Facebook Twitter Email

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) este o agenție specializată din cadrul Națiunilor Unite, înființată ca instituție financiară internațională, în 1977, în urma Conferinței Mondiale privind Alimentația (World Food Conference) din 1974.

Foto: (c) www.ifad.org

Conferința din 1974 a fost organizată ca răspuns la criza de alimente de la începutul anilor ’70, care a afectat, în primul rând, țările africane din regiunea Sahel. Concluzia reuniunii a fost că ”trebuie instituit imediat un fond internațional pentru dezvoltare agricolă cu scopul finanțării dezvoltării de proiecte pentru producția de hrană în țările în curs de dezvoltare”. Analiza situației a mai arătat că foametea și lipsa siguranței în ceea ce privește alimentația nu reprezentau neapărat eșecuri ale producției de hrană, ci probleme structurale legate de sărăcie și de concentrarea în zonele rurale a majorității populației sărace din lumea în curs de dezvoltare.

Orientarea multilaterală a organizației facilitează o platformă globală de analiză a aspectelor politicilor rurale și de creștere a conștientizării asupra importanței esențiale a investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea siguranței alimentare la nivel global. IFAD furnizează țărilor în curs de dezvoltare împrumuturi cu dobânzi scăzute și fonduri pentru finanțarea de programe și proiecte rurale inovative și de dezvoltare. Agenția se numără printre cele mai importante instituții multilaterale care activează în domeniul agriculturii din Africa.

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă numără 173 de state membre din întreaga lume. Organizația este prezentă în: Africa Centrală și de Vest (22 de țări — 47 de programe și proiecte în desfășurare); Africa de Est și Sud (17 țări — 42 de proiecte și proiecte), Asia și Pacific (20 de țări — 56 de programe și proiecte); America Latină și Caraibe (21 de țări — 42 de programe și proiecte); Orientul Apropiat, Africa de Nord și Europa (19 țări — 36 de programe și proiecte).

Sediul IFAD este la Roma. Președintele organizației este nigerianul Kanayo F. Nwanze, numit în funcție, la 13 februarie 2013, pentru al doilea mandat.

Parteneriatele reprezintă nucleul activităților IFAD. Fondul derulează parteneriate speciale cu membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), țări în curs de dezvoltare și state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). În plus, printre parteneri se mai numără: organizații din societatea civilă, în special cele care reunesc agricultori și mici afaceri rurale; agenții ale ONU; agenții de dezvoltare bilaterală și multilaterală; centre de cercetare în agricultură; ONG-uri și fundații; institute de cercetare și universități; organizații regionale și reprezentanți din sectorul privat.

Consiliul de Guvernare reprezintă autoritatea cu cea mai mare putere de decizie din structura IFAD. Fiecare stat membru este reprezentat în Consiliul de Guvernare, prin intermediul guvernatorilor, guvernatorilor supleanți și al altor consilieri desemnați. Consiliul Executiv este responsabil de supravegherea operațiunilor generale și de aprobarea programului de activități. Componența Consiliului Executiv este decisă de Consiliul de Guvernare și este distribuită astfel: Lista A: opt membri deplini și opt membri supleanți (în special din țările din cadrul OECD); Lista B: patru membri deplini și patru membri supleanți (în special din OPEC) și Lista C: șase membri deplini și șase membri supleanți; câte doi din cele trei subdivizuni regionale ale statelor membre din Lista C (țările în curs de dezvoltare). România este inclusă în Lista C.

Rezultatele IFAD, raportate în 2014, arată că: 3,5 milioane de persoane, din care 49% femei, au primit pregătire în practicile de producție la culturile agricole și de folosire a tehnologiilor; 2,9 milioane de persoane, din care 43% femei, au fost pregătite în practicile de producție în fermele de animale și de folosire a tehnologiilor; 4,1 milioane de hectare de teren au intrat într-un program de management îmbunătățit; 20.000 de kilometri de drumuri construite sau reparate; 35.000 de grupuri de marketing formate sau îmbunătățite; 1,2 milioane de persoane pregătite în dezvoltarea de afaceri sau antreprenoriat.

Potrivit datelor IFAD, cea mai mare parte a populației sărace de 1,2 miliarde trăiește fără siguranța unui venit pe care să se bazeze. În ceea ce privește finanțarea rurală, proiectele derulate de IFAD vizează susținerea populației rurale sărace prin acces la servicii financiare (economii, plăți, asigurări și remitenți). Rezultatele raportate în 2014 în acest domeniu evidențiază: 19,1 milioane de persoane care au economisit voluntar, din care 73% femei; 6,2 milioane de persoane care au accesat împrumuturi în sistemul de microfinanțare asistat de IFAD, din care 59% femei; 14% din portofoliul curent al IFAD este dedicat finanțării rurale.

Analizele IFAD mai arată că impactul investițiilor s-a făcut simțit pentru 438 de milioane de persoane, care au obținut mai multă hrană din agricultură, au reușit să-și gestioneze mai bine pământul sau resursele naturale, au deprins mai multe abilități, și-au început mici afaceri, au construit organizații puternice și și-au făcut auzite vocile în luarea deciziilor privind propriile vieți.

AGERPRES/ (Documentare — Roxana Mihordescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva