Facebook Twitter Email

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret se sărbătorește anual la 20 martie, în peste 80 de țări, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret (International Association of Theatre for Children and Young People – ASSITEJ), organizație nonguvernamentală, fondată în 1965. Organizația promovează schimbul internațional de cunoștințe și tehnici în teatru.

Foto: (c) assitej-international.org

În acest an Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret celebrează 50 de ani de la fondarea ASSITEJ. Mesajul campaniei Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret pentru ediția din acest an este “Du un copil la teatru !”.

România, fiind una dintre țările fondatoare ale ASSITEJ, organizează în fiecare an diverse evenimente. Este deja o tradiție ca în această zi pe scena Teatrului “Ion Creangă” să se desfășoare cel puțin un spectacol. În acest an are loc premiera “Insula misterioasă” — un spectacol care aduce pe scenă aventurile și misterele romanelor lui Jules Verne, după un maraton de alte 10 spectacole ce au loc în perioada 17-21 martie, pentru a celebra această zi. Alte teatre din țară marchează Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret prin diverse spectacole, expoziții și întâlniri cu maeștri ai teatrelor.

Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2001, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret, evenimentul urmărind educarea celor mici prin teatru, prin diversele personaje interpretate. Un obiectiv al ASSITEJ este acela de a atrage atenția publicului asupra artei pentru copii și tineret prin evenimente speciale, repetiții în aer liber, lecturi, expoziții, articole în ziare și reviste. Un alt obiectiv al zilei îl reprezintă stimularea schimbului de experiență în acest domeniu între diverse națiuni și regiuni ale lumii, pentru a încuraja și revitaliza dezvoltarea teatrului. Cei care beneficiază cel mai mult în urma acestui schimb de experiențe culturale sunt copiii și tinerii, prin expunerea unei diversități culturală globală, se menționează pe site-ul asociației.

Teatrul este o tradiție vie, peste tot în lume. Artele spectacolului de teatru sunt, de mii de ani, parte a vieții culturale, iar de câteva secole încoace se adresează și publicului format din copii și tineri. Intrarea în contact cu arta dramatică, începând din copilărie, este importantă pentru formarea personalității viitorului adult. Prin vizionarea unui spectacol de teatru, este cultivată abilitatea de a asculta și de a înțelege. De aceea, devine necesară acordarea unei atenții deosebite teatrului pentru copii și tineret, asigurând condițiile ca fiecare copil, din fiecare grădiniță, și fiecare elev, din fiecare clasă, să poată merge la teatru.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva