Facebook Twitter Email

Bijuteriile din Lapis Lazuli sau piatra albastră, din care provine albastrul folosit în picturile din Capela Sixtină sau în cele antice egiptene, sunt vedetele Expoziției Mineralia, care a debutat vineri la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, datorită rarității acestei pietre.

Fotografii: (c) Dorina Matiș / AGERPRES

“Vedeta Mineralia din acest an este Lapis Lazuli chiar și numele sună romantic. Lapis Lazuli este o piatră foarte frumoasă, o piatră specială, folosită de mii de ani, încă din antichitate. O altă denumire a ei este și piatra faraonilor pentru că albastrul acesta intens, ultramarinul acesta, apare într-o mulțime de mozaicuri, de statuete picate de pe vremea faraonilor. (…) Albastrul folosit de Michelangelo în Capela Sixtină era un albastru lazurit, era considerată o piatră magică, simboliza la multe popoare puterea și este și foarte spectaculoasă”, a declarat pentru AGERPRES, muzeografa Angela Săplăcan.

Potrivit muzeografei, valoarea unei pietre nu e dată neapărat de duritatea ei, ci de cererea de pe piață și de raritatea acesteia, așa cum este și cazul pietrei albastre.

“Există pietre care nu se încadrează în categoria pietrelor prețioase, dar care au un preț ridicat pentru că sunt rare, se găsesc în cantități mici și atunci cererea e mare și de aici apare și prețiozitatea lor. (…) Cele mai mari concurențe de Lapis sunt în Afganistan, de acolo provine cea mai mare cantitate de Lapis Lazuli, nu este un mineral, ci este o rocă — un amestec de trei minerale. Acesta este și modul în care putem să deosebim Lapis Lazuli de alte pietre de culoare asemănătoare, adică are venulații sau pete aurii sau albicioase pe suprafața sa. Aceste culori sunt date de pirită sau de calcit, care întotdeauna apar în roca de Lapis Lazuli”, a arătat Săplăcan.

Lapis Lazuli este o piatră semiprețioasă, încadrată la pietre decorative, are o duritate (rezistență la zgâriere) cuprinsă între 5 și 5,5 pe scara durităților, care este de la 1 la 10, unde la 1 este talcul, iar la 10 este diamantul. De la duritatea 7 în sus se vorbește despre pietre prețioase.

Pe parcursul Expoziției Mineralia, care are loc la Târgu Mureș până duminică, vizitatorii pot admira și cumpăra bijuterii din Lapis Lazuli montate în argint — coliere, brățări, cercei sau eșantioane șlefuite pentru colecționari.

Angela Săplăcan a precizat că și în România se găsește această piatră în cantități mici, în zonele miniere, întrucât aici nu s-au făcut exploatări de acest tip, însă culoarea respectivă, deși rară în stare naturală, a fost folosită în fresce și picturi.

“Pe vremea când nu existau vopsele, pigmenți de sinteză, cam până la 1800, pigmentul albastru folosit în fresce, în pictură era obținut din pulbere de Lapis Lazuli, deci această rocă era sfărâmată, pisată până la granulația unei făini și era amestecată cu ceară sau diferite rășini și apoi folosită ca și pigment. Există numeroase obiecte decorative, sculpturi. Această culoare albastră este destul de rară în natură, albastrul în natură, deși nu ne dăm noi seama, apare destul de rar și există puține minerale și roci de această culoare, probabil asta îi dă această prețiozitate”, a mai spus Angela Săplăcan.

La Mineralia Târgu Mureș sunt expuse spre vânzare numeroase eșantioane de minerale, roci și fosile, bijuterii și obiecte decorative din pietre semiprețioase și prețioase, cum ar fi agat, calcedonie, perle, chihlimbar, ametist, jad, rubin, smarald și multe altele.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva