Facebook Twitter Email

Trei cercetători români au participat în perioada 3 – 23 februarie la expediția științifică Antarctica – ROICE 2015, care a avut loc la Stația King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare din Insulele King George, situate în vestul Antarcticii.

Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES FOTO

Echipa de cercetare a fost formată din Cristina Purcărea — lider expediție, Cristian Coman — coordonator expediție, Corina Ițcuș.

Scopul expediției a fost de investigare a ecosistemele antarctice prin studierea comunităților microbiene din diverse habitate, în vederea identificării și caracterizării microcosmosului specific acestor habitate. În egală măsură au fost urmărite și studiate efectele și adaptările organismelor în medii extreme.

“Am stat trei săptămâni. A fost o experiență deosebită. Am demarat mai multe proiecte de microbiologie moleculară. A fost un debut al cercetării românești în Antarctica. Condițiile au fost grele, dar a fost spectaculos. Aveam opt ore de teren, am mers ore în șir pe jos. Căram probele de zăpadă, gheață, sol. Serile lucram în laborator și până la miezul nopții. Scopul a fost acela de a identifica comunitățile microbiene din habitatele antarctice din sol, gheață, ghețari și modificările care intervin în timpul încălzirii și din cauza poluării”, a precizat la o conferință de presă liderul expediției, Cristina Purcărea, cercetător gradul I.

Potrivit acesteia, probele culese de pe teren pot fi folosite pentru aplicații biotehnologice, precum izolarea unor tulpini.

“Cercetarea va continua. Urmează să dezvoltăm atât o direcție de cercetare fundamentală, cât și una aplicativă”, a arătat Purcărea.

Coordonatorul expediției, Cristian Coman, a afirmat că au încercat să trăiască și să exploreze la maximum acele ținuturi.

“Suntem mândri că am putut reprezenta România”, a spus cercetătorul, care și-a exprimat regretul că România nu are un program dedicat cercetărilor polare.

Prezent la conferință, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a declarat că speră să mai fi organizate astfel de expediții.

“Împreună cu Academia Română am reușit să plătim cotizațiile care îi revin României pentru cercetarea din Antarctica și după acea să reușim înțelegerea cu partenerii din Coreea de Sud. Îi felicit nu numai pentru faptul că au avut curajul și determinarea și încăpățânarea de merge până la capăt. Expediția a fost un succes. A deschis drumul astfel încât să putem să nu avem doar un temerar despre care am vorbit foarte mulți ani și să avem o echipă care să facă un prim pas și poate anul viitor, peste doi ani, un alt pas și un alt pas. Antarctica este un laborator de unde avem ce culege, ce învăța”, a declarat Costoiu.

Expediția a fost organizată de către Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) București, aflat în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare, în parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare.

Cele două institute au semnat un acord cadru de colaborare pe o perioadă de cinci ani în domeniul științelor polare — științele vieții.

În cadrul INCDSB, în anul 2014 a fost creat Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice prin decizie ministerială. Departamentul are misiunea de a întări aria de cercetare a pilonului Mediu și Biodiversitate, dar și de a contribui prin domeniul de specializare la dezvoltarea cercetărilor în științele polare.

AGERPRES/(A, AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva