Facebook Twitter Email

O inedită expoziție de păianjeni și scorpioni vii, intitulată “Țesături Periculoase”, va fi deschisă în perioada 26 februarie – 5 iulie la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, informează un comunicat al instituției remis miercuri AGERPRES.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Printre speciile care vor fi prezentate în cadrul expoziției se numără “Latrodectus mactans”, cunoscută și sub numele de “Văduva neagră”, întâlnită în SUA, Mexic — America Centrală, este un specimen puternic veninos, care trăiește în medie 1-2 ani și se hrănește cu insecte; “Theraphosa blondi”, cel mai mare păianjen din lume, un specimen agresiv, ușor veninos. Îl putem întâlni în Guyana Franceză, Brazilia, Surinam, Venezuela; se hrănește cu insecte, rozătoare și reptile mici, trăind între 12 și 14 ani; “Acanthoscurria geniculata”, o tarantulă de culoare neagră, cu încheieturile picioarelor albe, pe care o întâlnim în Brazilia. Se hrănește cu greieri, șoareci, șopârle; “Androctonus australis”, întâlnit în Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mauritania, Somalia, Sudan, Tunisia, Arabia Saudită, Mali. Este un specimen agresiv, foarte veninos, cu o constituție masivă, activ în timpul nopții; “Brachypelma albopilosa” (specie periclitată, protejată prin convenția internațională CITES care reglementează comerțul cu specii de floră și faună periclitate), întâlnit în Costa Rica, Brazilia, Venezuela, Nicaragua, Mexic, Honduras, Panama și Guatemala. Este un specimen blând, lent, ușor de înmulțit, activ noaptea.

Cu ajutorul terariilor din sticlă, care permit o expunere în condiții de siguranță, “Țesături periculoase” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase viețuitoare, punând la dispoziția vizitatorilor informații despre obiceiurile și principalele lor caracteristici, cum se adaptează ele la mediul înconjurător, rolul pe care-l joacă în ecosistem, precum și modul în care specialiștii le studiază.

Doar 200 dintre cele 44.000 de specii de păianjeni cunoscute în prezent sunt considerate a fi periculoase. Aversiunea sau frică de păianjeni, alimentate de literatură și filmele comerciale, determină oamenii să aibă uneori reacții exagerate față de ei, generând frici patologice de tipul arahnofobiei. Intenția acestui proiect este să ofere o nouă perspectivă asupra comportamentului păianjenilor și să schimbe modul de raportare al publicului fată de aceste specii destul de puțin cunoscute, se arată în comunicatul citat.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri între orele 10,00 — 18,00 (ultimul vizitator intră la ora 17,00) iar sâmbăta și duminica între 10,00 — 19,00 (ultimul vizitator intră la ora 18,00).

Prețurile biletelor sunt de 10 lei pentru copii, studenți și pensionari și 15 lei pentru adulți. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva