Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Paula NEAMȚU/Arhiva AGERPRES

În această săptămână vă propunem ”Varză cu ciuperci (hribi)” și ”Gogoși cu untdelemn”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Varză cu ciuperci (hribi)
Curăță de cocian o varză acră, clătește-o în apă, fă-o sul, taie-o ca tăițeii, pe o masă curată, și apoi așeaz-o într ‘o tingire.

Ia ciuperci, muiate de mai ‘nainte și tăiate subțire ca tăițeii, amestecă-le în varză cu vreo 30 de boabe de piper, 150 sau 300 grame de untdelemn, 600 grame de vin, puțină sare, 450 grame de apă și o lingură de bulion de pătlăgele.

Amestecă toate acestea împreună, acopere tingerea, pune-o la foc să scadă, și dă-o caldă la masă.

Gogoși cu untdelemn
Foto: (c) Paula NEAMȚU/Arhiva AGERPRES

Ia ca două măsuri de apă (cătimea măsurilor după trebuință), una de făină, o lingură de drojdie de bere sau de casă, strecurate, și sarea trebuitoare; se amestecă o oră și se pune la căldură să dospească.

După ce vor dospi, se pune untdelemn să clocotească într ‘o tingire deschisă. Luând o lingură adâncă, rotundă, și udând-o cu apă, se ia aluat și se aruncă în untdelemn, păzind gogoșile să se prăjească pe amândouă părțile; apoi se pun într ‘o farfurie adâncă și se opăresc cu sirop de zahăr gros, fert cu scoțișoară.
AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva