Facebook Twitter Email

Mănăstirile Sihăstria Voronei, Vorona, Popăuți și Zosin sunt cele mai căutate lăcașe de cult în noaptea de Înviere, mii de credincioși din județul Botoșani participând la slujbele care sunt oficiate aici.

Foto: (c) Cristian LUPAȘCU / Arhiva AGERPRES

Mănăstirea Vorona, situată la aproximativ 23 de kilometri de municipiul Botoșani, este una de maici, fiind situată în mijlocul unei păduri, având hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. Lăcașul a fost ridicat în perioada 1793—1803. Potrivit tradiției, la finalul slujbei de Înviere, măicuțele de la Vorona pregătesc gustări pentru toți credincioșii veniți din alte localități.

”După ce se sfințesc pasca, ouăle și cozonacul după tradiții, pentru cei care vin de la distanță se oferă o gustare de Paște cu un ou roșu’, a declarat, pentru AGERPRES, maica Teofana.

La doar doi kilometri de Mănăstirea Vorona se află Sihăstria Voronei, o mănăstire de călugări unde și-a început viața monahală fostul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Teoctist. Mănăstirea atrage credincioșii și prin faptul că aici se află racla cu moaștele Sfântului Cuvios Onufrie, care este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 9 septembrie.

”La noi vin toți cei care doresc liniște în noaptea de Înviere și vor să se reculeagă la racla Sfântului Cuvios Onufrie’, a afirmat starețul mănăstirii, părintele Ghedeon Huțanașu.

Biserica mănăstirii Sihăstria Voronei a fost construită la îndemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, în perioada 11 septembrie 1858—25 martie 1861, având ctitori un grup de șase călugări, în frunte cu monahii Ioanichie și Mardarie, veniți de la schitul Cozancea.

Fostul Patriarh Teoctist a intrat în monahism în anul 1928, în Duminica Tomei (a doua duminică după Paști), ca frate la Schitul Sihăstria Voronei, care aparținea atunci de Mănăstirea Vorona.

Mănăstirea Popăuți, ridicată în 1496 de domnitorul Ștefan cel Mare, situată la periferia municipiului Botoșani, atrage peste 1.000 de creștini din reședința de județ și din localitățile limitrofe.

De asemenea, căutată este și mănăstirea Zosin, situată la circa 15 kilometri de Botoșani, pe drumul european care face legătura între Botoșani și Iași. Aici slujba are loc în biserica nouă, ridicată în urmă cu câțiva ani de călugării mănăstirii, în frunte cu starețul Teodosie Pleșca.

Alături de mănăstiri, bisericile din cartierele municipiului Botoșani, dar și cele din fiecare localitate în parte sunt la fel de căutate pentru noaptea de Înviere.

”Există obiceiul ca oamenii, credincioșii, să meargă la bisericile de care aparțin. Cei care au timp și disponibilitate aleg mănăstirile, însă și într-o parte și în cealaltă slujba de Înviere are aceeași importanță’, a precizat protopopul de Botoșani, preotul Lucian Leonte.

AGERPRES/ (A—autor: Cristian Lupașcu, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva