Facebook Twitter Email

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi, marcată la 25 martie, a fost proclamată de ONU prin Rezoluția A/RES/62/122, adoptată de Adunarea Generală, la 17 decembrie 2007.

Patricia Moller, ambasador al SUA în Guineea, a participat la o întâlnire cu organizațiile non-guvernamentale din România care activează în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, la sediul Fundației Româno-Americane (RAF). (2014)
Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

Așa cum amintește Organizația Națiunilor Unite, timp de peste 400 de ani, mai mult de 15 milioane de persoane — bărbați, femei și copii — au fost victimele comerțului transatlantic cu sclavi. Astfel, prin prisma ecoului lăsat de unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității, în fiecare an, la 25 martie, Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi oferă oportunitatea de a onora și comemora victimele care au suferit și au murit în sistemul brutal al sclaviei. Această zi are și scopul de a atrage atenția asupra pericolelor rasismului și a prejudecăților din prezent.

Pentru anul 2015 a fost aleasă tema ”Femeile și sclavia”, cu scopul de a omagia femeile subjugate care au îndurat vitregii de nesuportat, precum și pe cele care au luptat pentru libertate și au militat pentru abolirea sclaviei. Tema acestui an celebrează și tăria femeilor subjugate, dintre care multe au reușit să transmită către descendenți cultura africană, în pofida abuzurilor suferite.

Conform estimărilor, o treime din cei aproximativ 15 milioane de oameni, care au fost deportați din Africa prin intermediul comerțului transatlantic cu sclavi, au fost femei. Acestea au avut de îndurat o povară de trei ori mai grea, pentru că pe lângă condițiile aspre de muncă forțată, au trăit forme extreme de discriminare și exploatare din cauza inegalității de gen și a culorii pielii. Departamentul de informare publică în Programul de comemorare a sclaviei, din cadrul sistemului ONU, are rolul de a furniza informații despre comerțul transatlantic cu sclavi și despre modul în care intoleranța se poate transforma dintr-o atitudine în fapte de violență și ură.

”Ziua comemorării din acest an aduce un omagiu special numeroaselor femei care au suferit și au murit în timpul comerțului cu sclavi. (…) Femeile sclave au jucat un rol cheie în menținerea demnității comunităților lor. Adeseori, spiritul lor de conducere și rezistența neînfricată au fost subestimate sau uitate”, a transmis secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul dedicat Zilei internaționale.

”În mod tragic, sclavia încă nu a luat sfârșit. Sclavia rezistă cu îndărătnicie în multe zone ale lumii, sub forma muncii forțate, a traficului, exploatării sexuale sau a captivității în condiții asemănătoare sclaviei. Aceste practici condamnabile nu ar exista fără rasismul înrădăcinat”, a mai punctat oficialul ONU. Ban Ki-moon a făcut apel la reiterarea angajamentului de a pune capăt sclaviei moderne, pentru ca generațiile tinere să trăiască într-o lume fără rasism și prejudecăți, cu oportunități și drepturi egale pentru toți.

La 25 martie 2015, Organizația Națiunilor Unite inaugurează, la sediul din New York, monumentul ”Ark of Return” (Arcul întoarcerii), dedicat memoriei victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi. ”Construit în Visitors Plaza, monumentul le va aduce acasă oamenilor din întreaga lume moștenirea tragică a comerțului cu sclavi. Ne va ajuta să ne vindecăm odată cu amintirea trecutului și onorarea victimelor”, a evidențiat secretarul general al ONU.

AGERPRES/ (Documentare—Roxana Mihordescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva