Facebook Twitter Email

La 18 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, din inițiativa Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS).

Foto: (c) icomos.org

În acest an, prin evenimentele programate, se marchează aniversarea a 50 de ani de activitate a Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor. Evenimentele de la “Temple of Our Lady of Carmen”, din San Miguel de Santo Domingo, sunt deschise de către președintele ICOMOS, Ofelia Sanou. Vor fi prezenți și alți oficiali și se va discuta propunerea de a se conserva patrimoniul de la Santo Domingo de Heredia. La 18 aprilie, are loc și festivitatea de premiere din cadrul celei de-a XXII-a ediții a concursului de fotografie ICOMOS pentru 2015.

Manifestările în țările membre ale ICOMOS încep cu câteva zile înainte sau au loc în zilele imediat următoare. Pe 18 aprilie, o serie de evenimente, precum mese rotunde, conferințe, întruniri, care marchează a 50-a aniversare a ICOMOS, se vor desfășura în Armenia, Albania, Australia, Bosnia și Herțegovina (vizită la Castelul Vechi din Dubrovnik), Malayezia, Nepal (întâlnirile au loc pe parcursul a trei zile 17-19), Slovenia, SUA etc. Pe 17 aprilie, Serbia organizează masa rotundă “50 de ani de ICOMOS”, potrivit site-ului icomos.ro..

ICOMOS România și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu organizează în 17 aprilie seminarul cu tema ”Abordări în proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare la monumente istorice din spațiul rural transilvănean”. Este un seminar științific la care se vor discuta problemele de proiectare, restaurare și finanțate din fonduri europene pentru sudul Transilvaniei. Concluziile științifice preconizate sunt menite să contribuie, în viitorul apropiat, la o mai bună implementare a acestor proiecte și la o mai bună adaptare a cadrului financiar cu scopul specific de restaurare.

Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural a fost adoptată de Conferința generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură la 16 noiembrie 1972. În prezent, Lista Patrimoniului Mondial include 1.007 proprietăți din 161 de state părți (care au aderat la Convenție), monumente care fac parte din patrimoniul cultural și natural, pe care Comitetul Patrimoniului Mondial le consideră ca având o valoare universală excepțională. Dintre acestea, 779 sunt cu specific cultural, 197 sunt naturale, 31 sunt mixte iar 46 sunt în pericol de a se distruge, potrivit http://whc.unesco.org/en/list.

România a acceptat Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural la 30 martie 1990, prin Decretul 187/1990, devenind stat parte a Convenției. Țara noastră are trecute pe Lista Patrimoniului Mondial: Delta Dunării, Biserici din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Centrul istoric din Sighișoara, Biserici de lemn din Maramureș.

Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor cuprindea, în martie 2015, 9.500 de membri individuali din 144 de țări, 110 Comitete Naționale și 28 Comitete Științifice Internaționale. ICOMOS a făcut propunerea pentru marcarea acestei zile pe 18 aprilie 1982, ea fiind, apoi, aprobată la Conferința Generală UNESCO din 1983. Scopul acestei sărbători este de a oferi posibilitatea conștientizării de către populație atât a valorii și diversității patrimoniului la nivel național și mondial, cât și a expunerii și vulnerabilității acestuia și, în consecință, încurajarea eforturilor necesare pentru protecția și conservarea sa.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva