Facebook Twitter Email

Consiliul Internațional al Femeilor (ICW) a fost înființat în 1888, având statul de organizație internațională care promovează sănătatea, pacea, egalitatea și educația în întreaga lume. Cu susținerea membrilor fondatori Susan B. Anthony, May Wright Sewell și Frances Willard, prima convenție ICW a avut loc în perioada 25 martie – 1 aprilie 1888, la Washington D.C. Nouă țări – Anglia, Irlanda, Franța, Norvegia, Danemarca, Finlanda, India, Canada și Statele Unite ale Americii – au trimis 49 de delegați la eveniment.

Foto: (c) Mihai ALEXE / Arhiva AGERPRES

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mișcările sociale din societatea industrială au luat amploare. Situația economică dramatică a lucrătorilor a determinat înființarea mai multor organizații pentru femei care aveau scopul să promoveze pacea la nivel internațional, bunăstarea generală și dreptul de vot pentru femei.

Consiliul Internațional al Femeilor a luat ființă la Washington, la fel ca și Consiliul Național al Femeilor din SUA. Primele conferințe internaționale au fost prezentate pe larg în presa vremii, în special cea din 1899, când Susan Anthony s-a întâlnit cu Regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei.

ICW a fost prima organizație pentru femei care a activat pe scena internațională la începutul secolului XX. ”În acea perioadă, internaționalismul și filantropia erau considerate o scindare pentru mândria și supremația istorică de neclintit a diferitelor forme de naționalism care au dus la dezastre”, evocă lucrarea ”Women changing the World”, de Leen Beyers, Els Flour, Catherine Jacques, Sylvie Lefebvre (Bruxelles, 2005).

În anii ’20, ICW și comisiile sale permanente au colaborat cu Liga Națiunilor, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial, Consiliul a devenit consultant al Organizației Națiunilor Unite. Introducerea principiului egalității între femei și bărbați se afla deja pe ordinea de zi a ICW din perioada de activitate a Ligii Națiunilor. După 1945, noua provocare a ICW a devenit apărarea și promovarea noțiunii de ”Drepturile omului pentru femei”.

În decursul timpului, ICW s-a afiliat la numeroase agenții și organizații internaționale, inclusiv la Organizația Mondială a Sănătății, din 1981.

Inițial, secretariatul organizației, care îndeplinește rolul de centru al rețelei, și-a mutat sediul în funcție de naționalitățile președinților săi, însă, în cele din urmă, în 1954, s-a stabilit la Paris, unde a rămas sediul central al ICW. În prezent, biroul președintelui ICW se află la Lausanne, Elveția.

Organizația este condusă prin intermediul a trei structuri diferite: Adunarea Generală, Comitetul Executiv și Consiliul de conducere. Președintele Consiliului de conducere este Cosima Schenk (2012-2015), reprezentanta Consiliului Național al Femeilor din Elveția. Cele cinci comisii permanente ale organizației sunt: Comisia pentru statutul femeilor, Comisia pentru dezvoltare durabilă, Comisia pentru prosperitatea generală, Comisia pentru comunicare, Comisia pentru probleme sociale.

ICW este o federație sau o organizație — umbrelă pentru Consiliile Naționale. Din fiecare țară este acceptat numai un consiliu național, potrivit reglementărilor ICW. În prezent, 63 de consilii naționale sunt afiliate la ICW.

Activitatea ICW se bazează, în mod fundamental, pe angajamentul voluntar, cu excepția membrilor Secretariatului. În decursul a peste 120 de ani, organizația și-a păstrat caracterul apolitic. Totuși, pentru îndeplinirea scopurilor stabilite, ICW nu poate evita trasarea anumitor politici—cheie. În acest sens, emanciparea femeilor și lupta pentru egalitate nu au rămas probleme localizate doar în aria țărilor în curs de dezvoltare.

”Femei din toate statele pot fi victime ale violenței, discriminării, traficului sau sărăciei”, afirmă și în prezent reprezentantele ICW. Rețeaua globală ICW este un simbol al dialogului intercultural considerat în zilele noastre ca temei fundamental pentru pacea și securitatea umană. ICW este încă implicat în lupta pentru ”moralizare” a relațiilor și credințelor sociale. Având în vedere situația economică globală, țelul unei societăți ”remoralizate” înseamnă restabilirea demnității pentru toți, bărbați și femei, indiferent de origine, rasă, credință sau condiție socială, mai notează lucrarea ”Women changing the World”. ”După 125 de ani de existență, nu e loc de bucurie într-o lume în care principiul egalității dintre femei și bărbați încă reprezintă o temă de dispute. Inegalitatea duce la violență. (…) În această perspectivă, ICW ajută femeile să se ajute reciproc, iar obiectivul său este să acorde femeilor din Consiliile Naționale afiliate, oportunitatea de a dobândi discernământ, apreciere de sine și abilități pentru o emancipare în creștere. Nu există democrație fără egalitatea de gen”, a declarat președintele ICW, Cosima Schenk.

În calendarul evenimentelor ICW, următoarea Adunare Generală a organizației este programată la Izmir, în Turcia, în perioada 30 mai — 5 iunie 2015.

AGERPRES/ (Documentare—Roxana Mihordescu, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva