al țării. Harare are o populație de 1,56 milioane de locuitori (2014), potrivit http://worldpopulationreview.com.

Orașul este apreciat pentru moștenirea sa culturală și istorică și pentru clădirile vechi, care au fost conservate. Printre cele mai vizitate obiective turistice din Harare se află Galeria Națională, Arhivele Naționale, Muzeul ”Regina Victoria” și Biblioteca Națională ”Regina Victoria”. Pentru plimbările în aer liber sunt recomandate Grădina Botanică Națională, Parcul Mukuvisi, Kopje — dealul de granit sau Parcul de sculpturi Chapungu.

Galeria Națională este una dintre atracțiile capitalei, având meritul, recunoscut la nivel internațional, de a fi popularizat arta indigenă în anii ’60-’70 ai secolului trecut. La Arhivele Naționale se află o serie de note și jurnale ale primilor exploratori și misionari sosiți pe continentul african.

Gradina Botanică Națională din Harare, cu o suprafață de 68 de hectare, este situată în partea de sud a orașului. Aici există peste 900 de specii de copaci și plante specifice țării, dar și unele care se găsesc doar în această regiune din sud-estul Africii.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva