Facebook Twitter Email

Localnicii din comuna gălățeană Tulucești se mândresc cu două mâncăruri din pește, pregătite după rețete din bătrâni la fiecare sărbătoare mare. Despre preparatele “Crap cu solzi la cuptor” și “Crap cu varză la cuptor” a povestit Amelian Chirilă, care a moștenit rețetele de la părinți și de la bunici, dar a precizat că tradiția aceasta nu va pieri în comuna Tulucești, pentru că tinerii le-au preluat deja și știu să prepare crapul după metoda bătrânilor.

Foto: (c) viata-libera.ro

“Crap cu solzi se face la toate petrecerile, dar crap cu varză mai rar și numai în familiile în care există un bătrân care să îi împingă, poate și pentru că cere mai mult timp — varza are nevoie de o oră în cratiță, iar apoi aștepți iar o oră să dai la cuptor tot. Plus focul din sobă care trebuie pregătit și el. Că rezultatul este de excepție, e altceva”, spune Amelian Chirilă.

În ceea ce privește pregătirea celor două mâncăruri, Amelian Chirilă a afirmat că nu există niciun secret, fiind nevoie doar de răbdare și puțină pricepere în ale bucătăriei.

“Făceau părinții și bunicii mei mâncărurile la sobă oarbă: se făcea focul la gura sobei care era în afara camerei, iar cuptorul în cameră. Aveau pirostrii dreptunghiulare cam de un metru și ceva, cât era soba de mare, cu picioare și cu tălpi să nu se zgârie vatra și, cum nu era sudură la vremea aceea, aveau o sârmă groasă încinsă. Pe pirostriile alea puneau tăvile cu crap cu varză la cuptor și crapul cu solzi la cuptor. Numai la cuptor făceau”, arată Amelian Chirilă.

* Crap cu solzi la cuptor, moștenire de la părinți

“Părinții mei spintecau pe spate crapul căruia îi lăsau solzii, îi dădeau, pe lungimea lui, câteva tăieturi, după care desfăceau peștele. Apoi, făceau un fel de mujdei de usturoi cu mult piper roșu — pe vremea aceea nu aveau piper negru, puneau chiper roșu, mirodenii și multe roșii, pe care le băgau înăuntrul peștelui, la coaste, acolo, apoi acopereau cu roșii. Mai puneau o lingură de ulei și atât. Îl așezau în tavă și o trimiteau la cuptor cam 40 minute. Trebuie verificat, că e gata când roșiile sunt puțin înnegrite. În momentul în care ai tăiat pește și ai mâncat cu roșiile coapte… Ieșea ceva nemaipomenit”, povestește Amelian Chirilă.

Crap cu varză la cuptor, o mâncare de ai vrea să o mănânci cu mâna

“Crapul cu varză la cuptor se face puțin mai greu. Mai întâi, se pregătește varza, ca și cum s-ar prepara varza scăzută — tăiată foarte mărunt, pentru că nu are niciun rost să fie mare, și se pun ingredientele: sare, piper, foi de dafin, busuioc verde tăiat mărunt, puțin coriandru. Iese apoi o mâncare de varză de ai vrea să o mănânci cu mâna din cratiță de cât de frumos miroase. Apoi ai tăiat peștele pe spate, dar de sub ceafă, cam de o palmă și îi faci o gaură. Se scot solzii doar de pe partea care rămâne deasupra, cea de pe partea tăvii rămâne cu solzi. Umpli peștele cu varză multă, că el se desface și ajunge să fie varză de cinci centimetri pe zece. Îi bagi varză și în urechi — le desfaci și bagi multă, bagi o farfurie de varză. Apoi îl bagi la cuptor, unde se lasă cam 40 minute. Deși peștele se face foarte repede la cuptor, mai ales că varza e deja făcută, îl lași până varza ‘suge’ din pește toată aroma și, în momentul în care ai băgat furculița în varză, simți că mănânci pește”, dezvăluie rețeta Amelian Chirilă.

AGERPRES/(AS — autor: Dan Paic, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva