Facebook Twitter Email

La 6 martie, Ghana sărbătorește Ziua națională. În 1957, statul și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

Portul Jamestown
Foto: (c) www.turistik.ro

Accra, capitala Ghanei, este centrul administrativ și economic al țării, dar și un important port al Golfului Guineei. Se presupune că ar fi fost întemeiat de coloniștii portughezi, deși, când aceștia au pus piciorul pe coasta golfului, locul era deja populat de către triburile băștinașe Ga. Ulterior, coloniștii britanici au reușit să își impună masiv prezența, astfel că olandezii și portughezii s-au retras. În secolul al XIX-lea, orașul Accra era considerat capitala coloniei britanice Coasta de Aur. După declararea independenței în 1957, orașul și-a menținut statutul de capitală.

Cu o populație urbană estimată la 2.291.352 de locuitori (2012), Accra este un oraș îngrămădit, zgomotos, colorat, plin de viață și de oameni prietenoși.

Principalele obiective turistice sunt cele care evocă istoria locală, fie din perioada coloniei britanice, fie de la momentul declarării independenței.

Centrul vechi al orașului Accra este alcătuit din construcții cu valoare istorică, reflectând stilul arhitectural al perioadei marcate de dominația britanică. Castelul Cape Coast, Fort St. Jago și Castelul Elim sunt declarate monumente ale patrimoniului mondial UNESCO.

În rest, aspectul general al orașului Accra este destul de aglomerat, constând în construcții moderne, dar și numeroase case dărăpănate, unele castele și câteva piețe faimoase. Casele modeste se află în cartierele vestice, în timp ce în nordul și estul orașului se află aeroportul și clădirile destinate turiștilor: hoteluri, pensiuni, restaurante. Tot aici sunt concentrate și majoritatea ambasadelor.

Memorialul Kwame Nkrumah
Foto: (c) www.turistik.ro

Castelul Osu (cunoscut și sub denumirea Christiansborg) este o atracție deosebită, construit de danezi în secolul al XVII-lea, aflându-se de multe ori în mijlocul a numeroase lupte. Danemarca a reușit să își mențină stăpânirea asupra castelului, al cărui interior a fost folosit, inițial, ca loc de comercializare a sclavilor aduși pe corăbii. Ulterior, a funcționat ca centru administrativ, iar din clipa în care Ghana și-a câștigat independența, a fost transformat în palat prezidențial. Castelul poate fi vizitat de către turiști, dar nu și fotografiat.

Cel mai vechi și pitoresc cartier al capitalei este Jamestown, în prezent fiind locuit de o comunitate de pescari. Aici pot fi văzute un far maritim, o fostă închisoare adăpostită într-un vechi fort militar și centrul vamal. Din fața farului pornește o stradă care îi conduce pe turiști spre adevărata atracție a cartierului — unul dintre cele mai mari porturi de pescuit ale Ghanei.

Piața Independenței se află între stadionul Accra și parcul memorial Kwame Nkrumah, primul președinte al Ghanei (1951-1966). A fost construită în 1947, în onoarea reginei Elisabeta a II-a și este considerat cea de-a doua mare piață din lume. Aici se află monumentele comemorative — Arcul Independenței și Poarta Steaua Neagră, ambele dedicate soldaților care și-au pierdut viața luptând pentru independența țării.

În orașul Accra se află numeroase muzee și galerii de artă. Unele dintre ele se numără printre cele mai faimoase instituții culturale africane.

Muzeul Național
Foto: (c) www.turistik.ro

Muzeul Național este cel mai impresionant, prin prisma expozițiilor ce evocă istoria locuitorilor țării din timpuri preistorice până în zilele noastre. Colecțiile cuprind piese vestimentare, instrumente folosite în cadrul ritualurilor religioase, obiecte de ceramică, sculptură și schițe ale orașului Accra în diferite perioade. Un capitol foarte important este perioada comerțului cu sclavi, din istoria locală.

Pe de altă parte, Centrul Național de Cultură Accra este locul ideal de unde se poate cumpăra o operă de artă locală, bijuterii, obiecte de artizanat sau textile tradiționale aduse din întreaga țară.

Makola este principala piață a orașului, fiind un loc extrem de gălăgios, iar produsele scoase la vânzare depășesc orice imaginație.

Merită vizitat, de asemenea, Centrul memorial ”Du Bois” dedicat savantului american, cu origini africane, William Edward Burghardt Du Bois cunoscut ca ”părintele pan-africanismului”, un luptător pentru drepturile omului. A devenit cetățean ganez în 1960.

Centrul DuBois
Foto: (c) www.turistik.ro

Alte puncte de interes: clădirea Teatrului Național ce urmează liniile arhitecturii chinezești, The Flagstaff House (Casa cu Steaguri, biroul și reședința președintelui Ghanei, dar și sediul Guvenului), Clădirea Parlamentului din Ghana, Centrul de Excelență în Tehnologie ”Ghana-India Kofi Annan”, și nu în ultimul rând, Centrul Internațional de Conferințe din Accra.

Plaja Labadi
Foto: (c) www.turistik.ro

Fiind situată pe țărmul Atlanticului, Accra are cele mai populare plaje — Labadi și Kokrobite. Plaja Labadi este una destinată luxului, aici având loc impresionante spectacole de dans și muzică, în costume tradiționale.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva