Facebook Twitter Email

 

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului se marchează, anual, la 3 martie și urmărește creșterea gradul de conștientizare cu privire la importanța auzului și prevenirea diagnosticării târzii a deficiențelor de auz.

Foto: (c) Who.int

Tema din 2015 atrage atenția asupra modului în care percepem sunetele, informația, subliniind tendința de creștere a zgomotelor ca factor important în pierderea auzului — “Să ascultăm în siguranță”. Ea este axată în mod special asupra segmentului tânăr al populației, îndreptând atenția către milioane de adolescenți și tineri, care sunt expuși riscului de pierdere al auzului din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale și expunerea la niveluri nocive ale sunetului la locurile de divertisment cu zgomot ridicat, cum ar fi cluburi de noapte, baruri sau evenimente sportive.

Cu prilejul acestei zile, la sediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se organizează o serie de activități, care includ lansarea unor rapoarte privind noile estimări (OMS) ale numărului de persoane expuse riscului de pierdere al auzului din cauza practicilor de ascultare nesigure, precum și publicarea de broșuri, afișe și infografice cu tema zilei. OMS a identificat necesitatea ca statele membre ale organizației să elaboreze o serie de planuri și programe de integrare, prevenire și gestionare privind pierderea auzului, în sistemul de asistență medicală primară.

1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri prezintă riscul de a suferi pierderea auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale și expunerea la niveluri nocive ale sunetului în diverse locuri, frecventate de aceștia. 43 de milioane de oameni cu vârstele între 12 și 35 de ani trăiesc cu acest handicap, potrivit estimărilor OMS. Expunerea la zgomot puternic determină pierderea auzului și poate afecta persoanele de orice vârstă, instalându-se de obicei progresiv pe parcursul mai multor ani. În timp, zgomotul prezent la serviciu, în timpul liber sau zgomotul din timpul activităților casnice, poate cauza pierderea auzului.

În această zi, în România, Audionova& Asociația Acusticienilor susțin campania națională prin testarea gratuită a auzului în toate cabinetele sale.

Data de 3 martie a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. În 2007, Centrul de Cercetare și Reabilitate pentru Surzi din China și Federația Chineză a Persoanelor cu Handicap au găzduit, la Beijing, prima conferință internațională privind prevenirea și reabilitarea auzului. La finele conferinței, a fost elaborată o declarație denumită “Declarația de la Beijing”, care a inclus recomandarea organizării unei zile internaționale pentru ureche și auz în cadrul căreia să fie promovate acțiuni la nivel mondial cu privire la îngrijirea auzului. În 2012, 2013 și 2014, OMS a aprobat această zi printr-o campanie media care a implicat site-ul OMS, Facebook și Twitter.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva