Facebook Twitter Email

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (The World Organisation for Animal Health – OIE ) este o organizație interguvernamentală responsabilă cu îmbunătățirea sănătății animale la nivel mondial, al cărei obiectiv principal este acela de control al bolilor la animale și de prevenire a răspândirii lor.

Bernard Vallat, directorul general al OIE 
Foto: (c) Ștefan MICSIK / Arhiva AGERPRES

Nevoia de a lupta, la nivel global, împotriva bolilor la animale a dus la crearea Oficiului Internațional pentru Epizootii (International Office of Epizootics) — OIE, prin semnarea unui acord internațional la 25 ianuarie 1924, notează site-ul OIE. România se numără printre cele 28 de state care în 1924 au pus bazele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor. În prezent OIE este un partener permanent al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care certifică eficiența serviciilor veterinare din România și contribuie implicit la dezvoltarea comerțului românesc cu animale vii și produse de origine animală.

În mai 2003 Oficiul Internațional pentru Epizootii și-a schimbat denumirea în Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, menținându-și însă acronimul OIE. În anul 2014 OIE avea 180 de țări membre. Sediul organizației este în Paris.

La momentul creării OIE, cele 28 de țări fondatoare doreau să implementeze un acord internațional care să le permită să colaboreze în încercarea de combatere a epizootiilor, fenomene care decimau șeptelurile. Acestea au vizat în mod special un demers prin care țările afectate să le informeze pe celelalte, ajutându-le astfel să ia măsuri de protecție. Respectivele țări doreau de asemenea să beneficieze de informații privind cele mai eficiente metode de control asupra celor mai periculoase boli apărute la animale. La 30 ianuarie 1928 o primă conferință a avut loc la Geneva, prilej cu care au fost puse bazele unei poliții sanitare internaționale.

În prezent aceste obiective se numără printre misiunile prioritare ale OIE, atât pentru bolile care afectează exclusiv animalele, cât și pentru cele transmisibile la om, se arată pe site-ul organizației. OIE dispune de o bază de date la nivel mondial, cu informații privind sănătatea animală (WAHID). WAHID este utilizată de toate țările membre ale OIE, inclusiv de toate statele membre ale UE.

OIE menține relații permanente cu alte 45 de organizații internaționale și regionale și are oficii regionale și subregionale pe fiecare continent. Este recunoscută ca o organizație de referință pentru Organizația Mondială a Comerțului (OMC). De-a lungul timpului OIE a încheiat numeroase acorduri oficiale, între care amintim pe cele cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization of the United Nations — FAO) în 1952 și 2004, cu Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization), în 1960 și 2002, cu Organizația Mondială a Comerțului (World Trade Organisation), în 1998, cu Banca Mondială, în 2001.

Bernard Vallat, directorul general al OIE, Elena Espinosa Mangana, ministrul Mediului și Afacerilor Rurale și Marine al Spaniei, John Dalli, comisarul european pentru sănătate, și Prințesa Haya Bint Al Hussein a Iordaniei, președintele Federației Internaționale Ecvestre (FEI), susțin o declarație de presă comună la Bruxelles (2010).
Foto: (c) Ștefan MICSIK / Arhiva AGERPRES

În ce privește structura organizatorică, OIE este plasată sub autoritatea și controlul unei Adunări mondiale a delegaților, alcătuită din reprezentanți desemnați de guvernele tuturor țările membre. Funcționarea de zi cu zi a OIE este gestionată de Sediul central din Paris, subordonat Directorului general, care este ales de Adunarea mondială a delegaților. Sediul central pune în aplicare rezoluțiile adoptate de Comitetul Internațional și elaborate cu sprijinul comisiilor alese de către delegați. Consiliul este alcătuit din președintele Adunării mondiale a delegaților, vicepreședinte, fostul președinte și șase delegați care reprezintă toate regiunile, toți fiind aleși (cu excepția fostului președinte) pentru o perioadă de trei ani. Consiliul ține locul Adunării pe perioada dintre sesiunile generale și se întrunește cel puțin de două ori pe an la Paris pentru a examina probleme de ordin tehnic și administrativ.

Directorul general al OIE este Bernard Vallat. El a fost ales pentru prima dată în această funcție în mai 2000 și a preluat mandatul de cinci ani la 1 ianuarie 2001. În mai 2005 și 2010 a fost reales pentru un al doilea, respectiv al treilea mandat.

OIE a înființat cinci comisii regionale care să prezinte problemele specifice cu care se confruntă membrii săi în diferite regiuni ale lumii (Africa; America; Asia, Orientul Îndepărtat și Oceania; Europa; Orientul Mijlociu). Comisiile regionale prezintă rapoarte despre activitatea lor și fac recomandări către Adunarea mondială a delegaților. Există, totodată, patru comisii de specialitate, între care amintim Comisia Științifică pentru Bolile Animalelor (The Scientific Commission for Animal Diseases sau “Scientific Commission”), al căror rol este acela de a folosi noutățile științifice în vederea studierii problemelor care țin de epidemiologie și de prevenirea și controlul bolilor la animale, de a dezvolta și revizui standardele internaționale ale OIE și de a aborda diverse probleme de ordin științific și tehnic ridicate de membrii organizației.

Un prim obiectiv al OIE este asigurarea transparenței în ceea ce privește situația bolilor la animale pe plan mondial. Astfel, fiecare țară membră a organizației se angajează să raporteze apariția unei boli pe teritoriul său, iar OIE difuzează apoi informația respectivă către celelalte țări, care pot astfel să ia măsurile preventive necesare. Informarea poate fi făcută imediat sau periodic. De asemenea, OIE strânge și analizează cele mai recente informații științifice privind controlul bolilor la animale. Aceste informații sunt puse apoi la dispoziția țărilor membre pentru a le ajuta să-și îmbunătățească metodele folosite pentru a controla și eradica respectivele boli. Informațiile de ordin științific sunt difuzate inclusiv prin intermediul diferitelor lucrări și periodice publicate de OIE, cum ar fi Revista Științifică și Tehnică (Scientific and Technical Review). OIE încurajează solidaritatea internațională în ceea ce privește controlul bolilor la animale, oferă suport tehnic țărilor membre care solicită asistență în acest sens, oferind expertiză în mod deosebit celor mai sărace țări. Totodată, OIE ține permanent legătura cu organisme financiare regionale și naționale cu scopul de a le convinge să investească mai mult și mai eficient în domeniul controlului bolilor la animale și zoonozelor.

Resursele financiare ale OIE provin în principal din contribuțiile anuale obligatorii, la care se adaugă contribuții voluntare din partea țărilor membre.

Începând din 1990 OIE a adoptat planuri strategice cu o durată de cinci ani. În cadrul celui de-al cincilea plan strategic, care acoperă perioada 2011-2015, un accent deosebit este pus pe îmbunătățirea globală și armonizarea legislației în domeniul veterinar, precum și pe educația veterinară continuă.

Țările membre ale OIE au decis să ofere o mai bună garanție în ce privește siguranța produselor alimentare de origine animală printr-o mai bună asociere între activitățile OIE și cele ale Comisiei Codex Alimentarius (Codex Alimentarius Commission).

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a declarat anul 2011 ca fiind Anul Mondial al Veterinarilor. Ceremonia de lansare a Anului Mondial al Veterinarilor a avut loc la Versailles, în Franța, țara unde s-a născut această profesie.

În perioada 17-19 iunie 2014 a avut loc prima conferință regională a Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor organizată la București. Aceasta a avut ca temă managementul populației de câini fără stăpân în Balcani și a reunit reprezentanți din Albania, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia și Turcia. După prezentarea recomandărilor OIE privind controlul câinilor fără stăpân, au fost analizate strategiile naționale ale țărilor participante privind câinii fără stăpân, din perspectiva corelării acestora cu standardele Organizației. Evenimentul, desfășurat cu sprijin din partea Comisiei Europene, Germaniei și României, s-a bucurat de o reprezentare la nivel înalt: prof. Dr. Nikola Belev, reprezentantul regional al Organizației pentru Europa de Est, dr. Stanislav Ralchev, reprezentant al OIE la Bruxelles, dr. Paolo Dalla-Villa, reprezentant al departamentului de bunăstare a animalelor din cadrul DG SANCO al Comisiei, iar din partea organizației neguvernamentale Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals — RSPCA, dr. Alexandra Hammond-Seaman. România a fost reprezentată de o delegație a ANSVSA din care a făcut parte și dr. Cristian Duicu, director general al Direcției Generale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, delegat al țării noastre la OIE.

AGERPRES (Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva