Facebook Twitter Email

Localitatea Cerneți, situată la 2 kilometri de Drobeta Turnu Severin, este renumită pe piața de zarzavat a Olteniei, locuitorii din zonă fiind cultivatori mai ales de praz. Li s-a dus însă buhul, cum zice olteanul, în ceea ce privește consumarea acestei legume, fie în stare crudă, cu o bucată de brânză și mălai, fie utilizând-o pe durata posturilor de Paște sau Crăciun, pentru prepararea tocăniței.

Foto: (c) Silviu MATEI / Arhiva AGERPRES

Tocănița cu praz și măsline este cea mai simplă mâncare pe care femeile o pun la masă cât durează interdicția de a folosi carne în bucătărie, iar rețeta acesteia este transmisă din generație în generație.

Ingredientele obligatorii folosite de fiecare gospodină din Cerneți pentru prepararea a patru porții sunt: 5 fire de praz, 5 cepe albe, 200 grame măsline negre, zece căței de usturoi, 100 grame ciuperci, 200 grame sos de roșii, sare, piper, oregano, ardei gras, pătrunjel verde, un pahar de vin alb, 200 mililitri apă, foi de dafin și pătrunjel (acestea din urmă după preferință).

Proprietara unei pensiuni din Șimian, Mona Trușcă, ne mărturisește că modul de preparare a gustoasei tocănițe de praz cu măsline nu necesită operațiuni complicate.

”Se despică prazul în patru pe lungimea firului, după care se taie în cubulețe. Se pune într-un tuci și se călește la cuptor cu ceapa și ciupercile laolaltă. Când ceapa și cu prazul se rumenesc, se adaugă usturoiul și ardeiul gras, după care se adaugă vinul și apa. Se lasă să clocotească, iar când apa începe să scadă se adaugă măslinele și celelalte ingrediente. Se lasă la foc până când prazul se înmoaie. Mâncarea poate fi servită cu mălai, drept garnitură folosindu-se orez fiert cu mărar și salată verde”, spune aceasta.

Rețeta bucătăriei din Cerneți a fost preluată și de gastronomii din zona transfrontalieră care o utilizează cu diverse ocazii, dar cel mai mult la solicitarea vegetarienilor, prazul fiind o plantă aromată, recomandată pentru tratarea problemelor respiratorii și pentru proprietățile ei purifiante și diuretice.

În folclorul local se spune: ”Ai să trăiești 80 de ani /Dacă ouă pe praz dai”.

AGERPRES/ (AS — autor: Florian Copcea, editor: Georgiana Tănăsescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva