Facebook Twitter Email

Festivalul ouălor roșii de la Brădet a încheiat marți seară sărbătorile pascale în Țara Buzaielor, în cadrul festivalului fiind premiați cei mai pricepuți meșteșugari din zonă în arta încondeierii ouălor.

Fotografii: (c) Oana Mălina NEGREA / AGERPRES FOTO

Câștigătoarele ediției din acest an au fost Anișoara Roșca și Maria Elena Olaru, două surori din Întorsura și Sita Buzăului, în familia cărora acest meșteșug s-a transmis din generație în generație. Cele două femei încondeiază în fiecare an, de Paști, câteva sute de ouă, iar multe dintre ele ajung la românii plecați peste hotare.

‘Noi suntem surori, purtăm nume diferite pentru că suntem căsătorite, și am învățat arta încondeierii ouălor de la mama nostră și de la bunica.

Ne bucurăm că suntem renumite în zonă pentru acest meșteșug pe care dorim și noi să îl transmitem mai departe tinerilor. Eu am o fată pe care am învățat-o, dar ocupată cu școala, cu serviciul, s-a lăsat de încondeiat ouă și-mi pare tare rău, pentru că are talent și mână bună (…) Eu apar și într-o carte de promovare turistică a zonei cum încondeiez ouă, iar faptul că ducem tradiția mai departe e un lucru care ne mulțumește’, a declarat, pentru AGERPRES, Anișoara Roșca.

Sora ei, Maria Elena Olaru, a avut bucuria ca printre premianții ediției din acest an a festivalului de la Brădet să se numere și fiica și nepoata ei, Vasilica și Florina Despa. ‘Eu am lăsat urmași în arta încondeierii ouălor, fata mea cea mare a luat un premiu special din partea juriului, iar nepoata mea a luat locul II (…) În fiecare an încondeiem câteva sute de ouă, anul acesta am făcut un coș mare, nu le-am numărat. Le facem pentru familie, pentru rude, prieteni, cunoștințe, multe au ajuns peste hotare la românii plecați în Italia, Germania, Olanda. Le facem și le dăruim cu mare drag’, a declarat Maria Elena Olaru.

Conform tradiției, în zona Întorsurii Buzăului ouăle se încondeiază în două culori, alb și roșu, cu diferite modele, în special figuri geometrice și florale, care au diferite denumiri și semnificații — floarea Paștelui, frunza de stejar, coarnele berbecului, răsăritul soarelui, calea rătăcită, coada păunului, etc.

Spre exemplu, modelul ‘cărării pierdute’ este interpretat diferit, în unele părți, se spune că dacă o fată dăruiește de Paști fostului iubit un ou încondeiat astfel atunci acesta se va întoarce la ea, în alte părți se spune că cei care vor primi astfel de ouă nu se vor pierde în lume.
Sărbătoarea ouălor roșii de la Brădet a fost inițiată în urmă cu 21 de ani de Costică Oltean, directorul Casei de cultură orășenești din Întorsura Buzăului. Acesta a păstrat toate ouăle câștigătoare la edițiile de până acum și dorește să amenajeze un mic muzeu în incinta căminului cultural din Brădet, unde are loc în fiecare an acest festival.

De altfel, în holul acestuia există câteva panouri cu fotografiile celor mai frumoase ouă încondeiate, cu tehnica încondeierii și vopsirii ouălor, precum și cu obiceiuri de Paști din alte zone ale țării și chiar și din lume.

‘La Întorsura Buzăului există un festival de renume, ‘Ciobănașul’, care anul acesta ajunge la cea de 42 ediție, la Floroaia, o altă localitate din zonă, există o sărbătoare folclorică tradițională și mi-am dorit foarte mult să existe un festival și în satul Brădet care să adune laolaltă toată lumea satului. Ideea a apărut în 1993, în noapte de Înviere, văzând la biserică ouă deosebit de frumoase încondeiate de gospodinele din zonă.

De aici a plecat acest festival-concurs de ouă încondeiate, care are două părți, cu caracter religios și folcloric (…) La concurs participă concurenți din toată zona Buzaielor, au fost ani în care am avut chiar și 25 de concurenți și ne bucurăm că după câteva femei talentate acum au început și copiii să facă ouă încondeiate.

Noi le-am primit ca să îi stimulăm și încet-încet să preia și ei acest obicei deosebit, ca să nu se piardă (…) Am păstrat toate ouăle încondeiate care au participat la concurs începând din 1994, iar 500 dintre cele mai frumoase, adevărate capodopere de artă, am dori să le expunem pe viitor într-un mic muzeu. Din zona Întorsurii Buzăului sunt foarte mulți plecați în străinătate și mă bucur că mulți vin acasă de sărbătorile de Paști și pentru acest festival’, a declarat, pentru AGERPRES, Costică Oltean.

Pe scena festivalului de la Brădet au urcat în acesta an corul ‘Tricolorul’ al Parohiei orașului Întorsura Buzăului, corul ‘Pădurenii’ al Căminului Cultural din comuna Barcani, corul ‘Plai întorsurean’ și formația de dansuri ‘Cununa Carpaților’ a Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, precum și interpreta de muzică populară Mariana Deac.

AGERPRES / (A — autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva